Oktatás

2 órája

Pannónia Ösztöndíjprogram – több ezer fiatal juthat el a világvezető egyetemekre

Európa jövője a versenyképességben és a demográfiában rejlik, a fiatalok sikere pedig a nemzet sikere – hangsúlyozta a kultúráért és innovációért felelős miniszter az Európai Ifjúsági Konferencián mondott beszédét követően vasárnap Budapesten. Hankó Balázs a beszédében rámutatott, hogy a Pannónia Ösztöndíjprogram segítségével mintegy 8000 fiatal juthat el a világ vezető egyetemeire.

MW

A Pannónia program segítségével mintegy 8000 fiatal juthat el a világ vezető egyetemeire

Forrás: Shutterstock

Fotó: Master1305

Hankó Balázs a Bálna rendezvényközpont előtt tartott doorstep sajtótájékoztatón többek között elmondta, azon dolgoznak, hogy erős nemzetekből erős és versenyképes Európa jöjjön létre. A tárcavezető a közel 250 résztvevővel zajló konferenciát a magyar uniós elnökség egyik legnagyobb rendezvényének nevezve beszámolt arról a célkitűzésről is, hogy ez alatt a fél év alatt egy olyan ajánlást fogadjanak el, amely a vidéken élő fiatalok jövőjével, sikerének kiemelt pontjaival foglalkozik, azzal kapcsolatban uniószerte javaslatokat fogalmazzanak meg.

Pannónia Ösztöndíjprogram segít a fiatal tehetségeknek

A miniszter ismertetése szerint a konferencián tartott előadása során összefoglalta mindazon sikereket, melyeket az elmúlt években a vidéken élő fiatalok érdekében tettek. Hankó Balázs ezek közül a felsőoktatás és a szakképzés megújítását, gyakorlati fókuszúvá alakítását emelte ki. Azt hangsúlyozta, hogy

ma már minden második magyar fiatal vidéki egyetemen kezdi meg tanulmányait, mi több az elmúlt évek megváltozott szabályozásának, ösztönzésének és finanszírozásának köszönhetően hét olyan vidéki egyetem is van, amely esetében sikerült növelni a fiatalok helyben tartását. 

Hankó Balázs meghatározó előrelépésnek tartja, hogy Magyarországon a korábbiakhoz képest 150 százalékkal többen nyertek felvételt hátrányos helyzetű régiókból egyetemekre.

A szakképzésben a gyakorlati fókusz, a tehetséggondozás, a vidéken tartás, a Dobbantó program és a műhelyiskola mind a vidéki, illetve a hátrányos helyzetű fiatalok érdekében tett lépés – sorolta. A kulturális és innovációs tárca vezetője előadásában – ismertetése szerint – arról is beszélt: tarthatatlan, hogy Magyarországot,

a magyar fiatalokat kizárták az Erasmus-programból, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „mi ilyenkor megrázzuk magunkat és tízmilliárd forintból elindítunk egy ennél jobb programot a Pannónia programot”. Ennek segítségével mintegy 8000 fiatal juthat el a világ vezető egyetemeire, a pannóniások első csapata már az elkövetkező hetekben elindul világhódító körútjára 

– mondta. 

A magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolatrendszerére, beágyazottságára bizonyíték az a több mint négyezer nemzetközi szerződés, amelyeket a magyar egyetemek kötöttek – tette hozzá.

A fiatalok sikere a nemzet sikere

Hankó Balázs kitért a családtámogatások fiatalokat közvetlenül érintő intézkedéseire is, külön említve a 25 évnél fiatalabbak, valamint a 30 év alatti édesanyák személyi jövedelemadó-mentességét, illetve kedvezményét. Ezen kívül a falusi csoknak a fiatalok vidéken tartását, a vidéki életkezdést segítő szerepét is hangsúlyozta és elmondta, hogy hamarosan érkezik az úgynevezett szakmunkás-hitel, amellyel több millió forintos támogatást tudnak adni a fiataloknak az itthoni életkezdéshez. 

A miniszter a kulturális programokról szólva a Déryné program, illetve a Petőfi program kulturális életet megjelenítő szerepét emelte ki.

Mi hisszük és teszünk azért, hogy a fiatalok sikere a nemzet sikere és sikeres fiatalokból, erős nemzetekből lesz erős és versenyképes Európa, ehhez pedig demográfiában, a vidéki fiatalságban és versenyképességben kell a kontinensnek úgy előre lépnie, ahogy azt Magyarország is tette

– hangoztatta Hankó Balázs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában