Tapasztalatok

2024.07.11. 10:57

Szijjártó Péter: Trump elnök idején az amerikai–magyar kapcsolatok jobbak voltak, mint valaha (videó)

A CNN-nek adott interjújában a külügyminiszter az amerikai–magyar kapcsolatok mellett a béketárgyalások fontosságáról is beszélt.

MW

Szijjártó Péter a CNN-nek adott interjút

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Magyarország két és fél éve él a háború szomszédságában és közvetlenül szembesül annak hatásaival – mondta el a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Példaként hozta fel a Magyarországra érkezett 1,3 millió ukrán menekültet, a mintegy 1500 iskolát, ahova a menekült családok gyermekei járnak, valamint a magas inflációt és energiaárakat.

A magyar diplomácia vezetője szerint az EU és a NATO által az elmúlt két és fél évben követett stratégia nem hozott eredményt, „a helyzet egyre rosszabbodik”.

Az ember látja a brutális támadásokat, látja az eszkaláció veszélyét, látja a csatatéren elkövetett kegyetlenségeket, és úgy gondolom, hogy ez csak rosszabb lesz

– fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a háborút meg kell állítani, különben további tíz- vagy százezrek halnak meg, és végül maga Ukrajna is elpusztul.

A riporter kérdésére elmondta, nem ért egyet azzal, hogy a tűzszünet egyet jelentene Ukrajna negyedének feladásával,

mert a területi integritás olyan alapelv, amelyet tiszteletben kell tartania mindenkinek. De amit láthatunk az elmúlt két és fél évben, hogy ennek a konfliktusnak nincs megoldása a csatatéren

– hangsúlyozta a miniszter.

Szerinte az Ukrajnába küldött hatalmas mennyiségű fegyver semmit sem javított a helyzeten, hiszen

Oroszország még mindig ott van, Oroszország, az orosz hadsereg nyomul előre, Ukrajna nem tudott sikereket elérni a csatatéren

– mutatott rá, hozzátéve, hogy senki sem tudja megmondani, mi lenne az a fegyvermennyiség, ami Ukrajna javára tudná billenteni az orosz–ukrán háború mérlegét.

A harctéren tehát nincs megoldás, csak a tárgyalóasztalnál – világított rá Szijjártó Péter.

Szorgalmaznunk kell a tárgyalások megkezdését, ami reményt ad egy olyan békemegállapodásra, amely tartós és igazságos békét biztosíthat a térségben – tette hozzá.

A riporter kérdésére, miszerint úgy tűnik, a magyar kormány Donald Trump volt elnök megválasztását látná szívesen a novemberi amerikai elnökválasztáson, a külügyminiszter elmondta, hogy a magyar kabinet tapasztalatokon alapuló munkaként tekint a politikára.

A mi tapasztalatunk pedig az, hogy amikor Trump elnök volt hivatalban, az amerikai–magyar kapcsolatok jobbak voltak, mint valaha, előtte és utána ez a kapcsolat tragikus volt politikai szempontból

– mutatott rá Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy védelmi vagy gazdasági szempontból továbbra is kiváló az együttműködés a két ország között. Magyarország egyike azon NATO-tagállamoknak, amelyek teljesítik a walesi megállapodásban rögzített kétszázalékos vállalást a védelmi kiadásokkal kapcsolatban. Emellett mintegy 1500 amerikai székhelyű vállalat van jelen hazánkban, amelyek elégedettek a kormány által számukra biztosított körülményekkel.

Mi jó amerikai–magyar kapcsolatokat szeretnénk

– fogalmazott Szijjártó Péter.

„A tapasztalataink pedig azt mutatják, hogy ha Trump lesz ismét az elnök, akkor sokkal nagyobb reményünk van a jó kapcsolatokra, emellett a volt elnök jó személyes kapcsolatot, barátságot is ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel” – mondta el a külügyminiszter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában