Nagyhatalom lehet

2024.07.12. 14:09

Rettegnek Orbán Viktortól és szövetségeseitől Brüsszelben

Hamarosan akár szlovák és szlovén formáció is csatlakozhat a Patriótákhoz.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszél, mellette Andrej Babis korábbi cseh kormányfõ, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Fischer Zoltán

Orbán Viktor még egy valódi Habsburgot is bevethet, ha szükséges – gúnyolódik az általa „Habsburg Birodalomnak” nevezett Patrióták Európáért képviselőcsoporton Habsburg Eduárdra, Magyarország szentszéki nagykövetére célozva a Politico brüsszeli hírportál, amely minden vitriol ellenére arra a következtetésre jut, hogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő által Bécsben megalapított Patrióták Európáért pártszövetség bizony „politikai nagyhatalommá válhat” mind a régióban, mind Európában – írja a Magyar Nemzet.

Magyarországon hatalmon van a Fidesz és a KDNP, Csehországban és Ausztriában pedig vezetik a közvélemény-kutatásokat az ottani tagpártok, az ANO és a Szabadságpárt. Ausztriában pedig szeptemberben választásokat tartanak – mutat rá a portál.

A lap megjegyzi, hogy bár a francia Nemzeti Tömörülés adja a legtöbb, összesen harminc képviselőt az új európai parlamenti frakcióba, a csoport hangadói szerinte a „Habsburgok”, vagyis az alapító magyar–osztrák–cseh trió lehet.

Bár a Politico a történelmi ellentétek miatt valószínűtlen szövetségeseknek tartja a közép-európai régió országait, megjegyzi, hogy hamarosan akár szlovák és szlovén formáció is csatlakozhat a Patriótákhoz. Az előbbi Robert Fico szlovák miniszterelnök Smer pártja lenne. Az ellene májusban elkövetett merénylet után nemrég visszatért kormányfő gratulált Orbán Viktor az európai fősodor által hevesen kritizált békemissziójához.

Ha az egészségem engedte volna, nagyon szívesen csatlakoztam volna hozzá

− idézi a szlovák miniszterelnök szavait a brüsszeli portál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában