Közvélemény-kutatás

2024.04.22. 10:05

A magyarok csaknem fele szerint a harmadik világháború kitörésének jelenleg valós esélye van

A magyar felnőttek 47 százaléka szerint a harmadik világháború kitörésének jelenleg valós esélye van, illetve a magyarok túlnyomó többsége háborús konfliktus esetén az azonnali tűzszünetet és a felek tárgyalóasztalhoz ültetését szorgalmazná – derül ki a Magyar Társadalomkutató felméréséből.

MW

Izraeli katonák harckocsival járőröznek a Gázai övezet határkerítésénél

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Izrael és Irán konfliktusával egy újabb háború körvonalazódik a Közel-Keleten, ezért a Magyar Társadalomkutató Kft. megvizsgálta, hogy a magyar társadalom milyennek látja a jelenleg is zajló háborúk világméretűvé válásának esélyeit.

Forrás: Magyar Társadalomkutató Kft.

A felnőtt magyar lakosságot reprezentáló válaszadók kétötöde (38 százalék) szerint bármikor kitörhet a harmadik világháború, további 9 százalékuk szerint az már zajlik is. A világháború veszélyét valósnak érzékelőkkel szinte megegyezik azok aránya, akik a háborús konfliktusokat érzékelik ugyan, de azokban nem látják egy esetleges világháború kitörésének esélyét (46 százalék). A nők között magasabb a világháborútól tartók aránya (51 százalék), mint a férfiak (42 százalék) esetén.

A kutatás vizsgálta azt is, hogy a válaszadók szerint Magyarországnak milyen magatartást kellene tanúsítania háborús konfliktusok esetén. A magyarok túlnyomó többsége (84 százalék) egyetértett azzal az állítással, hogy Magyarországnak ilyen helyzetben az azonnali tűzszünetet és a felek tárgyalóasztalhoz ültetését kell szorgalmaznia, ami a magyarok békepártiságára utal.

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, az adatfelvételre 2024. április 15–17. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba ±3,16 százalék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában