Közel-keleti konfliktus

Tegnap, 10:09

A Hamász az október 7-i támadás kitervelőjét nevezte ki új vezetőjének

Az izraeli–palesztin háború 305. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Hezbollah libanoni síita szervezet tulajdonában lévŐ al-Manar televízió adásáról 2018. augusztus 14-én rögzített képen Haszan Naszrallah sejk, az Irán és Szíria támogatását élvezŐ Hezbollah szervezet vezetŐje beszédet mond a 2006. július 12-én kezdődött 34 napos izraeli-libanoni háború 12. évfordulója alkalmából egy meg nem nevezett helyszínen

Forrás: MTI/EPA/Nabil Mounzer

Fotó: Nabil Mounzer

Katz Szinvár likvidálását szorgalmazta

Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter kedd este, röviddel az új Hamász-vezető kinevezése után kijelentette, hogy „gyorsan likvidálni kell” Jahja esz-Szinvárt.

A fő terrorista Jahja esz-Szinvárnak a Hamász élére, Iszmail Haníje utódjaként történt kinevezése egy okkal több arra, hogy gyorsan likvidáljuk, és letöröljük a térképről ezt a méltatlan szervezetet

–közölte az izraeli külügyminiszter az X közösségi portálon.

A Hamász az október 7-i támadás kitervelőjét nevezte ki új vezetőjének

 A Hamász iszlamista palesztin szervezet Jahja esz-Szinvárt, a szervezet gázai övezeti vezetőjét nevezte ki a múlt héten Teheránban meggyilkolt politikai vezető, Iszmail Haníje utódjának.

Szinvár, akit az Izrael ellen tavaly október 7-én végrehajtott támadás megszervezésével vádolnak, a Gázai övezetben rejtőzködik, dacolva a háború eleje óta a likvidálására irányuló izraeli kísérletekkel.

Az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) bejelenti, hogy Jahja esz-Szinvár parancsnokot választotta a mozgalom politikai bizottságának élére, a mártír Iszmail Haníje utódjául, Allah legyen hozzá könyörületes

– áll a szervezet által a Telegramon kedden közzétett rövid közleményben.

A kinevezés hírét a Gázai övezetből kilőtt rakéták sortüzével ünnepelték, ahol jelenleg is harcolnak a palesztin fegyveresek az izraeli katonákkal.

Szinvár, aki felnőtt élete felét izraeli börtönökben töltötte, a legbefolyásosabb Hamász-vezető, aki még életben van Haníje meggyilkolása után.

Izrael nem vállalta magára Haníje megölését, de közölte, hogy likvidált több magas rangú vezetőt, közöttük Száleh al-Arúrit, a Hamász második számú vezetőjét, akit Bejrútban öltek meg, valamit Mohammed Deifet, a mozgalom katonai parancsnokát.

A hatvanegy éves Szinvár egy menekülttáborban született a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Juniszban. 2017-ben választották meg a Hamász gázai vezetőjének. Bebörtönzése előtt hivatalosan az al-Medzs biztonsági egység vezetője volt, amely felkutatta és megölte az izraeli titkosszolgálattal együttműködő palesztinokat.

Megerősítették az október 7-i támadás után utolsóként eltűntként nyilvántartott izraeli nő halálát

Igazságügyi orvostani szakértők hónapokig tartó vizsgálatait követően sikerült tisztázni a 2023. október 7-i összehangolt terrortámadás után utolsóként eltűntként nyilvántartott izraeli nő halálát – közölte kedden David Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője az X-en.

A 76 éves Bilhah Dzsanont október 7-én meggyilkolták, az idős nőt a háza körül talált nyomok alapján sikerült azonosítani. Az izraeli hadsereg már tájékoztatta a hozzátartozóit – írta Hagari.

Eddig nem állt rendelkezésre sem DNS-nyom, sem pedig holttest, amelynek alapján a nő sorsát biztosan meg tudták volna állapítani. Utoljára október 7-én reggel adott életjelet magáról hozzátartozóinak, amikor a Hamász palesztin terrorszervezet harcosai siklóernyőkkel leereszkedtek egy mezőgazdasági szövetkezet területén Izrael déli részén, ahol Dzsanon a férjével élt.

A Times of Israel című helyi lap szerint az idős házaspár házát a szélsőségesek felgyújtották.

Hezbollah-vezető: „a megtorlás halogatása is a büntetés része”

A Hezbollah kemény és hatékony választ fog adni az izraeli támadásokra, és a várakoztatás a megtorlásra részét képezi a büntetésnek – jelentette ki kedden Bejrútban Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah libanoni síita milícia vezetője.

Jönni fog megtorlásunk. Semmi sem fog visszatartani minket, bármik is legyenek a következmények

– hangoztatta Naszrallah a televízióban is közvetített beszédében, amelyet abból az alkalomból mondott, hogy egy héttel korábban vesztette életét a szervezet katonai parancsnoka, Fuad Sukr egy célzott izraeli támadásban.

A Hezbollah vezetője azt mondta, hogy a megtorlás az úgynevezett ellenállás tengelyéhez tartozó más erőkkel, de akár egyedül is megvalósulhat. Az ellenállás tengelye Iránra és közel-keleti szövetségeseire vonatkozik, vagyis a libanoni Hezbollahra, a gázai övezeti Hamászra, valamint egyéb síita milíciákra vonatkozik Szíriában és Irakban. Naszrallah úgy fogalmazott, hogy hatalmas csatáról van szó.

A Hezbollah vezetője egyben kijelentette, hogy Iszmail Haníje Hamász-vezető Teheránban történt meggyilkolása kapcsán Irán köteles választ adni. 

A harc célja abban áll, hogy megakadályozzuk Izrael győzelmét

 – tette hozzá.

Abdalláh Buhabib ügyvivő libanoni külügyminiszter kairói látogatásán tekintettel Irán, vagy a támogatását élvező Hezbollah Izrael elleni lehetséges megtorlására, úgy fogalmazott, hogy azt még el lehet kerülni.

Reméljük, hogy nem lesz megtorlás. Amennyiben mégis lennie kell, akkor annak nem szabad kollektív vagy erős válasznak lennie, amely nagyszabású háborúhoz vezethet

– tette hozzá Buhabib, aki szerint a libanoni kormány igyekszik visszatartani a Hezbollahot egy ilyen támadástól.

Együtt dolgoztunk, illetve tanácskoztunk a Hezbollahhal,

amikor Izrael támadásai a Gázai övezeten kívül csak Libanont érték – mondta Buhabib. Izrael azonban kiterjesztette támadásait egyebek között az iráni fővárosra is, "így a döntés már meghaladja Libanont" - fűzte hozzá a libanoni diplomácia vezetője.

Irán és szövetségesei Izraelt vádolják Iszmail Haníje Hamász-vezető teheráni megölésével. Ezen felül Izrael magára vállalta Fuad Sukr, a Hezbollah katonai vezetőjének bejrúti likvidálását.

Haszan Naszrallah Hebollah-vezető beszéde előtt alcsonyan és a hangsebességet is átlépő sebességgel húztak el Bejrút fölött izraeli vadászrepülők, pánikot keltve a lakosság körében. Az izraeli harci gépek kevesebb mint fél óra alatt háromszor is megismételték a hangrobbanás jelenségével járó manővert, amely miatt rémült emberek szaladtak fedezékbe az utcákon.

Robert C. Castel szerint nem reális az elképzelés, hogy Irán semmit sem fog tenni

Izraelben azt feltételezik, hogy Irán közel-keleti szövetségeseivel, köztük a Hezbollah katonáival közösen hamarosan támadást indít az ország ellen, amely válasz lesz a Fuád Sukr Hezbollah-parancsnok bejrúti és Iszmáil Haníje Hamász-vezető minapi teheráni megölésére. Robert C. Castel háborús szakértőt a Magyar Nemzet kérdezte arról, hogy miből állhat egy ilyen támadás, meddig tudja Izrael fenntartani a többfrontos háborút és milyen hatással volt az amerikai elnökválasztás körüli fordulat a közel-keleti konfliktusra.

A Hamász vezetőjének teheráni likvidálása egy olyan presztízsveszteség, sértés, megalázás volt Irán számára, amit nem hagyhat szó nélkül

– jelentette ki Robert C. Castel, hozzátéve, hogy 

az elképzelés, hogy Irán nem fog tenni semmit, nem reális

A szakértő szerint nagyon nehéz azt felmérni, hogy milyen jellegű támadásra lehet számítani, mivel egy olyan megtorlás, amely hatalmas anyagi kárt okoz Izraelnek, de nem követel emberi életeket, nem biztos, hogy kielégíti az iráni közvéleményt vagy a politikai elitet.

Ez lenne az a támadás, ami egyrészt átadna egy markáns üzenetet, másrészt valószínűtlenebbé tenné azt, hogy a helyzet tovább fog eszkalálódni. Ám abban sem vagyok biztos, hogy rövid idő alatt Irán képes lenne egy ilyen minőségi támadást végrehajtani, ez komoly előkészítést igényel

– magyarázta.

További részletekért és a teljes cikkért kattintson IDE!

Több embert megsebesített egy célt tévesztett izraeli elfogórakéta Észak-Izraelben

Életveszélyesen megsérült egy negyven év körüli izraeli férfi, és hatan könnyebben megsebesültek Észak-Izraelben kedden, amikor a Hezbollah libanoni síita milícia dróntámadást hajtott végre a térségben - jelentette a helyi mentőszolgálat.

A Hezbollah több tucat rakéta- és dróntámadást intézett Izrael északi határvidéke, Galilea és a Golán-fennsík ellen kedden. A Földközi-tenger partjánál, a libanoni határ közelében fekvő Naharíja várostól délre, a 4-es főúton a földbe csapódott egy célt tévesztett izraeli elfogórakéta és szétszóródó törmelékei több embert megsebesítettek. A sebesülteket a helyi kórházba szállították.

A Hezbollah magára vállalta az észak-izraeli dróntámadásokat, és közölte, hogy azokat válasznak szánták a szervezet egyik parancsnokának hétfő esti meggyilkolására.

Az izraeli légierő vadászgépei a Hezbollah katonai létesítményeit támadták válaszul Dél-Libanonban, köztük egy olyan épületet, melyben a szervezet több fegyverese tevékenykedett.

A Golán-fennsík helyi önkormányzata arra utasította a fennsík északi részén élőket, hogy maradjanak óvóhelyek közelében, minimálisra szorítsák le a gyülekezést, az utazásokat és a nem alapvető tevékenységeiket.

A Gázai övezet iszlamista Hamász terrorszervezete ellenőrizte egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt napon harmincan haltak meg az övezetben és hatvanhatan megsérültek. Közleményük szerint a háború kitörése óta 39 653 -an haltak meg az övezetben, 91 535 a sebesültek száma a Gázai övezetben, és több ezren még mindig eltűntnek számítanak.

Megtámadta Izraelt a Hezbollah

5 sérült, egy súlyosan, amikor a Hezbollah drónja becsapódott az északi Nahariya város közelében. A kórház szerint további 2 embert kezelnek szorongás miatt – írja a The Times of Israel.

Korábban az IDF csapása megölte a Hezbollah 4 tagját. Rendőr könnyebben megsérült egy késeléses támadásban Jeruzsálem közelében.

A Hezbollah közölte, hogy támadó drónok raját indította két katonai objektum ellen az észak-izraeli Akkó közelében, és egy másik helyen egy izraeli katonai járművet is megtámadott – számolt be a Reuters.

Az izraeli hadsereg szerint több, Libanon felől átrepülő ellenséges drónt azonosítottak, egyet pedig elfogtak. Közölték, hogy a tengerparti Naharija várostól délre több civil megsérült.

Az izraeli rendőrség ellenőrzi a Hezbollah robbanó dróntámadásának helyszínét az északi Nahariya város közelében 2024. augusztus 6-án
Fotó: Menahem Kahana / Forrás: AFP

Az izraeli hadsereg közleménye szerint Akkó környékén megszólaltak a szirénák, de ez téves riasztásnak bizonyult. Közölte, hogy a légierő két Hezbollah-létesítményre mért csapást Dél-Libanonban.

Irán felkészül: mobil rakétaindító egységeket csoportosít az ország nyugati részébe

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok rakétaindítók mozgását észlelte Iránban, ami egy esetleges támadásra való felkészültséget jelez – közölték amerikai tisztviselők hétfőn a The Wall Street Journal című napilapnak – írja a The Jerusalem Post.

A kutatóintézet által a hét elején közzétett jelentés szerint Irán Izrael elleni potenciális támadásához a Nyugat-Iránból indított drónok mellett várhatóan ballisztikus és cirkálórakétákat is bevetnek.

A kutatóintézet lehetséges kilövőhelyet sorolt fel, amelyeket az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) és az iráni hadsereg használhat egy esetleges támadás esetén, köztük Tabriz, Kermanshah, Khorramabad és Dezful.

A kilövéseket a kutatótintézet szerint várhatóan mobil hordozórakéták segítségével hajtják végre a földalatti bázisok melletti nyílt területekről. 

Palesztin elnök: Hanije meggyilkolása a háború elnyújtását szolgálta

Iszmail Haníje Hamász-vezető meggyilkolásának célja a gázai konfliktus elnyújtása - közölte Mahmúd Abbász palesztin elnök tervezett moszkvai látogatása előtt a RIA orosz állami hírügynökséggel.

Abbász a jövő hét elején látogat Moszkvába a RIA diplomáciai forrásokra hivatkozó jelentése szerint. A palesztin elnök Vlagyimir Putyin elnökkel fog tárgyalni a regionális válságról. Moszkvából Abbász Törökországba utazik.

Moszkvai látogatását megelőzően a RIA orosz állami hírügynökségnek adott interjúban Abbász Hanije meggyilkolását gyáva tettnek és "az izraeli politika veszélyes fejleményének minősítette. "Hanije meggyilkolásának célja kétségtelenül a háború meghosszabbítása és kiterjesztése volt" - mondta, hozzátéve, hogy "ennek mindenképpen káros hatása lesz az agresszió befejezéséről és az izraeli csapatok gázai kivonásáról folyó tárgyalásokra".

Abbász a RIA-nak kijelentette, hogy a Gázai övezetet a törvényes palesztin hatóságok ellenőrzése alá kell helyezni.

Putyin orosz elnökkel a térség békefolyamatáról kíván tárgyalni - mondta Abbász a RIA hírügynökségnek: "Látogatásunk fő célja, hogy konzultációkat folytassunk és véleményt cseréljünk a palesztin és nemzetközi színtéren történt legújabb eseményekről, összehangoljuk álláspontjainkat, és minden területen megerősítsük a kétoldalú kapcsolatokat" - magyarázta.

A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet politikai vezetőjét, Hanijét múlt héten gyilkolták meg az iráni fővárosban, Teheránban. Ő volt a Hamász nemzetközi diplomáciai vezetője a háború 2023. október 7-i kezdete óta, és részt vett a gázai tűzszünetről folyó nemzetközi egyeztetéseken. Az ellene elkövetett merénylet fokozta a gázai konfliktus szélesebb körű közel-keleti háborúvá fajulásának veszélyét. Az Izrael elleni gázai háborúban a Hamászt támogató Irán ugyanis Izraelt tette felelőssé a merényletért, és "büntetést" helyezett kilátásba.

Az Iránnal és arab vezetőkkel is szoros kapcsolatokat ápoló Oroszország elítélte Hanije meggyilkolását, és felszólított minden felet, hogy tartózkodjon a Közel-Kelet további destabilizációjától. Hétfőn Szergej Sojgu korábbi védelmi miniszter, az orosz Biztonsági Tanács titkára Teheránban megbeszélést folytatott Maszúd Peszeskján iráni elnökkel, aki kijelentette, hogy eltökélt szándéka az Oroszországgal fenntartott "stratégiai partneri kapcsolatok" bővítése.

Az izraeli hadsereg megölt több palesztin fegyverest Ciszjordániában

Izraeli katonák megöltek négy palesztin fegyverest, és legkevesebb hét másikat megsebesítettek egy kedd hajnali ciszjordániai akcióban - közölte a terület közigazgatását irányító Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma.

A katonai akció az északi al-Akaba faluban történt.

A halottak között egy 14 éves fiú is van, és a sebesültek közül kettőnek az állapota súlyos 

- tette hozzá a minisztérium.

Palesztin család hagyja el otthonát a Gázai övezet déli részén levő Hán-Júniszban 2024. augusztu 4-én 
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Az izraeli hadsereg (IDF) egy másik kommandója razziát tartott a ciszjordániai Dzsenín menekülttáborában körözött palesztinok után kutatva, és ott is fegyveres összetűzésbe keveredett - közölték, de esetleges veszteségekről nem tettek említést.

Később közölte a Palesztin Vörös Félhold, hogy öt palesztin meghalt két gépkocsi elleni légicsapásban Dzsenín keleti részén.

A szaúd-arábiai al-Hadad hírcsatorna arról számolt be, hogy a dél-libanoni Nabatíje régióban található Majfadúnban is légicsapást hajtott végre az IDF egy ház ellen, amelyben négyen életüket vesztették.

Ez történt hétfőn:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában