Strasbourg

2 órája

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe

Újra az Európai Parlament elnökévé választották Roberta Metsolát kedden Strasbourgban a testület nyitóülésén.

MW

Roberta Metsola

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ronald Wittek

Az Európai Néppárt 45 éves máltai politikusa 

a 720 fős testületben 562 szavazatot kapott, így újabb két és fél éven át töltheti be az elnöki tisztséget.

Egyetlen kihívója a spanyol baloldali Podemos (Együtt képesek vagyunk) jelöltje, Irene Montero volt, aki 61 szavazatot kapott. Ez a parlament tizedik ciklusa. A testületben nyolc frakció alakult, eggyel több, mint az előzőben.

Megválasztását követő beszédében Metsola leszögezte:

erős parlamentre van szükség egy erős Európai Unióban.

Figyelmeztetett továbbá a társadalom polarizálódására, amely, mint mondta, politikai erőszakhoz vezet. Hangsúlyozta, hogy Európa ereje a különbözőségében rejlik, példaként pedig a különböző nyelveket, kultúrákat említve.

Hozzátette: új biztonsági és védelmi keretrendszer kialakítására törekednek, „amely visszaszorítja a határaink mentén lévő diktátorok terjeszkedési vágyát és le tudja győzni azokat a hibrid fenyegetéseket, amelyek még mindig leselkednek ránk”.

Az Európára váró kihívások közül egyebek mellett az egyre inkább elharapódzó lakhatási válságot és az éghajlatváltozást említette, kiemelve: azon kell dolgozni, hogy Európa megőrizze versenyképességét, és „az európai vállalkozások Európában maradjanak”.

Kiemelte továbbá a digitalizáció fontosságát, aláhúzva: ki kell aknázni a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyöket a többi között a dezinformáció elleni küzdelemben is.

Az emberi jogokkal kapcsolatban a nők és az újságírók jogaira is felhívta a figyelmet, s szót emelt az antiszemitizmus és az iszlamofóbia ellen.

Beszéde további részében kiemelte Európa szerepét a közel-keleti helyzet és a ciprusi kérdés rendezésében, valamint leszögezte:

fel kell készülni az EU bővítésére, „mert az emberek felénk fordulnak, Ukrajnában, Moldovában, Georgiában és a Nyugat-Balkánon”.

„Fel tudjuk építeni azt az Európát, amelyet Simone Veil és Nicole Fontaine álmodott meg” – jelentette ki az EP harmadik női elnöke elődeire, az elnöki tisztséget 1979-től 1982-ig betöltő Veilre és az 1999-től 2002-ig elnöklő Fontaine-re utalva.

A megválasztását követő sajtótájékoztatón leszögezte: Európa erősebbé tétele érdekében nem szabad megijedni a vitától és a változástól sem, továbbá szót emelt a politikai erőszak ellen is.

Metsolát 2020 novemberében választották meg az EP első alelnökévé, majd 2022-ben került a testület élére elődje, David Sassoli halálát követően.

László András, a Fidesz uniós parlamenti képviselője Metsola választását követően azt mondta az MTI-nek: a Fidesz–KDNP delegációja támogatta Metsola jelöltségét, és üdvözli, hogy nagy többséggel újraválasztották az elnöki tisztségébe.

László András elmondta, hogy annak is örülnek, hogy Metsola beszédében kijelentette: „minden képviselővel egyenlő módon kíván bánni.”

Roberta Metsola eddigi elnökségi tevékenysége is ezt tükrözte, ezért ezt a bizalmat újból megelőlegeztük neki, és bízunk benne, hogy újra ezt fogjuk tapasztalni részéről az elkövetkező következő időszakban is

– tette hozzá a fideszes képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában