Alapjogokért Központ

2 órája

Nem csak hazánkat érinti a Brüsszelből áradó igazságtalanság

Az Európai Unió Bírósága által Magyarországra kiszabott büntetés igazságtalan, és rávilágít az uniós kettős mérce alkalmazására. Magyarország következetesen védelmezi határait és polgárait a kontrollálatlan bevándorlással szemben – hangzott el az Alapjogokért Központ politikai szezonnyitó sajtótájékoztatóján.

MW

Kovács Attila, európai uniós kutatási igazgató és Lajkó Fanni, elemző (J) az Alapjogokért Központ szezonnyitó sajtótájékoztatóján

Forrás: Alapjogokért Központ Facebook-oldala

A sajtótájékoztatón Kovács Attila, európai uniós kutatási igazgató felvázolta az Európai Unió előtt álló kihívásokat és lehetőségeket. Kiemelte, hogy bár továbbra is számos nehézség áll előttünk, mégis van remény: megalakult a Patrióták európai parlamenti képviselőcsoportja, amely a nemzeti, konzervatív és szuverenista értékek mentén képzeli el az Európai Unió jövőjét. 

A magyar elnökség célját egy szóban foglalta össze: béke.

Az Európai Parlament megalakulását követően, most, amikor a biztosjelölések véglegesítése zajlik, minden szem Ursula von der Leyenre szegeződik: vajon képes lesz-e létrehozni egy kiegyensúlyozott és hatékony Bizottságot, amely az uniós érdekeket tartva szem előtt képes Európát a jövőbe vezeti? Orbán Viktor miniszterelnök elsőként törte át a politikai korrektség falát, legyen szó akár az európai versenyképességről, a migrációs válságról, vagy a háború és béke kérdéséről.

Lajkó Fanni elemző szerint az őszi politikai szezonban az Európai Parlament és az Európai Bizottság dinamikája próbatételek elé állítja a patrióta és euroszkeptikus erőket, amelyek továbbra is háttérbe szorulnak a liberális többség által.

A brüsszeli politikai elit azonban nem kerülheti el a Patrióta frakció növekvő befolyását, különösen a nemzeti szuverenitást érintő kulcskérdésekben. Ursula von der Leyen második hivatali ideje megosztó vezetési stílusa és korrupciós vádak árnyékában indult, amely aláássa az Európai Bizottság hitelességét.

Von der Leyen a jelölési folyamat során is jelentős kritikákkal nézett szembe. Az pedig, hogy egyes tagállamok nem tettek eleget a régi-új elnök által állított követelményeknek (pl. határidő betartása, női-férfi jelöltek kiállítása), arra utal, hogy a Bizottság irányvonalával és von der Leyen szerepével kapcsolatos feszültségek és nézeteltérések továbbra is meghatározzák majd az elkövetkező öt évet.

Végezetül a migráció kérdése kapcsán kiemelték, hogy a probléma egyre inkább meghatározza Európa politikai tájképét, ahogy azt a németországi és osztrák választások is mutatják. 

Az Európai Unió Bírósága által Magyarországra kiszabott büntetés igazságtalan, és rávilágít az uniós kettős mérce alkalmazására. Magyarország következetesen védelmezi határait és polgárait a kontrollálatlan bevándorlással szemben, még ha ezért igazságtalan szankciókkal is kell szembenéznie.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában