Interjú

2024.07.11. 10:13

Az EU háborúpárti erői a békemisszió támogatása helyett retorziókkal fenyegetik Magyarországot

Orbán Viktor miniszterelnök kijevi és moszkvai békemissziós útja megmutatta, mekkora a távolság a felek álláspontja közt, és más nyugati vezetők nem akarják vagy nem tudják őket összehozni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Abdulla bin Tuk am-Marrival, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterével közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. június 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Magyarország célja, hogy béketárgyalások kezdődjenek mindkét harcoló fél részvételével, s ezáltal véget érjen az orosz–ukrán háború – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek adott interjújában. Ehhez viszont „erős külső hatásra” van szükség, amit csak Donald Trump volt amerikai elnök megválasztása hozhat el – tette hozzá a tárcavezető.

Esélyt látunk a békére, ha Trump elnök nyer. Esélyt látunk a jó magyar–amerikai kapcsolatokra, ha Trump elnök nyer

– mondta a miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök kijevi és moszkvai békemissziós útja megmutatta, mekkora a távolság a felek álláspontja közt, és más nyugati vezetők nem akarják vagy nem tudják őket összehozni – világított rá Szijjártó Péter.

Mint arról beszámoltunk, Trump többször is nyilvánvalóvá tette, hogy megválasztása esetén gyorsan véget vetne a háborúnak. A múlt hónapban tanácsadói egy olyan tervet vázoltak fel, amely Ukrajna további támogatását a béketárgyaláson való részvételétől tenné függővé – írta a Reuters.

Hatalmas eszkalációs kockázatot látunk

– figyelmeztetett a külügyminiszter, hozzátéve, hogy más a háborút néhány órás autóútnyi és más tízórás repülőútnyi távolságból szemlélni.

Szijjártó Péter szerint Oroszország nem jelent fenyegetést az EU vagy a NATO tagállamaira nézve, ugyanis vezetői racionálisak, és nem kockáztatnának egy konfliktust a Nyugattal.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, nem telik el olyan nap, hogy ne ütközne akadályba a soros magyar elnökség a július elsejei kezdete óta. A háborúpárti brüsszeli politikusoknak nem tetszik, hogy Orbán Viktor a béke üzenetét viszi, akárhova utazik, hiszen az teljesen ellentmond a háborús propagandájuknak. Egyes források szerint az újraválasztására váró Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „rendkívül elégedetlen” Orbán Viktor békemissziójával. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vádjára, miszerint a moszkvai látogatás „politikai hiba” volt és a magyar kormány nem az EU többségi véleményét képviseli, a külügyminiszter úgy reagált, hogy a látogatás során nem használták az EU zászlaját, nem az Európai Unió nevében léptek fel.

Elfogadhatatlan beavatkozásnak tartja ugyanakkor David Pressman budapesti amerikai nagykövet szavait, aki szerint nem a békéről, hanem a profitról szól a magyar kormányfő békemissziója.

Amit a budapesti amerikai nagykövet csinál, az politikai aktivizmus... Ő az ellenzék vezetője

– jegyezte meg Szijjártó Péter.

A NATO csúcstalálkozóján terítékre kerülő Ukrajna támogatásáról szóló intézkedéscsomaggal kapcsolatban leszögezte, hogy Magyarország nem áll az elfogadásának útjába, de nem is vesz részt benne.

Az Európai Unió háborúpárti erői eközben a békemisszió támogatása helyett retorziókkal fenyegetik Magyarországot. Az uniós nagykövetek szerdai találkozóján kollégái szabályosan nekiestek Ódor Bálint magyar delegációvezetőnek, azzal vádolva a magyar kormányt, hogy a békemisszió nem a békét szolgálja, hanem Putyin malmára hajtja a vizet – számolt be róla a Politico brüsszeli hírportál.

Bár ismét felmerültek Magyarországnak a soros elnökségtől való megfosztását követelő hangok, a portálnak név nélkül nyilatkozó uniós források szerint erre nincs reális esély. A háborúpárti erők most azzal állnának bosszút, hogy bojkottálják a magyar elnökség által rendezett informális találkozókat, például az augusztus végére Budapestre tervezett külügyminiszteri megbeszélést. Egy észt európai parlamenti képviselő, Riho Terras pedig egyenesen 

a 7. cikkely szerinti eljárást indítaná meg Magyarország ellen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában