Tranzit Fesztivál

11 órája

Szijjártó Péter: a szuverenitás az egyetlen sikeres út (videó)

A külgazdasági és külügyminiszter a Tranzit Fesztiválon szólalt fel, ahol kijelentette, a „szuverenitás az egyetlen sikeres út, hazánk pedig az élő példa arra, hogy a szuverenitás megőrzése élet-halál kérdése, Magyarország így a liberális mainstream antitézise lett.” Szijjártó Péter az előadásában leszögezte, hogy a küzdelem eddig sikeres, de folyamatosan tart, itthon és Brüsszelben egyaránt. „A szuverenitást csak a magyar emberekkel lehet megvédeni” – húzta alá.

MW

A külgazdasági és külügyminiszter a Tranzit Fesztiválon szólalt fel

Forrás: Facebook /Szijjártó Péter

Megteremtettünk egy olyan hagyományt, hogy a nyár végével párhuzamosan egy külpolitikai értékelést tudunk tartani és az előttünk álló néhány hónap feladatait számba tudjuk venni – fogalmazott Szijjártó Péter a Tranziton tartott előadásában, Magyarország külpolitikai mozgásterét értékelve. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy politikailag turbulens idők vannak, a külpolitika pedig látványosan konfliktusosabb területté vált, ezért nagyon fontos a támogatás.

Ha az elmúlt években nem kaptuk volna meg a támogatást, akkor a magyar külpolitikáról egy jóval lesújtóbb képet lehetne alkotni

– jegyezte meg.

A tárcavezető leszögezte, hogy van mozgástere a magyar külpolitikai stratégiának, ez a tér pedig egyre bővül, mivel hazánknak továbbra is van szuverén külpolitikája. Az elmúlt egy év kapcsán ismertette, hogy a magyar szuverenitás megőrzéséért folytatott küzdelem sikeres volt, amiért kőkemény és vérre menő küzdelmet kellett folytatni.

Érdemes megvizsgálni, hogy miért van küzdelem a szuverén külpolitikáért. Ha visszanézünk az elmúlt egy évre, akkor azt láthatjuk, hogy a világ még veszélyesebb hely lett, ehhez pedig elég csak a közvetlen környezetünket megnézni

– tette hozzá.

Háborúk korát éljük

Mint mondta, sokkal nagyobb az eszkaláció veszélye az orosz–ukrán háborúban, lángba borult az egész közel-keleti térség, továbbá az illegális migránsok Európát ostromolják. Jelezte, hogy ezek nem csak politikai, hanem gazdasági turbulenciát is okoznak, az európai versenyképesség pedig folyamatosan zuhan. Szót ejtett arról is, hogy Európában egy demokratikus deficit jött létre, mivel a liberális mainstream egy diktatórikus hegemóniára tör és minden más gondolkodásmódot próbál kiszorítani a politikai és a társadalmi közegből.

Kiemelte, a liberálisok eszköztára alapján nem csak politikailag, jogilag vagy gazdaságilag akarják kiszorítani a mainstreammel szemben állókat, hanem megjelent a fizikai megsemmisítés gondolata is, amire bizonyíték Robert Fico szlovák miniszterelnök, valamint Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt ellen elkövetett merényletkísérletek.

A liberális mainstream létre akar hozni egy posztszuverén korszakot, amelyben nincs jelentősége egy-egy ország külpolitikájának és azt mondják, hogy ami régi, az sikertelen

– tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint

a szuverenitás az egyetlen sikeres út, hazánk pedig az élő példa arra, hogy a szuverenitás megőrzése élet-halál kérdése, Magyarország így a liberális mainstream antitézise lett.

Mint mondta, a küzdelem eddig sikeres, de folyamatosan tart, itthon és Brüsszelben egyaránt, de a szuverenitást csak a magyar emberekkel lehet megvédeni. A miniszter emlékeztetett, hogy az idei évben tartott választások földindulásszerű változásokat idéztek elő.
Az európai parlamenti választáson történelmi sikert értünk el, mivel kétmillió szavazatot soha senki nem tudott szerezni hazai EP-választáson – szögezte le.

További támadások fogják érni a szuverén külpolitikát

Szijjártó Péter jelezte, hogy számba kell venni, milyen támadások fogják érni a magyar szuverén külpolitikát az elkövetkezendő egy évben. A miniszter szerint fogják támadni a politikai, a fizikai, az energia és a gazdasági biztonságát hazánknak. Mint mondta, a politikai támadásokkal szemben Brüsszelben felhúzták a legerősebb védvonalat a Patrióták EP-képviselőcsoport létrehozásával.

A fizikai biztonság kérdése kapcsán közölte, hogy Magyarország lett az utolsó akadálya a háborús pszichózis európai tombolásának, de az eszkalációs törekvések hazánk bőrét viszi a vásárra. Szijjártó Péter szerint

a magyar békemisszió példát mutatott arra, hogy a háborúnak nem lesz megoldása a csatatéren, de még mindig van esély arra, hogy a tárgyalóasztaloknál véget érjen.

Úgy vélte, hogy ha demokrata győzelem születik az amerikai elnökválasztáson, akkor minden eddiginél nagyobb nyomás lesz hazánkon.

Képmutatás jellemzi az energiabiztonság kérdését

A tárcavezető az energiabiztonságról elmondta, hogy azt a képmutatás jellemzi, hogy a színfalak mögött a legszorosabb együttműködés van az EU és Oroszország között. Emlékeztetett, hogy éppen csak sikerült az olajszankciók alól kivételt szereznie hazánknak. Szerinte az EU végzetes meggyengülését mutatja, hogy nem tudták megvédeni Magyarországot és Szlovákiát, miután az ukránok elzárták a hazánkba tartó olajszállításokat.

Az EU nem védte meg hazánkat, ami arra utal, hogy Brüsszelből utasították az ukrán kormányt arra, hogy egy ilyen lépést tegyen

– rögzítette a miniszter. 

A paksi beruházás kapcsán elmondta, hogy azzal függetleníteni tudja hazánk magát a nemzetközi piac alakulásától.

A gazdasági biztonságról szóval jelezte, hogy a magyar kormány nyíltan és őszintén kimondja, hogy totális kudarcot vallott a keleti és a nyugati gazdaságok elválasztása egymástól, ami több problémát okoz a nyugatnak, mint a keletnek. Úgy vélte, hogy a jelenlegi lengyel kormány a legszemforgatóbb ebben a kérdésben, mert továbbra is megveszik az orosz kőolajat, de a miniszter szerinte nem kellene kritizálni azt, aki ezt őszintén teszi.

Fontos, hogy a modern keleti és a nyugati beruházásokat továbbra is hazánkba hozzuk

– fogalmazott.

Az előadása végén Szijjártó Péter elmondta, hogy a jövőben továbbra is támadások fogják érni a magyar szuverenitást, de minden egyes kivédett támadás tágítja Magyarország külpolitikai mozgásterét.

A tárcavezető közösségi oldalán osztott meg pár képet a Tranzit Fesztiválról:

A külgazdasági és külügyminiszter előadását itt nézheti meg:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában