Közel-keleti konfliktus

2024.09.06. 06:54

Az amerikai kormányzat aggódik a gázai tűzszüneti tárgyalások sikertelensége miatt

Az izraeli–palesztin háború 336. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izraeli hadsereg által 2024. augusztus 30-án közzétett képen izraeli katonák láthatók a Gázai övezetben végzett műveletek közben

Fotó: AFP

Agyonlőttek Ciszjordániában egy 26 éves török–amerikai palesztin-barát aktivistát

Agyonlőttek Ciszjordániában pénteken zavargásokon egy 26 éves török–amerikai palesztin-barát aktivistát, az izraeli hadsereg kivizsgálja a történteket.
Ciszjordánia északi részén, Náblusztól délkeletre, a palesztin Beita városban az izraeli telepek terjeszkedése elleni palesztin tüntetésen a szemtanúk és a palesztin média szerint a hadsereg katonái lelőtték Aysenur Ezgi Eygi török származású amerikai aktivistát.

A 26 éves nőt fejbelőtték, a Vörös Félhold mentőszolgálat járműve kritikus állapotban a nabluszi Rafidia kórházba szállította, ahol az orvosok megállapították a halálát.

A megölt nő a Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom (International Solidarity Movement, ISM) aktivistája volt. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a tiltakozó palesztinok kövekkel dobálták a katonákat, akik a fenyegetést jelentő személy felé lőttek. Az esetet kivizsgálják.

Az Egyesült Államok nagykövetsége bejelentette, hogy kiderítik az incidens körülményeit, Törökország pedig elítélte a „Netanjahu-kormány által elkövetett gyilkosságot”.

Néhány órával később a Náblusztól délre fekvő Kariot nevű palesztin faluban agyonlőttek otthonában egy 13 éves palesztin lányt, miközben szélsőséges izraeli telepesek összecsaptak a falu palesztin lakóival.

Palesztin jelentés szerint a telepesek civileket támadtak meg a faluban, de a lányt ért lövés szerintük a hadsereg katonáinak fegyvereiből származott. Izraeli biztonsági források szerint lehetséges, hogy az izraeli telepesek nyitottak tüzet a faluban.

Ciszjordániában az elmúlt évben, a Hamász terrorszervezet október 7-i támadását követően az izraeli csapatok mintegy 5000 körözött palesztint tartóztattak le, akik közül több mint kétezren a Hamászhoz tartoztak.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint azóta több mint 670 ciszjordániai palesztint öltek meg. Az izraeli hadsereg szerint túlnyomó többségük tűzharcban vesztette életét az izraeli katonákkal folytatott összecsapásokban.

A Nemzetközi Büntetőbíróság megszüntette a merényletben meghalt Hamász-vezető, Iszmail Haníje elleni eljárást 

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) megszüntette a Hamász palesztin terrorszervezet politikai irodájának vezetője, a néhai Iszmail Haníje ellen zajló eljárást, miután Hanijét júliusban megölték – derült ki a hágai székhelyű testület pénteki közleményéből. 

A bejelentésben hozzátették: 

vizsgálnak mindazonáltal más, az idei év során beérkezett kérelmeket, amelyek a Hamász más vezetői, illetve több izraeli vezető őrizetbe vételével kapcsolatosak. 

Karim Khan, az ICC főügyésze májusban már kérte a törvényszék illetékes kamarájától elfogatóparancs kiadását Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, valamint Joáv Galant izraeli védelmi miniszter ellen a gázai lakosság sérelmére elkövetett bűncselekmények gyanújával. 

Khan emellett a gázai övezetet uraló Hamász több magas rangú tagja ellen is kezdeményezte elfogatóparancs kiadását. 

Haníje július 31-én Teheránban egy Izraelnek tulajdonított merényletben vesztette életét, noha Izrael hivatalosan azóta sem vállalta a felelősséget a támadásért.

PESZESKJÁN, Maszúd; HANÍJE, Iszmáíl
Iszmail Hanije, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetője portréjával vonulnak
Fotó: Mohammed Zaatari / Forrás: MTI/AP

A Hamász közzétette a fogságban meggyilkolt amerikai-izraeli fogolyról készített videóját

A Hamász iszlamista terrorszervezet közzétette a fogságban meggyilkolt amerikai-izraeli fogolyról, Hersh Goldberg-Polinról készített videóját csütörtök éjjel.

A pszichológiai hadviselés részeként a Hamász csütörtökön propagandavideót adott ki az egy héttel ezelőtt meggyilkolt egyik túszról, az amerikai-izraeli kettős állampolgár Hersh Goldberg-Polinról, melyet a gyászoló család „ébresztő felhívásnak” nevezett a világ számára, mely lépéseket sürget a még mindig Gázában, a Hamász fogságában tartott túszok kiszabadításáért. 

„Semmilyen más családnak nem szabad elviselnie, amin mi keresztülmentünk” 

– áll a család közleményében, akik még hétnapos gyászukat ülik a 23 évesen megölt fiuk után. 

A meggyilkolt amerikai-izraeli túsz, Hersh Goldberg-Polin, valamint az amerikai külügyminiszter és elnök plakátjait leemelték egy kormányellenes tüntetés során
Fotó: JACK GUEZ / AFP

A szülők, akik gyermekük kiszabadításáért több mint tizenegy hónapig az egész világon küzdöttek, a közel két perces videó terjesztését kérték. Hersh Goldberg-Polin a felvételen angolul bemutatkozik, elmondja, hogy a kaliforniai Berkeleyben született, jelenleg Jeruzsálemben él, és amerikai-izraeli kettős állampolgár. „Gázába érkezésem óta szinte orvosi ellátás nélkül, kevés élelemmel és kevés vízzel maradtam életben. Nem emlékszem, mikor láttam utoljára a Napot, vagy szívtam friss levegőt” – mondja, s hangsúlyozza az izraeli hadsereg „szüntelen” légicsapásait és bírálja az izraeli kormányt. 

Goldberg-Polin egyik kezét amputálták a fogságban, miután a Hamász gránátja felrobbantotta az október 7-i terrortámadásban. Ő is szerepelt a nők és sebesültek listáján, akiket a túszalku első szakaszában kellett volna kiszabadítani. 

A később megölt túsz a felvételen arra kéri Joe Biden amerikai elnököt, Antony Blinken külügyminisztert és minden amerikai állampolgárt, hogy tegyenek meg mindent a háború leállításáért, „az őrület megállításáért”, és juttassák haza. Ezután családját biztosítja szeretetéről, és megkéri őket, hogy folytassák harcukat kiszabadításáért. Goldberg-Polint hétfőn temették el, miután holttestét öt másik meggyilkolt sorstársával együtt szombaton megtalálta az izraeli hadsereg (IDF). 

Az IDF közlése szerint a hat fiatalt a Hamász őrei közelről fejlövéssel ölték meg két-három nappal azelőtt, hogy az izraeli katonák megérkeztek az őket rejtő rafahi alagúthoz. 

Feltételezik, hogy azután ölték meg őket, hogy őreik értesítést kaptak az izraeli csapatok közeledéséről. A Hamász ezen a héten sorra közzé tette a meggyilkolt túszokról korábban készített felvételeit. 

A zenei fesztiválról elrabolt Eden Jerusalmiról készített felvételen feltűnően sovány, s holtteste alapján megállapították, hogy mindössze 36 kiló volt halálakor. Egy másik, Beeri kibucból elhurcolt női fogoly, Carmel Gat 39 évesnek mondta magát, és mivel májusban betöltötte 40. évét, úgy vélik, hogy a felvételek több hónappal ezelőtt készültek. 

Október 7-én a Hamász 250 embert hurcolt a Gázai övezetbe a szomszédos izraeli településekről, illetve egy közelben rendezett zenei fesztiválról. Azon a napon lemészároltak Gáza környékén mintegy 1200 embert, főként civileket. A túszok megölése miatt Izraelben ezen a héten tömegtüntetések kezdődtek, melyek a mihamarabbi túszalkut és tűzszünetet követelik az izraeli kormánytól. Izrael az október 7-i támadás után hadjáratot indított a Hamász és más, a Gázai övezetben működő iszlamista szervezetek ellen, melynek kinyilvánított célja a terrorcsoport megsemmisítésére, a Hamász gázai uralmának megdöntése és a túszok kiszabadítása.

Az amerikai kormányzat aggódik a gázai tűzszüneti tárgyalások sikertelensége miatt

Elismerte az amerikai kormányzat aggodalmát a gázai tűzszüneti tárgyalások sikertelensége miatt a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója csütörtökön.

John Kirby egy online sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, a Hamász újabb hat túszának meggyilkolása hatással van a tárgyalásokra, és megnehezíti azokat, ugyanakkor csak még inkább felhívja a figyelmet a megállapodás sürgető voltára. Ezzel együtt megismételte, hogy 

a még életben lévő túszok szabadságához elvezető egyezség elérhető, hozzáfűzve, hogy a közvetítők útján zajló egyeztetések továbbra is zajlanak. 

A Nemzetbiztonsági Tanács tisztségviselője reagált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök amerikai médiában elhangzott csütörtöki interjújára, amelyben nem osztotta az amerikai adminisztráció véleményét arról, hogy közel lenne a tűzszüneti megállapodás. John Kirby vitatta, hogy a Biden-kormányzat indokolatlanul optimista lenne; megfogalmazása szerint a Fehér Ház nem optimista, hanem realista. Joe Biden elnök szombaton újságírók előtt a helyzetet úgy értékelte, hogy küszöbön áll a megállapodás. Benjámin Netanjahu a Fox News hírtelevíziónak adott csütörtöki interjúban „hamis olvasatnak” nevezte azt az állítást, hogy közel lenne a megállapodás. A tárgyalások kudarcáért a Hamászt okolta, mondván, a palesztin fél minden egyes javaslatot visszautasít. 

Izrael jövőbeli biztonsága szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a Gázai övezet és Egyiptom között húzódó 14 kilométeres katonai pufferzóna, a Philadelphi-folyosó izraeli felügyelet alatt tartását. John Kirby a sajtóbeszélgetésen beszámolt arról, hogy szerdáig mintegy 189 ezer gyermeket sikerült poliovírus elleni oltásban részesíteni, és méltatta az ENSZ, valamint Izrael szerepét a nehéz körülmények között végzett egészségügyi beavatkozásban. Az oltási akció a hétvégéig tart a Gázai övezetben. Poliovírus okozta megbetegedéseket először júliusban észleltek a palesztin térségben élő gyermekek körében.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában