Miniszterelnöki interjú

5 órája

Orbán Viktor: a magyar gazdaság a fellendülés, a konjunktúra kapujában áll – HALLGASSA MEG!

Magyarország gazdasága egy nagyon nehéz időszakon már túl van és egy gazdasági nekilendülés küszöbén, a konjunktúra kapujában áll – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

MW

Budapest, 2022. január 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fotó: Fischer Zoltán

– A magyar politikában a semlegesség kifejezést az elmúlt száz évben gyakran használtuk, de ezt ritkán hoztuk összefüggésbe a gazdasággal, ám a mostani helyzet indokolja a gazdasági semlegesség kifejezést – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban. A miniszterelnök elmondta, az Európai Központi Bank elnöke elkészített az EU kérésére egy jelentést, amelyből az derült ki, hogy nagy baj van, mert óriási versenyképesség-vesztést szenved el az unió.

Az interjút itt nézheti meg:

– A világrendszerváltás, Ázsia felemelkedése egy aktuális, figyelembe veendő tény. A jelentés leírja, milyen előnye van az ázsiaiaknak – tette hozzá. Mint jelezte, két megoldás van: a versenyzés vagy a blokkosodás. A kormányfő közölte, hogy Magyarország számára a blokkosodás tragédia lenne, mert akkor hazánk perifériára szorul és lehetőséget veszít. 

– Magyarországnak versenyeznie kell, és az a jó, ha a világgazdaság egységes – jegyezte meg. Orbán Viktor elmondta, hogy fenn kell tartanunk a kapcsolatainkat Keletre és Nyugatra is.

– Az elmúlt harminc évben leginkább arról beszéltünk, hogyan kell elfoglalni a helyünket a nyugati világban. A semlegesség kimaradt a magyar közbeszédből, de eljött az ideje, hogy ezt bevezessük, és gazdasági értelemben használjuk. Nekünk a gazdaságot a gazdaság logikája szerint, és nem politikai logika szerint kell nézni, a gazdasági semlegesség szolgálja leginkább a magyar emberek érdekét – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök felidézte, a spanyol miniszterelnök Kínából hazatérve azt mondta, hogy a bizottság mostani politikája, amely szerint védővámokat szabnak ki, az elhibázott.

Orbán tárgyalt nagy európai autóipari vezetőkkel, hogy hogy néz ki majd a jövő. A kínai elektromos autókra kivetett büntetővámot azt mondták, ellenzik. A vám elméletileg az európai gyártók érdekeit védik. Ők versenyezni akarnak, de a bizottság nem hallgat rájuk.

Azt mondta, nekik olyan vezetőkkel kell együttműködni, akik úgy gondolkodnak, mint ők, és képesek megváltoztatni a brüsszeli politikát.

A beszélgetést itt meghallgathatja:

Orbán Viktor úgy látja, hogy élénk diskurzus zajlik Magyarországon a gazdaság helyzetéről, itt okos vélemények, és szamárságok is előkerülnek. Mint mondta, ha a tényeket nézzük, a magyar gazdaság egy nehéz időszakon van túl, most egy fellendülés küszöbében állunk. Az infláció 3 százalék alatt van. 

A magyar beruházási mutató jobb, mint az uniós átlag. 

A turisztikai számok rekordot döntöttek, soha annyi magyar nem nyaralt, mint idén a miniszterelnök tájékoztatása szerint. Úgy véli, ezek bizakodásra adnak okot. 

A bizottság szerint a harmadik legnagyobb lehet a magyar növekedés 2025-ben az unióban, ami nem rossz, de mi elsők szeretnénk lenni. Egy olyan dolog van, ami keresztül tudja húzni a számításainkat, ez a háború

– tette hozzá.

Orbán Viktor ismertette, hogy a kormány már tárgyal a jövő évi költségvetésről, ahol a cél a minimálbér és a bérminimum jelentős növelése lesz, és folynak a tárgyalások a munkáshitelről is, amellyel azoknak nyújtanának egyszerűbb hitelfelvételi lehetőséget, akik 17-18 éves koruktól dolgoznak, így kimaradnak a diákhitelből. A miniszterelnök elmondta, mindenki többet szeretne adni, de ha nem észszerűen történik a bérnövekedés, akkor elbocsátások történnek. – A legjobb, ha a munkavállalók és a munkaadók megállapodnak abban, mekkora béremelés legyen. Ilyenkor a kormánynak egyetlen dolga van, kihirdetni a döntést – tette hozzá. Mint jelezte, van esély arra, hogy a megállapodás a következő két-három évre megtörténik.

Szót ejtett arról is, hogy a világ normális gondolkodású része mindig békepárti volt.

Nekünk azt kellett elindítani a békemissziónkkal, hogy Európa is elkezdjen gondolkodni a békéről. Mindenkinek az az érdeke, hogy tűzszünet legyen és béketárgyalások. Ha nincs megoldás a harctéren, akkor tárgyalni kell a békéről

– tette hozzá. Ismertette, hogy változik a helyzet és a következő hetekben is várhatóak békemissziós kezdeményezések.

A német határellenőrzés visszaállításával kapcsolatban a miniszterelnök felidézte, Magyarország 2015 óta mondja, hogy a külső határokat meg kell védeni. Ő sosem támogatta azokat a politikusokat, akik azt mondták, nem lehet megvédeni a határainkat.

Magyarország így nem lett bevándorlóország, akik nem álltak ki a saját érdekeikért, azok mára bevándorlóországgá váltak.

Magyarország a magyaroké. Pont. Ez csak akkor lehetséges, ha védjük a határokat

– jelentette ki.

A miniszterelnök úgy látja, Németországban felébredtek az emberek. A terrorizmus, a bűnözés, a dolgozni nem akaró migránsok jelentette szociális pénzügyi terhek mind kezdik felébreszteni a németeket, melynek hatására a német kancellár is tisztán lát. Ez a demokrácia sikere a miniszterelnök szerint, ugyanis végre népi nyomásra a német vezetés az emberek oldalára állt bevándorlás kérdésében.

Magyarország erről rögtön a migrációs hullám kezdetén tartott egy népszavazást, kikérte az emberek véleményét. Már csak egy lépést kellene tenniük a nyugati vezetőknek szerinte: nem kellene megbüntetniük azokat, akik védik az uniós határokat. 

Ez egy kupleráj, politikai zűrzavar. Az európai jogalkotás alakított ki ilyen helyzetet. Ezt meg kell változtatni. Ki kell fizetni a magyaroknak azt az összeget, amibe a határvédelem kerül

– mondta. A miniszterelnök szerint ezzel a pénzzel tartoznak, ki fogják nekünk fizetni, csak idő kérdése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában