Újabb fejlemények

3 órája

Karácsony Gergely kampánykönyvét a korrupcióval vádolt Kiss Lászlóék pénzelték

A Liberty Press Kft. korábban fizetett írásokban méltatta a korrupciótól hangos óbudai önkormányzatot. A szálak a főpolgármesterig érnek, mivel ugyanez a cég adta ki Karácsony Gergely kampánykönyvét néhány hónappal ezelőtt.

MW

Karácsony Gergely

Forrás: MW bulvár

Fotó: Bánkúti Sándor

Szociális ellátások szoros emberfogással – ezzel a címmel jelent meg négyoldalas „támogatott tartalom” tavaly novemberben az akkor még létező Jelen című hetilapban az óbudai önkormányzatról, Kiss László polgármester nyilatkozatával, Tóth Ákos tollából. Ugyanő jegyzi felelős kiadóként Karácsony Gergely kampánykönyvét, a Falak helyett hidak című művet is – tudta meg a Magyar Nemzet.

Kiss László, Karácsony Gergely
Forrás: Metropol

A Jelen és a Karácsony-könyv kiadása egyaránt a Liberty Press Kft.-hez köthető. A 2013-ban alapított cégben a kezdetektől fogva tulajdonos Tóth Ákos, tulajdonostársa 2019 óta Lakner Zoltán, a Gyurcsány-kormány és a szocialisták régi tanácsadója, illetve Krajczár Gyula.

 

Összeérnek a fővárosi ügyek

Az említett Liberty 2022-ben szerződést kötött a fővárosi Budapest Brand Nonprofit Zrt.-vel. A Megvalósíthatósági tanulmány készítés, Budapest 150 médiahálózat létrehozása tárgyában című vállalkozási szerződés hatályba lépésének dátuma 2022. június 1., a szerződés teljesítésének időpontja pedig 2022. július 31. volt. A tanulmányért a – többek között – kulturális tartalmak előállításáért felelős önkormányzati vállalat nettó 5,8 millió forintot fizetett ki a Liberty Pressnek.

Még egyszer: a főpolgármester kampányra időzített könyvét az a Lakner-féle vállalkozás adta ki, amelynek előzőleg az önkormányzat egyik cége csaknem hatmillió forint közpénzt fizetett ki egy tanulmányra, és amely a korrupcióval vádolt óbudai önkormányzattal is szerződött „támogatott tartalom” megjelenítésére.

A Liberty Press Kft. emellett számos más önkormányzati megbízást zsebelt be, de 2022-ben így is veszteséggel zárt. Kerekítve százmillió forintos nettó árbevétel mellett 21,4 millió forint veszteséget termeltek. Figyelemre méltó, hogy a cég 2023-as beszámolója az ezeket bemutató állami honlapon valamiért 2024. szeptember elsején sem elérhető. 

A bajokat jelzi, hogy a Liberty Press Kft. ellen eddig 11 végrehajtás indult, öt az idei évben, igaz, mára mindegyiket törölték. Idekapcsolódik a Media1 egészen friss híre, hogy Lakner Zoltán, a súlyos pénzügyi problémákkal küszködő, nyomtatásban már meg sem jelenő Jelen eddigi főszerkesztője átigazolt a Magyar Hanghoz. Az átigazolás tényét Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója is megerősítette a Media1.hu-nak.

Amit azonban a negatív gazdasági hírek és a tavalyi évvel kapcsolatos köd ellenére tudni lehet, hogy Lakneréket az elmúlt években valósággal elkényeztették a balliberális önkormányzatok és a külföldi donorok. 2023-ra például leszerződtek a DK-s Niedermüller Péter vezette Erzsébetváros Önkormányzatával, tartalomgyártási feladatok elvégzésére, 5 791 200 forint értékben. Szintén tavaly a Pikó András-féle Józsefvárosi Önkormányzat 3,8 millió forintos szerződést kötött a balliberális kiadóval.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában