Közvélemény-kutatás

2024.05.06. 10:16

A magyarok 82 százaléka szerint az azonnali tűzszünet lenne a helyes döntés (videó)

A teljes lakosság 82 százaléka, azaz öt magyarból négy szerint az azonnali tűzszünet kihirdetése lenne a leghelyesebb, 7 százalék szerint a háborút folytatni szükséges az ukránok által kitűzött célok eléréséig, 3 százalék szerint a háborút az oroszok által kitűzött célok megvalósulásáig kell folytatni – olvasható a Real-PR közleményében.

MW

A Bucsa orosz megszállásának idején megölt, azonosítatlan polgári személyek maradványait temetik a Kijev közelében fekvő Bucsában

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Roman Pilipej

A cég friss, április–május fordulóján végzett kutatásában a magyar felnőttkorúak véleményét mérte fel arról, hogy milyen kimenetel lenne a helyes az ukrajnai háborúval kapcsolatban – adta hírül a Magyar Nemzet.

Forrás: Real-PR

Mint írták, a biztos szavazók körében valamivel több mint nyolcvan százalék szerint az azonnali tűzszünet lenne a helyes megoldás. A Real-PR három további szempont mentén vizsgálta meg a válaszadók véleményét ebben a kérdésben.

A fővárosi lakosok 72 százaléka szerint a helyes döntést az azonnali tűzszünet jelentené, míg a vidékiek 84 százaléka gondolja ugyanígy. Tehát az országos átlagnál kevesebben vélekednek így Budapesten, többen vidéken. 

A lakóhely szerinti véleménykülönbségek másik érdekessége, hogy a fővárosiak 12 százaléka, míg a vidékiek 6 százaléka szerint kell a háborút addig folytatni, amíg az ukránok által kitűzött célokat nem sikerül elérni. Az eredmények alapján a fővárosi szavazók kétszer akkora arányban tartják helyesnek ezt a kimenetelt.

A kormánypárti szavazók 95 százalékos arányban, tehát gyakorlatilag egyhangúan gondolják úgy, hogy a tűzszünet lenne a helyes megoldás. A baloldali szavazók mintegy kétharmada, 64 százaléka ért egyet az azonnali tűzszünettel. 

21 százalékuk szerint az ukrán célok eléréséig kellene folytatni a háborút. Érdekesség, hogy mindkét vizsgált politikai csoportban 3 százalék azoknak az aránya, akik szerint az orosz háborús célok eléréséig kell, hogy tartson a háború.

Az életkori csoportokban a fiatalok (18–39 évesek) és a középkorúak (40–59 évesek) körében egyaránt 79 százalék az azonnali tűzszünetet a legjobb megoldásnak tartók száma. A hatvan év felettiek körében azonban jelentősen többen vélekednek így: 87 százalék támogatja ezt az álláspontot

– írta a közleményében a Real-PR.

Orbán Viktor: csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

„Itt, Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz” – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban, amelyből egy részletet a kormányfő a közösségi oldalán is megosztott

A miniszterelnök hozzátette: vannak baloldali emberek, akiknek békevágy van a szívében, de hogyha a baloldalra szavaznak, akkor a háborúra fognak voksolni. 

A kormányfő később még egy részletet megosztott az említett interjúból. Kiemelte: „Ez nem a mi háborúnk. Ki kell maradnunk belőle!”

Mikor csatlakoztunk az unióhoz, akkor az még békét jelentett és jólétet – összegzi a kormányfő videójában:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában