Szponzorált tartalom

2022.12.22. 00:01

Testtömeg index táblázat nőknek: mire jó a testtömeg index?

Női olvasóink körében gyakori kérdés, hogy vajon mitől függ, hogy valakinek ajánlatos-e csökkenteni a testsúlyát? Természetesen szubjektíven mindenkinek van egy véleménye a saját testképéről, sok esetben azonban ez a kérdés nem dönthető el egykönnyen. Szerencsére számtalan módszer van már rá, amelyek segítségével ezt könnyedén meg lehet válaszolni, az egyik ilyen egy viszonylag egyszerű segédeszköz: a testtömeg index táblázat nőknek.

Forrás: Shutterstock

Mielőtt azonban erre, valamint a testtömeg index képletére rátérnénk, megmutatjuk a lehető legegyszerűbb számítási módszert, amelyből megtudhatjuk, hogy mennyi (lenne) az ideális testsúlyunk. (A türelmetlenebbek nyugodtan ugorjanak a cikkünk második felére, ott találják a “testtömeg index táblázat nőknek” című részt, bár javasoljuk az alábbiak átolvasását is, hogy teljes képet kapjunk a megközelítéssel kapcsolatban).

A,Healthy,Woman,Standing,On,A,Scale,To,Measuring,Her
Forrás: Shutterstock

Az imént említett számítás a Borca-féle képlet, elvégzése roppant egyszerű. Vonjunk ki a centiméterben kifejezett magasságunkból százat, majd ezt osszuk el tízzel és ezt vonjuk ki az előzőből. És máris megvan az ideális testsúlyunk! De hogy egyértelműbb legyen: tegyük fel, hogy 168 cm magasak vagyunk. Az ideális testsúlyunk a következő lesz a Borca-féle képlettel számolva:
          1. Testsúlyunkból (cm-ben) vonjunk ki 100-at: 168 – 100 = 68
          2. Ezt osszuk el tízzel: 68 / 10 = 6,8
          3. Az első pontban kapott eredményből vonjuk ki a másodikat: 68 – 6,8 = 61,2
Tehát egy 168 cm magas nőnek az ideális testsúlya 61,2 kg. (Talán mondani sem kell, de férfiak számára ez a képlet hamis eredményhez vezet.) Ehhez nem is kellett használnunk a testtömeg index táblázatot nőknek, egyszerűbb a számolás, viszont tegyük is hozzá: nem ez a legjobb módszer rá (csak a legegyszerűbb), mert ennél a BMI (testtömeg index képlete) jóval pontosabb eredményt ad.
A BMI számítás már kicsit nehezebb, de nem kell megijedni, egyáltalán nem megoldhatatlan feladat. Ebben az esetben ugyanis a kilogrammban megadott súlyunkat el kell osztanunk a méterben kifejezett magasságunk négyzetével. A kapott szám, ha 19-24 között van, testsúlyunk ideális.
Tegyük fel, előző példánál maradva, hogy 168 cm magasak vagyunk és 65 kg-ot mutat a mérleg. A testtömeg index képlete alapján a számítás a következő:
          1. Számoljuk ki a magasságunk négyzetét (méterben megadva). 168 centinél ez ugyebár így néz ki: 1,68 x 1,68 = 2,8224
          2. Ezzel a kapott eredménnyel kell elosztanunk a testsúlyunkat, azaz: 65 / 2,8224 = 23,03
Tehát testsúlyunk ideális lesz, hiszen 19 és 24 közötti értéket kaptunk. Táplálkozási szakértők szerint, ha ez a 27-et meghaladja, már érdemes csökkentett energia tartalmú diétát folytatnunk. Világszerte egyébként ez a legelfogadottabb módszer a súlyfelesleg mértékének megítélésére (és csak kicsit bonyolultabb, mint a Borca-számítás, de csak a négyzetre emelés és a méterben megadás miatt, egyébként ugyanúgy egyszerű általános iskolában is tanított matematikai műveletek szükségesek hozzá).

Close,Up,Isolated,Image,Of,A,Caucasian,Doctor,Holding,A
Forrás: Shutterstock

Mire jó a testtömeg index táblázat nőknek?

A testtömeg index táblázat nőknek jelentősége abban rejlik, hogy a fenti BMI-képlettel kiszámolt érték alapján meg tudjuk nézni, hogy súlyfeleslegünk milyen mértékű. A férfiak testsúly kategóriáit szándékosan nem írjuk bele, kifejezetten hölgyek számára jelent segítséget a lenti táblázat. Nézzük:

Alacsony testsúly (soványság)18,6 BMI értéknél alacsonyabb kalkuláció esetén
Ideális testsúly (nincs teendő)18,71 – 23,8 BMI érték között
Ideális BMI (ez a tökéletes)  20,8 BMI
Túlsúly (fogyókúra javasolt)23,8 – 30 BMI érték között
Elhízás (diéta feltétlenül indokolt) 30 – 40 BMI érték között
Kóros elhízás (orvosi konzultáció!)40 – 50 BMI érték között
Extrém elhízás (kvázi életveszély) 50 BMI felett

Ha valakinek fenti táblázat alapján a testtömeg indexe nem a normál (ideális testsúly) kategóriába tartozik, érdemes megfontolni a fogyókúrát (főleg, ha a BMI 30 feletti értéket mutat).

Néhány tanács a sikeres fogyókúrához:
         1. Rendszeresen és azonos időpontban (legjobb reggel) hetente többször mérjük meg testsúlyunkat és jegyezzük fel (nem kell megijedni, ha az első néhány nap még nincs látványos eredmény)
         2. 5-10%-os testsúly csökkentésénél többre egyszerre ne vállalkozzunk, előbb érjük el az 5 vagy 10%-ot és ha tartósan (hetekig) tudjuk tartani, jöhet a következő etap.
         3. A kalóriacsökkentett diéta az esetek többségében nem elég (sőt, ha nem 1-2 kilóról van szó, szinte biztosan nem), fontos a rendszeres mozgás is. Hetente legalább 2-3 fél órás alkalom a minimum és válasszunk olyan mozgásformát, amely során pulzusunk 140 fölé megy (lassú séta sokszor nem elegendő, de ezt látni fogjuk a számokon, illetve pont, hogy nem fogjuk látni, ilyenkor valami intenzívebb mozgásra lesz szükség).
         4. Ha már 2-3 hete fogyózunk és egyelőre nem látjuk eredményét, viszont becsülettel betartunk mindent (étkezést és testmozgást is), nehogy feladjuk! Egyénenként és szervezetenként változó, hogy mikor indul be a fogyási folyamat, valakinek már pár nap után, de másnak lehet, hogy három hétbe is beletelik, mire a kilók elindulnak lefelé.
         5. Segít, ha nem egyedül indulunk neki a fogyókúrának, mivel ez életmódváltással is jár az étkezés megváltoztatása és az aktívabb mozgás miatt. Ha tudjuk, vonjuk be a párunkat, vagy egy barátnőnket, ketten ugyanis mindig sokkal könnyebb. Meg lehet beszélni a felmerülő problémákat és át lehet segíteni egymást a holtponton.

Reméljük, hogy ezekkel a tanácsokkal, valamint a “testtömeg index táblázat nőknek” elnevezésű egyszerű táblázatunkkal tudunk segíteni mindazoknak, akik az ideális testsúlyuk elérését tűzték ki célul. Sok sikert és kitartást kívánunk hozzá!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában