Letartóztathatják Mongóliában Putyint? – frissül

920. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) az orosz biztonsági tanács ülésén elnököl a Moszkva melletti, novo-ogarjovói vidéki elnöki rezidencián 2024. augusztus 16-án

Forrás: MTI/AP/Szputnyik pool

Fotó: Alekszej Babuskin

Cikkünk frissül

Mongóliában letartóztathatják Putyint?

Kijev pénteken szólította fel az országot, hogy tartóztassa le az odalátogató orosz államfőt.

„Nem aggódik” az orosz államfő, aki ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) korábban elfogatóparancsot adott ki és a napokban Mongóliába utazik, írta a Le Parisien-ra hivatkozva a Magyar Nemzet.

Elméletileg, ha Vlagyimir Putyin mongol földre teszi a lábát, az ország rendőri erői kötelesek lennének letartóztatni őt, ugyanis a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2023 márciusában elfogatóparancsot adott ki ellene ukrán gyerekek „illegális deportálása” és Ukrajna elleni háborús bűncselekmények gyanújával.

Mongólia 2002-ben ratifikálta a Római Statútumot, és azóta egyike a Nemzetközi Büntetőbíróság 124 úgynevezett „részes államának”. A dokumentum erre vonatkozó cikkelye szerint: „Az a részes állam, amelyhez ideiglenes letartóztatásra vagy letartóztatásra és átadásra irányuló kérelmet nyújtottak be, haladéktalanul intézkedéseket tesz az érintett személy letartóztatására, saját jogával és a 9. rész rendelkezéseivel összhangban.

A 2002-ben létrehozott Nemzetközi Büntetőbíróság feladata, hogy ítélkezzen minden olyan cselekmény felett, amely a nemzetközi jog szerint büntetendő, például emberiesség elleni bűncselekmények, háborús bűnök vagy népirtás. Moszkva azonban nem ismerte el a nemzetközi testületet és soha nem ratifikálta a Római Statútumot.

A cikk folytatásásért kattintson ide

Legalább 46 áldozata van az ukrán támadásnak Belgorodban

Információk szerint halálos áldozata is van a támadásnak közvetlen találat ér a lakóházakat, kereskedelmi ingatlanokat és autókban is eset kár.

Belgorodban az ukrán támadás után a sebesültek száma 46-ra emelkedett, köztük 7 gyermek, legalább öten meghaltak – erről Vjacseszlav Gladkov kormányzó számolt be. A SHOT Telegram csatorna szívszorító felvételeket tett közzé Belgorodból: egy orosz katonatiszt mentett meg egy sebesült csecsemőt és édesanyját, közvetlenül az ukrán erők masszív támadása után – írja a Magyar Nemzet.

A cikket itt tudja elolvasni. 

Nagy csapást mértek az ukrán erőkre

Az orosz csapatok egy Iszkander-csapással megsemmisítették az ukrán erők épületét, ahol rakéta és tüzérségi fegyvereket és katonai felszereléseket raktároztak Szumi térségében – írja a Magyar Nemzet az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

Több mint huszonháromezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Magyarország területére 2024. augusztus 30-án 0 óra és 24 óra között 

az ukrán–magyar határszakaszon 7961 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 15276 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 78 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság.

Ez történt pénteken:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában