Merénylet

6 órája

Letartóztatták a Georgia államban történt iskolai lövöldözés tizenéves elkövetőjének apját

Letartóztatták a Georgia államban történt, négy halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözés tizenéves elkövetőjének apját – közölte a Georgiai Nyomozó Iroda csütörtökön, helyi idő szerint a késői órákban.

MW

Rendőrök a lövöldözés helyszínén a Georgia állambeli Apalachee középiskolában 2024. szeptember 4-én

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Peter Zay

Winder város középiskolájában, az Apalachee High Schoolban az intézmény egyik diákja, a 14 éves Colt Gray szerdán a délelőtti órákban nyitott tüzet az épület folyosóján. A lövöldözésben két 14 éves diák, Mason Schermerhorn és Christian Angulo, valamint két matematikatanár, a 39 éves Richard Aspinwall és az 53 éves Christina Irimie vesztette életét. Több mint tíz ember megsérült, köztük többen súlyosan. 

A támadót az iskola biztonságáért felelős rendőrök néhány perccel a lövöldözést követően megadásra szólították fel, aki ennek eleget téve letette a fegyvert, a felvételek szerint egy puskát. A 14 éves elkövetőt fiatalkorúak büntetőintézetébe szállították, első bírósági meghallgatását pénteken tartják. 

A hatóság sajtótájékoztatóján Chris Hosey igazgató elmondta, hogy 

az 54 éves Colin Grayt kétrendbeli szándékos emberöléssel, négyrendbeli gondatlanságból elkövetett emberöléssel és nyolcrendbeli gyermekbántalmazással gyanúsítják. Hozzátette, hogy a támadó apját már szerdán őrizetbe vették, de a nyomozás érdekében ezt csak később jelentették be. 

Georgia állam nyomozó irodájának vezetője arról is beszámolt, hogy csütörtökön az állam más iskoláiban is történtek életveszélyes fenyegetések, amelyek nyomán történtek letartóztatások. 

A Georgiai Nyomozó Iroda vezetője korábban nagyon összetettnek nevezte a nyomozást, és a közvélemény türelmét kérte ahhoz, hogy megfelelő büntetőeljárást tudjanak megalapozni a nyomozás eredményeként. Előzőleg a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bejelentette, hogy már korábban a rendőrség látókörében volt az iskolai lövöldözés elkövetője. 

A közlés szerint már 2023 májusában meghallgatták Colt Grayt és apját, miután egy névtelen bejelentésben hívták fel a hatóság figyelmét a fiatalra egy interneten megjelent, iskolai lövöldözéssel fenyegető bejegyzéssel összefüggésben. Az akkori meghallgatás arra is kitért, hogy tartanak-e fegyvert az otthonukban, amivel kapcsolatban az apa igennel válaszolt, de biztosította a nyomozókat arról, hogy a fegyverhez gyereke nem tud hozzáférni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában