szponzorált tartalom

2018.09.13. 13:40

Káposzta savanyítás házilag

A savanyú káposzta finom, és jót teszel vele az egészségednek is. Olvass a savanyú káposzta jótékony hatásairól, és tudj meg többet a káposzta otthoni savanyításáról!

Bár a piacon még rengeteg a friss, hazai idénygyümölcs, nem árt, ha felkészülsz a következő pár hónapra, amikor a déli gyümölcsök mellett a befőttek, nyáron elrakott zöldségek is előkerülnek a kamrából.

Ha fontos számodra az élelmiszerek vitamintartalma, a káposztát mindenképp vezesd be a család őszi-téli étrendjébe, mert igazi vitamin- és ásványianyag „bomba”. A káposzta ugyanis szuper C-vitamin forrás, de nagyobb mennyiségben van benne B1-, B2, B3- K-, valamint E-vitamin, illetve többféle ásványi anyag, például kálium, magnézium is. Ha ez még mindig nem lenne elég meggyőző, jöjjön még egy érv a káposztafogyasztás mellett! A káposzta kalóriatartalma igen alacsony, rosttartalma viszont magas, úgyhogy akár fogyókúrás étrendbe is könnyen beilleszthető. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy nem mindegy, hogy készíted el! A hagyományos, magyaros receptek, mint a töltött káposzta, ugyanis nem kifejezetten diétásak. Úgyhogy ha a testtömeg fenntartása, esetleg kifejezetten a fogyás a cél, mindenképp a zsírszegény káposztás ételek receptjei között böngéssz! Jó választás lehet a káposztaleves, vagy akár egy klassz savanyú káposzta recept is jó, ha mindig kéznél van.

A káposztafélék egyébként rákellenes komponenseket tartalmaznak. A kelkáposzta és a vöröskáposzta emellett bővelkedik antioxidáns tulajdonságú színanyagokban is, amelyek csökkenthetik a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Kedvencünk, a savanyú káposzta

Ha nem ragaszkodsz mindenképp a házi verzióhoz, érdemes a piacon beszerezni a savanyúságosnál, ahol kaphatsz akár egy kis kóstolót is hordóból. Mivel a savanyú káposzta az egyik legjobb C-vitamin forrás (főleg ősszel és télen), érdemes belőle mindig tartani otthon, már csak azért is, mert jól tűri a hosszú tárolást. Már azzal is sokat teszel az egészségedért, ha naponta nyersen csipegetsz belőle, a reggeli szendvics, vagy az esti harapnivaló mellé teszel egy kis adaggal.

C-vitamin tartalma mellett érdemes tudni, hogy a savanyú káposzta tejsavbaktérium-tartalma az emésztőrendszerre hat kedvezően. Élelmi rostokban gazdag, kalóriatartalma – ugyanúgy, mint a nyers káposztának – viszont alacsony, így a savanyú káposzta is jól jöhet a fogyókúrás étrendben. Elkészíteni pedig tényleg nagyon változatosan lehet. Nyersen finom saláta alapanyag (jó azért, ha egy picit átmosod előtte), de levest is egyszerűen készíthetsz belőle. Sütőben sült húsok mellé egyszerűen tegyél egy nagy kupaccal egy alma társaságában, és meglátod, milyen finom lesz.

Káposzta savanyítás házilag

Mivel egyszerűen beszerezhető a piacon, vagy akár az élelmiszerboltokban is, viszonylag kevesen savanyítanak káposztát otthon. Pedig ennek is megvannak az előnyei. Egyrészt a házilag készített ételek mindig büszkeséggel töltenek el, olyan jó érzés saját munkánk gyümölcsét fogyasztani. Másrészt a házi savanyú káposzta készítésekor te határozod meg, milyen legyen az ízesítés és csak olyan alapanyagokat használsz fel, amiket szívesen fogyasztanál. A káposzta savanyítás egyébként nagyon hasonlít a kovászos uborka készítésre

Az otthoni káposzta savanyítás lépései:

1. A káposzta külső leveleit távolítsd el, vágd félbe, vedd ki a torzsáját, majd a leveleket gyaluld

le vagy vágd vékony csíkokra.

2. Egy nagy üveg aljára szórj sót tegyél rá egy réteg káposztát, majd hagymakarikákat,

babérlevelet, borsot, köménymagot, borókabogyót vagy amivel ízesíteni szeretnéd. A

rétegezést ismételd, amíg az üveg majdnem betelik, közben a rétegeket nyomkodd le, hogy

ne szoruljon közéjük túl sok levegő.

3. Öntsd fel a káposztát vízzel, tegyél a tetejére egy szelet kenyeret.

4. Az üveg tetejére helyezz egy tányért, és napon, akár a konyhában is, hagyd savanyodni.

Ha közben kilógna a káposzta teteje, öntsd fel még vízzel. Érdemes az üveg alá tálcát tenni, mert a savanyítás közben hajlamos kifutni az üvegből a lé. Egy 5 literes üvegbe kb. 2 közepes fej káposzta fér bele. Miután elkészült (pár nap), tárold hűtőben. Ha nem eszitek meg 1-2 hét alatt, érdemes tartósítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában