Ukrán válság

2024.08.13. 05:48

Az ukrajnai Zaporizzsja megyébe telepítik át a kurszki menekülteket

902. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Kurszk megye elleni ukrán támadások miatt evakuált lakosok egy kurszki menekültközpontban 2024. augusztus 12-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: -

Ukrajna csaknem 500 drónt kap Lettországtól

Ukrajna csaknem 500 darab különböző típusú drónt kap Lettországtól – közölte kedden a rigai védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint lett gyártmányú pilóta nélküli repülőeszközökről van szó, amelyeket hét helyi vállalat állít elő.

Emellett a lett kormány 30 használt rendőrségi autó átadásáról is döntött.

Lettország júliusban közölte, hogy ütemezetten összesen több mint 2500 drónt tervez átadni a kijevi vezetésnek négymillió euró (másfél milliárd forint) értékben.

Zelenszkij: az oroszországi kurszki régióban 74 település van jelenleg ukrán ellenőrzés alatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kora este közösségi oldalain közzétette: Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka arról számolt be neki, hogy az oroszországi kurszki régióban 74 település van jelenleg ukrán ellenőrzés alatt. Az államfő szavai szerint ott „ellenőrzéseket és stabilizációs intézkedéseket” hajtanak végre, valamint e területeket érintő humanitárius intézkedések vannak kidolgozás alatt. 

Az összetett, heves csaták ellenére az ukrán erők előrenyomulása a kurszki régióban folytatódik

– szögezte le Zelenszkij. A főparancsok hozzátette, hogy az elmúlt 24 órában az ukrán csapatok egy-három kilométert haladtak előre több irányban és 40 négyzetkilométeren vették át az ellenőrzést.

Oroszországban bekérették a moldovai ügyvivőt az Ukrajnának átadott F–16-osokról szóló sajtójelentések miatt

Oroszországban bekérették kedden a külügyminisztériumba Alexandru Chetraru moldovai ügyvivőt a Chisinau által Ukrajnának átadott F–16-os harci gépekről szóló sajtójelentések miatt.

Az orosz diplomácia tárca közlése szerint Moszkva kifejezte aggodalmát azon orosz és moldovai sajtójelentések miatt, miszerint az Ukrajnának átadott F-16-osokat esetleg Moldova területén állomásoztatják, és onnan indítják bevetésre oroszországi célpontok ellen.

Oroszország felszólította Moldovát, hogy maradjon semleges a konfliktusban, és ne tegyen olyan lépést, amely tovább súlyosbíthatja az ukrajnai válságot, „vagy arról tanúskodna, hogy Chisinau is belekeveredett abba, esetleg romboló hatása legyen a Dnyeszter-melléki helyzetre, minthogy a Dnyeszter Menti Köztársaságban jelentős számú orosz állampolgár él” – írta a külügyminisztérium.

Moszkva kifogásolta a moldovai hadsereg NATO-tagállamokkal közös hadgyakorlatait is.

A chisinaui külügyminisztérium erre reagálva kijelentette: Moldovának nincs olyan terve, hogy Ukrajnának átadott repülőgépeket állomásoztasson. "

Moldova nem enged tárolni a területén olyan fegyvereket vagy hadfelszerelést, amelyek már Ukrajna birtokában vannak

– hangsúlyozta a moldovai tárca.

Donald Tusk: Ukrajna cselekvése védekező jellegű

Ukrajna cselekvése védekező jellegű – reagált Donald Tusk lengyel kormányfő keddi varsói sajtóértekezletén az oroszországi Kurszki régióban múlt hét óta folytatott ukrán támadásra vonatkozó újságírói kérdésre.

Tusktól a sajtókonferencián azt kérdezték, nem zavarja-e a NATO tagállamait, hogy az Ukrajnának védelem céljából szállított nyugati fegyvert oroszországi támadásra használják fel.

Nagyon óvatos lennék az ilyen megfogalmazással

– válaszolt Tusk. 

Ukrajna cselekvése védekező jellegű

– tette hozzá. 

Úgy ítélte meg: népirtás jeleit viseli az, „amit az orosz hadsereg, az orosz légierő Ukrajna területén művel”, ezért „Kijevnek teljes joga van úgy folytatni a háborút, hogy lehető leghatékonyabban megbénítsa Oroszország agresszív szándékait”.

Ukrajna „jól tudja, hogy a nyugati szövetségesektől kapott fegyverek egyes nemeinek mi a rendeltetése”, 

az ukrán fél nem él vissza a lengyel, amerikai, európai támogatói bizalmával – hangsúlyozta Tusk.

TUSK, Donald; ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Donald Tusk lengyel miniszterelnök kezet fog, mielőtt kétoldalú biztonsági megállapodást ír alá a varsói kormányfõi hivatalban 2024. július 8-án 
Fotó: Radek Pietruszka / Forrás: MTI/EPA/PAP

A kormányfő azt mondta, hogy nem lepte meg „a szokatlan, és egyesek számára váratlan változás az (ukrán–orosz) fronton”. Aláhúzta egyúttal: folyamatos politikai szintű kapcsolattartás ellenére Kijev nem egyeztet vele katonai tervei részleteiről.

Hangsúlyozta: az ukrajnai háborúról változatlan Lengyelország álláspontja. 

Támogatjuk Ukrajnát ebben a háborúban, ez egy védelmi háború

– fogalmazott.

Lengyelország és Európa számára a legnagyobb kockázatot Ukrajna leverése jelentené – mondta.

Orosz kormányzó: a kurszki menekülteket az ukrajnai Zaporizzsja megyébe telepítik át

Az oroszországi Kurszki területről az ukrán csapatok előrenyomulása miatt evakuált menekülteket a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye orosz megszállás alatti részébe telepítik át – közölte Alekszej Szmirnov, a kurszki régió megbízott kormányzója kedden a Telegramon.

A kormányzó elmondta, hogy telefonon egyeztetett erről a zaporizzsjai régió Moszkva által kinevezett „vezetőjével”, Jevgenyij Balickkijal. Utóbbi azt javasolta, hogy az orosz menekülteket szanatóriumokban vagy panziókban helyezzék el az Azovi-tenger partján, „Bergyanszktól Kirilivkáig”. 

Szmirnov szavai szerint hamarosan elindulnak az első járatok, amelyek elviszik a kitelepített kurszkiakat a zaporizzsjai régióban lévő „ideiglenes szállásközpontokba”. Hozzátette: a kurszki régióba is érkeztek a zaporizzsjai régióból „önkéntesek”, akik a helyszínen nyújtanak segítséget a lakosoknak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn először erősítette meg hivatalosan, hogy ukrán csapatok támadó hadműveletet hajtanak végre Oroszország Kurszki területén. Szirszkij a haditanács ülésén közölte, hogy az Oroszországi Föderáció területének mintegy ezer négyzetkilométernyi része áll jelenleg az ukrán erők ellenőrzése alatt.

Kijev: Ukrajna nem érdekelt orosz területek elcsatolásában, pusztán magát védi

Ukrajna nem érdekelt abban, hogy Oroszország kurszki régiójában területet foglaljon el, pusztán saját állampolgárainak életét védi, mivel az ott elindított hadművelettel akadályozza újabb orosz egységek átcsoportosítását a donyecki régióba, és nehezíti az Ukrajnában harcoló orosz erők fegyver-, lőszer- és üzemanyag-utánpótlását – jelentette ki Heorhij Tihij külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

Az ukrán hadsereg civilizált európai haderő, amely teljes mértékben tisztában van a hadviselés szabályaival és szokásaival, valamint a nemzetközi humanitárius joggal. Az ukrán fegyveres erők céljai kizárólag katonaiak. A hadművelet célja, hogy megóvjuk népünk életét és megvédjük Ukrajna területét az Oroszországi Föderáció támadásaitól

– szögezte le a szóvivő. 

Kijelentette, hogy minél előbb beleegyezik Moszkva az igazságos béke helyreállításába, annál hamarabb leállnak az ukrán védelmi erők rajtaütései az Oroszországi Föderáció területén.

Tihij rámutatott arra, hogy a kurszki régióból csak nyár eleje óta több mint kétezer ellenséges csapást hajtottak végre az ukrajnai Szumi megye ellen, 255 irányított bombát és több mint száz rakétát bevetve. "

Sajnos Ukrajnának nincs elegendő képessége nagy hatótávolságú csapások végrehajtására, amelyekkel megvédhetné magát az orosz terrortól

– mondta. Ismételten hangsúlyozta, hogy önvédelemből indított Ukrajna hadműveletet Oroszország területén.

Tihij figyelmeztetett: alapos a gyanú, hogy Oroszország provokációkat is végrehajthat saját területén orosz katonák ukrán egyenruhába öltöztetésével, hogy utána az ukrán erőket vádolja a nemzetközi humanitárius jog megsértésével. 

Figyelmeztetjük partnereinket, hogy készüljenek fel az események ilyen alakulására, és ha az Oroszországi Föderáció ilyen kísérleteket tesz, akkor legyenek éberek, és ne dőljenek be az orosz propagandának

– mondta a szóvivő.

Roman Kosztenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ezredese – aki jelenleg ellenzéki parlamenti képviselő és a védelmi bizottság titkára is – az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában kifejtette, hogy a kurszki művelet alaposan meglepte Moszkvát.

Szerint fontos volt, hogy az ukrán fél „aszimmetrikus” lépést tegyen és emelje a hadsereg morálját. Helyeselte, hogy az ukrán politikai és katonai keveset fed fel a műveletről, mert - mint rámutatott - volt rá példa, hogy "sokat beszéltek, de kevés sikert értek el". 

Amit elmondhatok: fegyveres erőink rajtaütést hajtottak végre az ellenséges területen, több mint húsz települést foglaltak el, és jelenleg is tartják őket. Az előrenyomulás folytatódik. Előtte orosz területen kisebb akcióink voltak, amelyekben orosz önkéntesek vettek részt. Most harci dandárjaink vesznek részt a műveletben

– mondta el a képviselő.

Az ukrán vezérkar közölte a Telegramon, hogy mozgáskorlátozást vezettek be minden állampolgár számára az északkeleti Szumi megye orosz határmenti húsz kilométeres övezetében elsősorban a lakosságnak az orosz támadásoktól való védelme érdekében. 

A vezérkar közölte, hogy erre a területre csakis azok az ukrán állampolgárok mehetne be, akiknek ott van a lakhelye, és ezt bejegyeztették személyi igazolványukba is.

Az orosz védelmi minisztérium 2024. augusztus 12-én közreadott videójáról készített képen orosz tüzérek Grad rakéta-sorozatvetővel lövik az ukrán állásokat egy nem megnevezett helyen 
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Olekszandr Borgyijan, az ukrán hadsereg 32. gépesített dandárjának szóvivője az ukrán Szabadság Rádiónak elmondta, hogy a Donyeck megyei Torcknél továbbra is ádáz harcok dúlnak, a városba orosz diverzánscsoportok hatoltak be.

A szomszédis Harkiv megye kormányzói hivatala arról tájékoztatott, hogy hétfő délután az orosz erők észak-koreai rakétákkal mértek csapást Bohoduhiv településre és környékére, négy gyerek sebesült meg a támadásban.

Az ukán vezérkar helyzetjelentése szerint az elmúlt nap alatt 134 katonai összecsapás volt a front mentén, a legtöbb a Donyeck megyei Pokrovszknál. 

A katonai vezetés legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta az 593 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 36 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 19 drónt.

Cseh külügyminiszter: Ukrajnának joga van orosz területen is védekezni az agresszió ellen

Ukrajnának a nemzetközi jogrend szerint joga van az orosz támadás ellen Oroszország területén is védekezni – jelentette ki Jan Lipavsky cseh külügyminiszter kedden Prágában.

A nemzetközi jogrend lehetővé teszi Ukrajnának, hogy az agresszor területén is védekezhessen. Oroszország Ukrajna elleni agressziója 2014 óta az ártatlan emberek millióinak az életét lehetetlenítette el. Amennyiben igazságos békét akarunk, és nem csak a béke illúzióját akarjuk elérni, akkor a megoldást az az állapot jelenti, miszerint minden hadsereg visszatér a nemzetközileg elismert határok közé

– írta a cseh külügyek irányítója az X közösségi platformon megjelent bejegyzésében.

LIPAVSKY, Jan
Jan Lipavsky cseh külügyminiszter 
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás:  MTI

Jan Lipavsky bejegyzésében arra reagált, hogy az ukrán hadsereg behatolt az oroszországi Kurszki régióba.

Csehország az orosz támadás kezdete óta határozottan kiáll Ukrajna mellett, a politikai és humanitárius segítség mellett folyamatosan fegyvereket és lőszert is szállít az ukrán kormánynak.

 A cseh hatóságok több mint félmillió ukrán menekültnek adtak már ideiglenes menedéket, akik közül mintegy 350 ezer továbbra is Csehországban tartózkodik.

A Fekete-tengeren román partokra sodródott folyami aknát semmisített meg a román haditengerészet

Az orosz–ukrán háborúból származó, a Fekete-tengeren román partokig sodródott folyami aknát semmisített meg kedden a román haditengerészet – jelentette az Agerpres hírügynökség.

A román védelmi minisztériumot a katasztrófavédelem értesítette kedden arról, hogy – több mint 100 kilométerre az ukrán határtól – a Konstanca megyei Chituc homokzátony közelében, a parthoz közel megfeneklett egy aknának tűnő gyanús tárgy.

A térséget elkerítették és a helyszíne küldték a haditengerészet aknabegyűjtésre kiképzett búvárcsapatát, amely megállapította, hogy YaRM típusú, deszantelhárító folyami aknáról van szó. A robbanószerkezetet megsemmisítő búvárkülönítmény szerint az akna az orosz–ukrán konfliktus térségéből származik, és valószínűleg a Fekete-tenger északnyugati részén, a Duna vagy a Dnyeper torkolatánál használták.

Az Agerpres szerint 

először fordult elő, hogy folyami akna sodródott román partokra. A hírügynökség felidézte, hogy tavaly januárban a Duna-delta Szentgyörgy-ágának torkolatánál partig sodródott tengeri aknát semmisített meg a román haditengerészet különítménye.

Az Európai Bizottság folyósította Kijevnek a hitelkeret első részletét

Az Európai Bizottság kedden csaknem 4,2 milliárd eurót folyósított Ukrajnának az ukrán hitelkeret első részleteként – közölte a brüsszeli testület.

Az idén március 1-jén hatályba lépett uniós ukrán hitelkeret 50 milliárd euró összegű stabil finanszírozást irányoz elő vissza nem térítendő támogatások és kölcsönök formájában Ukrajna helyreállításának, újjáépítésének és korszerűsítésének támogatására a 2024-2027 közötti időszakra.

Az Ukrajna által benyújtott kifizetési kérelmet követően a tagállami kormányokat tömörítő tanács múlt kedden jóváhagyta a bizottság értékelését, amely szerint Ukrajna teljesítette pénzeszközök folyósításához szükséges feltételeket és reformokat. Ezek a reformok az államháztartásra, az állami tulajdonú vállalatok irányítására, az üzleti környezet fejlesztésére, az energiára és az aknamentesítésre terjednek ki.

Az ukrán hitelkeret pénzeszközeinek folyósítása a tanács által jóváhagyott, előre egyeztetett negyedéves reform- és beruházási mutatók teljesülésétől függ.

Az ukrán légierő az egész országra kiterjedő orosz légitámadásokra figyelmeztetett

Az ukrán légierő kedd hajnalban az egész országra kiterjedő további légitámadásokra figyelmeztetett, miután közölte, hogy Oroszország az éjszaka folyamán 38 drónnal és két Iszkander-M ballisztikus rakétával indított támadást ukrán területek ellen. Az orosz védelmi minisztérium közben az orosz határtérség közelében 14 ukrán drón megsemmisítéséről tett jelentést.

Az orosz erők drónjai közül harmincat több ukrán régió fölött semmisítettek meg – írta az ukrán légierő a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson. Azt azonban nem tisztázták, hogy a többi fegyverrel mi történt.

A légierő egy külön Telegram-üzenetben közölte, hogy kedden hajnalban Ukrajna egész területén légiriadót jelentettek be újabb légitámadások veszélye miatt.

Az orosz légvédelem keddi jelentése szerint az éjszaka folyamán 14, Ukrajnából indított drónt semmisítettek meg, amelyek a Kurszk, Voronyezs és Belgorod régiót támadták.

Tizenkét drónt a kurszki határtérség fölött lőttek le, egyet-egyet pedig Voronyezs és Belgorod fölött – írta az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva a RIA orosz hírügynökség.

„Örülök, hogy tankkal megyek Oroszországba, ez jobb, mintha ők vezetnének tankokat az országunkba”

Egy héttel a meglepetésszerű támadás után a The New York Times munkatársai ellátogattak arra a helyre, ahol az ukrán erők betörtek Oroszországba – írja a Magyar Nemzet.

A harc orosz földön Ukrajna számára az Oroszországgal vívott háborúban fontos pillanat volt, két és fél évvel azután, hogy Oroszország teljes körű támadást indított, és tíz évvel azután, hogy Oroszország katonai beavatkozással területeket foglalt el. Bár Ukrajna számtalanszor visszavágott, azonban az ukrán erők nem indítottak ellentámadást Oroszországban, mostanáig.

Az ukrán csapatok könnyedén átvágtak a gyengén védett határon, több tíz kilométert nyomultak be Oroszországba, és megváltoztatták a háború narratíváját, miután Ukrajna egy éven át – gyakran hiába – küzdött azért, hogy visszatartsa az orosz előrenyomulást a keleti fronton.

Örülök, hogy tankkal megyek Oroszországba, ez jobb, mintha ők vezetnének tankokat az országunkba

– jelentette ki egy ukrán katona a The New York Times újságírójának.

Ukrajna számára nagy a tét. A támadás célja, hogy Oroszországot arra kényszerítse, hogy irányítsa el csapatait az ukrajnai Donbász keleti részén folyó harcoktól, ami eddig nem történt meg, és hogy befolyást szerezzen a béketárgyalásokhoz.

Az, hogy Ukrajna képes-e elég ideig megtartani az orosz földet e stratégiai célok eléréséhez, továbbra is kérdés.

Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy fogalmazott, hogy a támadás nem változtat tárgyalási álláspontján.

Újabb lépés a világháború felé

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszéléseket követően Lindsey Graham amerikai szenátor azt mondta, hogy Ukrajna felvehet olyan nyugdíjas F–16-os pilótákat, akik a szabadságért akarnak harcolni – számol be a Magyar Nemzet.

Ők (ukránok) az összes NATO-tagországban keresnek majd vadászpilótákat, akik leszereltek, hogy segítsenek nekik, amíg ki nem képezik pilótáikat

– mondta az rbc.ua beszámolója szerint.

Graham szerint

így Ukrajna használhatja majd a szövetségesektől korábban átadott F–16-osokat, miközben pilótái kiképzésen vesznek részt.

Megszakadt az internetszolgáltatás Kamcsatkán

Megszakadt az internetszolgáltatás és a mobiltávközlés is akadozott kedden az orosz Távol-Keleten található Kamcsatka félszigeten.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség híradása szerint kábelszakadás okozta a problémát. A helyi hatóságok tájékoztatása arra nem terjedt ki, hogy miért szakadt el a távközlési kábel. A javítás szerintük 12 órán át is tarthat, addig igyekeznek az adatforgalmat műholdra átirányítani.

Kamcsatka csaknem háromszor akkora, mint Magyarország, de alig 300 ezren lakják.

Az orosz légierő Szu–34-esei csapást mértek az ukrán fegyveres erőkre Kurszknál

Újabb felvételeket mutattak be az ukrán fegyvereserők ellen a Kurszki terület határvidékén végrehajtott csapásról. A videón a Szu–34-esek az éjszakai támadása látható – írja a Magyar Nemzet.

Varsó 48 Patriot-indítóállás gyártásáról és megvásárlásáról kötött szerződést

Lengyelország a Patriot légvédelmi rendszerbe illeszthető 48 indítóállás gyártásáról és beszerzéséről kötött szerződést hétfőn a Raytheon Polska és a PGZ Huta Stalowa Wola fegyvergyártóval – közölte a lengyel védelmi miniszter.

Ezek a rakétakilövők Lengyelországban fognak készülni

– hangsúlyozta Wladyslaw Kosiniak-Kamysz Sochaczewben. Elmondta azt is, hogy a szerződés értéke 1,23 milliárd dollár (mintegy 440 milliárd forint).

A tárca tájékoztatása szerint Lengyelország a múlt hónapban 2 milliárd dollár (körülbelül 720 milliárd forint) kölcsönt kapott az Egyesült Államoktól amerikai légvédelmi és rakétaelhárító eszközök beszerzéséhez.

Lengyelország az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete óta jelentősen növelte védelmi kiadásait, amelyek az idén megközelítik majd a bruttó hazai termék 4 százalékát.

Zelenszkij: ez biztonsági kérdés

Napi videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszámolt arról, hogy az ukrán fegyveres erők Oroszország kurszki régiójában körülbelül ezer négyzetkilométernyi területet vettek az ellenőrzésük alá.

Ezek olyan területek, ahonnét az orosz hadsereg aktívan lőtte Ukrajnát – június elseje óta csaknem 2100 lövedékkel.

Az elnök szerint ezért a hadművelet Ukrajna biztonsági ügye.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6456-an léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6078-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

A beléptetettek közül a rendőrség 26 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Ez történt hétfőn:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában