Elismerés

21 órája

Donald Trump Orbán Viktorra hivatkozott az elnökjelölti vitában (videó)

Helyi idő szerint kedd este Philadelphiában tartották a Donald Trump volt amerikai elnök és Kamala Harris jelenlegi alelnök közötti első televí­ziós vitát – számolt be róla a Magyar Nemzet.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Donald Trump találkozója a korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az esemény kulcsfontosságú volt a demokraták számára, az eredeti elnökjelöltjük, Joe Biden amerikai elnök ugyanis csúfosan leszerepelt a június végi televíziós vita során – írták.

Elsőként a megélhetési költségekről kérdezték az elnökjelölteket. A vitában Kamala Harris a középosztálybeli gyerekkorával igyekezett szimpátiát kelteni, és azt állította, hogy ő az egyetlen ember a színpadon, akinek van terve a középosztály felemelésére, mégpedig az, hogy „lehetőség gazdaságot” épít fel. Kiterjesztené a gyerekes családoknak járó adócsökkentést és adókedvezményt adna az induló kisvállalkozásoknak. Trumpot ellenben azzal vádolta, hogy ő a milliárdosok és a nagyvállalatok adóját csökkentené, valamint 20 százalékos forgalmi adót vezetne be a mindennapi árucikkekre.

Trump ezt azonnal cáfolta. A volt elnök viszont jelentős mértékű vámok bevezetéséről beszélt.

Más országok hetvenöt év után vissza fogják nekünk fizetni mindazt, amit a világért tettünk

– fogalmazott a volt elnök, hozzátéve, hogy elnöki ciklusa alatt szintén voltak vámok, és ezek nem vezettek az infláció megugrásához.

Most viszont „olyan infláció van, amilyet még nagyon kevesen láttak” 

– hívta fel a figyelmet Joe Biden amerikai elnök rossz gazdaságpolitikájának következményeire a politikus. Mint mondta, ez katasztrófa nem csupán a középosztály, de minden amerikai számára, ráadásul milliók özönlenek az Egyesült Államokba, akik elveszik a jelenleg az afroamerikaiak és a spanyolok által betöltött állásokat.

Elfoglalják a városokat. (…) Ezek azok az emberek, akiket ő [Kamala Harris] és Biden az országunkba hoztak, és elpusztítják az országunkat

– emelte ki.

Elnökként az amerikai történelem legerősebb gazdaságát hozta létre, és ezt újra megcsinálná – ígérte.

Biden és Harris sok millió embert, köztük bűnözőket, terroristákat, drogdílereket engedtek be. Elpusztították országunk szövetét – fogalmazott Trump.

A bűnözés egy új formájával áll szemben Amerika, ezt pedig migránsbűnözésnek hívják

– mutatott rá, amire Harris azzal vágott vissza, hogy Trump ellen büntetőeljárások sora indult.

Trump szerint ezeket az ügyeket a demokraták azért indították ellene, mert ő a politikai ellenfelük. A legtöbbet ezek közül megnyeri, a többi esetben pedig a fellebbezést fogja megnyerni – mondta a volt elnök, hozzátéve hogy a jelenlegi kormányzat fegyverként használja az Igazságügyi Minisztériumot.

A vita egyik részében hatalmas elismerés érte hazánkat és a magyar miniszterelnököt. Donald Trump Orbán Viktort idézte:

Orbán Viktor az egyik legnagyobb tiszteletnek örvend, erős embernek nevezik

– mondta Trump, aki szerint Orbán kemény és okos ember. 

A republikánus politikus a vitában idézte a kormányfő korábbi kijelentéseit. Úgy fogalmazott:

Magyarország miniszterelnöke elmondta, miért robbant fel az egész világ. Három évvel ezelőtt még nem így volt. Miért robbant fel? Ő azt mondta, azért, mert szükség van Trumpra. Arra, hogy ő legyen az elnök. Tőle féltek. Kína is félt – én nem szeretem a félelem szót használni, de csak őt idézem –, Kína félt tőle, Észak-Korea félt tőle. Mellesleg nézzék meg, mi történik Észak-Koreában. Azt mondta, Oroszország félt tőle.

 

Orbán Viktort idézve Trump elmondta, hogy nem volt probléma a világban, amikor ő volt az elnök, Joe Biden jelenlegi elnököt pedig a republikánus elnökjelölt gyenge, szánalmas embernek nevezte.

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva olvasható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában