NATO-csúcs

2024.07.09. 19:11

Washingtonban folytatja a békemissziót Orbán Viktor

A miniszterelnök az amerikai fővárosba érkezett, ahol részt vesz a NATO július 9-e és 11-e között zajló csúcstalálkozóján – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (k) Washingtonba érkezik az Andrews légibázison 2024. július 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök gépe a többi állam- és kormányfőéhez hasonlóan az Andrews légibázison landolt.

Az észak-atlanti szervezet csúcstalálkozójának programjain kívül Orbán Viktor több kétoldalú tárgyalást is folytat NATO-tagállamok vezetőivel – mondta Havasi Bertalan.

Békepárti álláspont a NATO-csúcson

A találkozó egyik kiemelt témája Oroszország ukrajnai agressziója. Magyarországot, a magyar békepárti álláspontot Orbán Viktor képviseli az Egyesült Államokban. 

Magyarország pedig az Európai Unió soros elnökeként különösképpen fontos szerepet tölt be

– hívja fel a figyelmet cikkében a Mandiner.

A lap emlékeztet: a magyar elnökség egyik prioritása az európai védelmi politika megerősítése, ehhez viszont szorosan kapcsolódik az a törekvés, hogy a szembenálló felek – az ukrajnai háború esetében Volodimir Zelenszkij ukrán, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök – tárgyalóasztalhoz üljenek.

A budapesti kabinet a kezdetektől fogva következetes álláspontot képviselt ebben a konfliktusban,

elítélte az orosz agressziót, kiállt Ukrajna területi integritása mellett – tűzszünetet, párbeszédet, béketárgyalásokat sürgetett,

a kárpátaljai magyar kisebbség veszélyeztetettsége miatt különösképpen.

Orbán Viktor miniszterelnök június utolsó napjai óta láthatóan azon dolgozik, hogy az ukrajnai vérontást minél hamarabb beszüntessék a felek. Még az uniós staféta átvétele előtt egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral, Giorgia Meloni olasz kormányfővel, valamint Emmanuel Macron francia államfővel – vagyis az európai csúcsvezetőkkel. Stratégiai uniós kérdések, diplomáciai, gazdasági kapcsolatok mind-mind előkerültek ezeken a tárgyalásokon, épp úgy, mint az ukrán kérdés.

Majd jött a brüsszeli uniós csúcs, mint az utóbb kiderült, itt konkretizálódott a kormányfő békemissziójának első állomása: Kijev.

A magyar kormányfő július 2-án Ukrajna fővárosában Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott, és felvetette neki egy határidőhöz kötött tűzszünet lehetőségét a béketárgyalások előkészítése érdekében. 

Három nappal később, július 5-én Vlagyimir Putyinnal tárgyalt az ukrajnai rendezésről, valamint Oroszország és az Európai Unió, illetve Budapest és Moszkva viszonyáról, továbbá a jövőbeni európai biztonsági rendszer lehetséges alapelveiről. Ezt követően pedig hétfőn Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt az ukrajnai rendezésről.

Orbán Viktor: az orosz–ukrán háború kegyetlensége szintet lépett, ezért kezdtünk békemisszióba

Magyarország miniszterelnöke közösségi oldalán kedden közzétett bejegyzésében felhívta a figyelmet arra, hogy a hétfői Kijev elleni támadás „igazolta félelmeinket”.

„Pontosan ezért kezdtünk békemisszióba 9 nappal ezelőtt” – fogalmazott Orbán Viktor a posztjában. A kormányfő leszögezte, csak a békepárti politika tud véget venni a vérrontásnak, de ehhez az kell, hogy a világhatalak feladják a háborúpárti álláspontjukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában