Korrupciós botrány

3 órája

Sok érdekes dologra derült fény a letartóztatott óbudai alpolgármester vallomásából

Bár tagadta a terhére rótt bűncselekményt, illetve hogy százmilliós kenőpénz ütötte a markát, mégis sok érdekes dolog kiderült Czeglédy Gergő letartóztatott óbudai alpolgármester a Magyar Nemzet által megismert vallomásából.

MW

Kiss László, Óbuda polgármestere

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Júniusban a nyomozó ügyészek elvitték Óbuda alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt, majd augusztus 14-én Kiss László polgármestert is őrizetbe vették. Mindkettőjüket vesztegetéssel gyanúsítják, a hatóság feltételezése szerint Czeglédy száz-, Kiss tizennyolcmilliót tehetett zsebre. Mindketten abszurdnak tartják ugyanakkor a gyanúsítást és ártatlannak vallják magukat, csakúgy, mint P. Gábor.

KISS László
Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Fiktív szerződések, százmilliós kenőpénz

Czeglédy Gergő a letartóztatásáról döntő nyomozási bíró előtt is arról beszélt még júniusban, hogy neki nincs köze a terhére rótt bűncselekményhez. Pedig a gyanú súlyos és százmilliós korrupcióspénz átvételéről szól: az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség korábbi közleményéből kiderül, hogy a megalapozott gyanú szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában

– állítja az ügyészség.

Az alpolgármester mindent tagad

Nos, Czeglédy mindezeket tagadta a nyomozási bíró előtt tett, a Magyar Nemzet által megismert vallomásában. Az alpolgármester arról ugyanakkor beszélt, hogy több embert is ismer azok közül, akik rajta kívül szintén az ügy szereplői (Kiss László ebben az időpontban még nem volt gyanúsított – a szerk.).

Szót ejtett például arról, hogy még az MSZP-ben ismerte meg a baloldal fontos háttéremberét, P. Gábort, valamint Kiss László bizalmasát, F. Lászlót is.

Czeglédy vallomásából kiderül, hogy a gyanú szerint P. Gábor hozta össze azzal a férfival, aki végül ellene vallott és akire nagy valószínűséggel az ügyészség fentebb említett közleménye is utal:

A találkozót P. Gábor kezdeményezte ... úr kérésére. Távolságtartással és kellő tisztelettel beszéltem vele. Viszont rosszul emlékszik ... úr nagyon sok mindenre és hamisan vádol engem. Először is hárman voltunk azon a találkozón mindösszesen, a tudata itt már meghasadt neki. A témája a beszélgetésnek az volt, hogy sérelmezte, hogy az önkormányzat rendeletben adót emelt, amely sértette a gazdasági érdekeit, tekintettel arra, hogy a képviselő-testület megemelte az óriásplakátokra kivetett adót és drasztikusan megelemelte a közterület-használati díjat is. Hangsúlyozom, hogy drasztikusan emeltük meg ezeket a díjakat A találkozón előadta, hogy ez számára kigazdálkodhatatlan, és ha ez így marad, akkor neki be kell szednie ezeket a felületeket. Ez volt a beszélgetés tárgya, de nem maradtunk semmiben, meghallgattam a kéréseit

– vallotta Czeglédy, aki tagadta, hogy ezen a találkozón bármilyen törvénytelenség elhangzott, illetve hogy bárkit is jogtalan előnyhöz juttatott és mindezekért százmilliós összeget vett volna át.

A titokzatos feljelentő másként emlékszik

Az MSZP-s alpolgármester Kiss meggyanúsítása előtt hónapokkal kitért arra is a vallomásában, hogy a Magyar Nemzet által már többször említett titokzatos feljelentő vallomásban a polgármester neve is elhangzott:

K. (a feljelentő – a szerk.) azt állítja, hogy dr. Kiss Lászlónak kellett fizetni, ez nem történik meg. Az .... ügyvezetője azt állítja, hogy K.-nak adott pénzt. A láncból levezetnek egy P. Gábort, egy F. Lászlót és később K. Dánielt. Mind a P. Gábor tagadja, mind az F. László tagadja és a K. Dániel is tagadja. Tehát egy 5 elemes láncban, amelynek elején ott van ... úr, a végén vélelmezetten ott lennék én, közöttünk ott van 4 ember, amiből mind mást mond.

Czeglédy ezt a négy személyt (a feljelentőt, K. Dánielt, P. Gábort és F. Lászlót) egyszerűen csak „postásnak” nevezi, utalva feltételezhetően arra, hogy rajtuk keresztül áramlott az információ és a pénz is. A lap hangsúlyozza, a gyanú szerint, amit az alpolgármester, a polgármester és P. Gábor is határozottan visszautasít.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában