Szelektív csődhelyzeti osztályzatot adott Ukrajna devizakötelezettségeire az S&P – frissül

892. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Rendőrök és helyi lakosok egy orosz rakétacsapásban megrongálódott épület romjai között a kelet-ukrajnai Harkivi területen fekvő Csuhuiv városban 2024. július 19-én. A támadásban legkevesebb kilenc ember megsérült, köztük egy gyerek is

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Kozlov

Cikkünk frissül!

Szelektív csődhelyzeti osztályzatot adott Ukrajna devizakötelezettségeire az S&P

Szelektív csődhelyzeti (SD) szintre rontotta az eddigi „CC/C”-ről Ukrajna devizában fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségeinek besorolását az S&P Global Ratings, miután az ukrán kormány hátralékba került egy 2026-os lejáratú eurokötvény esedékes kamattörlesztésével.

A péntek éjjel Londonban bejelentett döntés értelmében a hitelminősítő az adott ukrán kötvényre „D”, vagyis csődhelyzeti osztályzatot állapított meg.

A cég indoklásában kiemelte azt a várakozását, hogy Ukrajna a kötvényszerződésben biztosított tíz munkanapnyi türelmi időszak végéig sem teljesíti a hátralékba került törlesztést, tekintettel arra, hogy egy minap elfogadott jogszabály felhatalmazza a kormányt az átstrukturálás alatt álló kötvénykötelezettségek teljesítésének felfüggesztésére.

A S&P felidézi, hogy ennek előzményeként Ukrajna kötvénycsere-ajánlatra szóló szándéknyilatkozatot tett egyes szuverén adósságpapírok befektetőinek.

A hitelminősítő értesülései szerint az előzetes adósságátrendezési ajánlatban a jelenlegi kötvények kicserélése, ezzel összefüggésben az új kötvények nominálértékének 37 százalékos leírása („haircut”), valamint a kamatkötelezettségek könnyítése és a lejáratok meghosszabbítása szerepel.

Az S&P Global Ratings közölte: mindezek alapján valószínűleg értékvesztéssel végrehajtott kötvényadósság-átrendezésként (distressed exchange) értékelné a kötvénycsere-programot.

Az S&P besorolási kritériumai alapján egy ilyen átrendezés törlesztési csődnek felel meg abban az esetben, ha a befektető kevesebbet kap vissza tőkéjéből az eredeti értékpapír-tranzakció által ígért értéknél.

Az S&P Global Ratings néhány hónapon belül másodszor minősítette le Ukrajna szuverén devizakötelezettségeit: márciusban az addigi „CCC”-ről a pénteki további leminősítésig érvényben volt „CC”-re minősítette vissza az ország devizában denominált hosszú lejáratú államadósság-állományának osztályzatát.

Akkori indoklásában a cég hangsúlyozta: várakozása szerint gyakorlatilag biztos, hogy Ukrajna törlesztési csődhelyzetbe kerül a kereskedelmi hitelezőkkel szemben fennálló külső kötelezettségeivel.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 7708-an léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 8558-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton.

A beléptetettek közül a rendőrség 61 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában