Zelenszkij: több ezer életet menthetünk meg – frissül

901. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz rakétatámadás után romos családi ház a Kijevi területen fekvő Brovari közelében lévő egyik faluban 2024. augusztus 11-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Cikkünk frissül!

Zelenszkij az oroszokat vádolja az zaporizzsjai erőműben keletkezett tűz miatt

Egymást vádolja a két háborús fél a 2022 márciusa óta orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű hűtőtornyának kigyulladása miatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-csatornáján tett közzé egy videót az égő toronyról – írja a Magyar Nemzet.

A videóhoz írt szövegben azt állította, hogy Moszkva „Ukrajna, egész Európa és a világ zsarolására” használja az atomerőművet, és azonnali választ sürgetett a nemzetközi közösség és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) részéről – számol be róla a Newsweek amerikai magazin.

Az ukrán államfő szerint a sugárzás a normál értéken belül maradt.

Videón a Moszkva környéki repülőteret ért dróntámadás

Az ASTRA orosz ellenzéki kiadványra hivatkozva az ukrán z.u.ua arról is tájékoztatott, hogy drónokat lőttek le éjszaka a Moszkva környéki Cskalovszkij katonai repülőtér közelében – írja a Magyar Nemzet

A helyiek azt mondják, hogy lövéseket és riasztást hallottak a Moszkva melletti Scselkovóban. A Z-csatornák arról számoltak be, hogy egy katonai repülőtér elleni támadást vertek vissza.

A tudósítás szerint egy drón megsemmisült a katonai repülőtérhez közeledve, és közzétettek egy videót is az orosz légvédelmi erők munkájáról a térségben.

Zelenszkij: több ezer életet menthetünk meg

Az ukrán elnök szerint teljesen méltányos, ha Ukrajna a rá támadó rakéták kilövési helyeit támadja.

A légvédelem életeket véd, ahogy a nagy hatótávú csapásokra vonatkozó korlátozások feloldása is több ezer emberéletet ment meg

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij, aki napi videójában arról beszélt, hogy tovább egyeztet a partnerországokkal a nyugati fegyverek teljes bevethetősége érdekében.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 7859-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 9673-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn.

A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában