Közel-keleti konfliktus

2024.10.23. 16:51

Izrael: húszezer palesztin civilt evakuáltak a Gázai övezet északi részéről

Az izraeli–palesztin háború 383. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztin csaldok menekülnek az észak-gázai Dzsabaliában az izraeli hadsereg hadműveletei elől 2024. október 23-án

Forrás: AFP

Húszezer gázai palesztin civilt evakuáltak a Gázai övezet északi részén Dzsabália körzetéből

Az izraeli erők őrizetbe vettek százötven palesztin fegyverest az iszlamista Hamász szervezet elleni újabb hadjáratban – jelentette be az izraeli hadsereg (IDF) szerdán.

A közlés szerint noha a Hamász megpróbálta megakadályozni a civilek evakuálását, „megengedte a civileknek, hogy védelmük érdekében biztonságos módon és szervezett útvonalakon távozzanak”.

Az IDF azt is közölte, hogy kapcsolatban áll a nemzetközi közösséggel és a gázai egészségügyi szervekkel annak érdekében, hogy fenntartsák a kórházak sürgősségi osztályainak folyamatos működését. Átadják a szükséges orvosi felszereléseket, és a katonai helyzettől függően gondoskodnak az üzemanyag-ellátásról, valamint evakuálják a személyzetet és a betegeket.

Az izraeli hadsereg olyan, a Gázai övezetben talált dokumentumokról is beszámolt, melyek szerint az al-Dzsazíra arab hírhálózat hat újságírója a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezetekben tevékenykedett.

Szerdán is több hullámban lőttek rakétákat és drónokat Libanonból izraeli területre, reggel egy Irakból indított drónt is megsemmisítettek Eilatnál. A Hezbollah, az Irán támogatását élvező libanoni síita fegyveres szervezet azt közölte, hogy egy Haifa melletti katonai létesítményt támadott Izraelben.

A Hezbollah Észak-Izrael elleni egyik támadásában, Naharíja városban egy repeszlövedék közepesen megsebesített a fején egy ötven év körüli férfit – jelentette az izraeli mentőszolgálat.

A német külügyminiszter szerint Libanon az összeomlás szélén áll

Libanon az összeomlás szélén áll – figyelmeztetett Annalena Baerbock német külügyminiszter Bejrútban tett meglepetésszerű látogatásán, szerdán.

BERRI, Nabih; BAERBOCK, Annalena
Annalena Baerbock német külügyminiszter (b) és  Nabih Berri, a libanoni parlament elnöke megbeszélést folytat Bejrútban 2024. október 23-án
Fotó: Vael Hamzeh / Forrás: MTI/EPA

Szólt arról is, hogy „az ENSZ békefenntartói ellen irányuló bármilyen szándékos támadás (...) a nemzetközi humanitárius jog megsértését” jelenti.

A Libanon déli részén állomásozó ideiglenes ENSZ-misszió (UNIFIL) azzal vádolta meg a Hezbollah síita szervezet ellen hadműveleteket folytató izraeli csapatokat, hogy „ismételten” és „szándékosan” az ő állásaikat is lőtték.

Baerbock hangoztatta: 

Az ENSZ-békefenntartók védelmének kötelezettsége a konfliktusban részt vevő valamennyi félre vonatkozik". Hozzátette: "Az UNIFIL katonái teljes támogatásunkat élvezik. Szükség van rájuk a konfliktus politikai megoldásának megtalálásához.

Berlin hétfőn sürgette az izraeli kormányt, hogy „tisztázzon minden olyan incidenst”, amely az UNIFIL-t érinti, és felszólította, hogy derítsen fényt egy megfigyelőtorony és egy kerítés lerombolására Dél-Libanonban, a Hezbollah erősségének számító területen, ahol Izrael légi bombázásokat és szárazföldi offenzívát folytat.

A misszióra nehezedő „nyomás” ellenére az UNIFIL – amelynek tízezer békefenntartója van – azt közölte, hogy továbbra is „figyelemmel kíséri és jelentést tesz” az Izrael és Libanon közötti határon kialakult helyzetről. Az ENSZ-misszió a napokban a dél-libanoni városokat és falvakat ért „hatalmas pusztításra” figyelmeztetett.

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában