Nyárra nyitva

2020.07.17. 07:45

Filmfesztivál, aratóünnep, vásár – Ezek a programok várnak Fejér megyében

Fényfestés zeneszóra! Van kedved egy audiovizuális élményhez? Ha igen, akkor várnak Fehérváron, a Placcon. Július 17-én, pénteken 20 órai kezdettel Dj Zöld színezi újra a jól ismert helyszínt.

V. Varga József, FMH

Az idén rendezik meg másodszor Pátkán az aratóünnepet. A felvétel tavaly készült Fotó: Fehér Gábor (archív)

Fotó: gaborfeherphoto

Emlékparki nyár

PÁKOZD A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely kulturális programsorozata idén már a nyolcadik évadban kínál rendezvényeket, amelyek a katonakultúrát mutatják be és népszerűsítik: kiállításokkal, előadóestekkel és népszerű katonazenekari koncertekkel. Július 17-én, pénteken 18 órakor nyílik meg Kiss Attila András orvos ezredes Karantén után című képzőművészeti kiállítása. Az alkotó Csontváry képei hatására kezdett festeni, és közel áll hozzá az itáliai reneszánsz is; rendszeres résztvevője különböző képzőművészeti és alkotótáboroknak. A megnyitót követően a Prima-díjas Veszprémi Légierő Zenekar szabadtéri koncertjét élvezheti a közönség. További részletek: " target="_blank">www.facebook.com/katonai.emlekpark

Utazás, geográfussal

AGÁRD Karibi világ az Egyesült Államokban: Dél-Florida és a Florida Keys szigetei címmel Gőgös Norbert geográfus tart vetített képek és zene segítségével előadást július 17-én, pénteken Agárdon, a Velencei-tavi Galériában (Sigray István utca 1.). Közreműködik Horváth Árpád (gitár, pánsíp, quena).

Vissza a moziba!

SZÉKESFEHÉRVÁR A Barátság mozi is csatlakozott a Cirko Film által meghirdetett Vissza a moziba! filmfesztiválhoz, amelynek célja, hogy a néhány hónapos kényszerpihenő után premier előtti vetítésekkel csábítsa vissza a közönséget a hazai mozikba. A város művészmozija július 17–19. között, péntektől vasárnapig tartja a fesztivál vetítéseit.

Óceánrepülők emlékére

BICSKE-CSÁKVÁR Bicske önkormányzata, az Óceánrepülés Emlékbizottsága és a Bicskei Magyar Sándor Repülő Egyesület július 18-án, szombaton 20 órakor ünnepséget rendez az első magyar óceánrepülők emlékére az Óceánrepülő Emlékműnél, a Bicske–Csákvár útnál (földrajzi koordináták: N: 47 fok 27’ 576’’, E: 18 fok 33’ 260’’). A szervezők kérik, hogy a résztvevők koszorúzási szándékukat a helyszínen jelezzék a műsorközlőnek. Tervezett programok: Az Albatrosz Repülő Egyesület ejtőernyős koszorúzása. Besenyei Péter műrepülő világbajnok repülős bemutatója. Jávor Béla nyugalmazott pilótaoktató, a Magyar Sándor Repülő Egyesület elnökének, valamint Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos köszöntője. Ünnepi beszédet mond Benkő Tibor honvédelmi miniszter képviseletében Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Az emlékmű melletti réten, a 9,5 hektár területen kaszálással kialakított Nagy-Magyarország térkép kontúrjának körbesétálása és kivilágítása. A rendezvényen kisfilm készül. A szervezők kérik, hogy az eseményre mindenki vigyen magával elemlámpát vagy mobiltelefont.

Az idén rendezik meg másodszor Pátkán az aratóünnepet. A felvétel tavaly készült Fotó: Fehér Gábor (archív)

Aratóünnep Pátkán

PÁTKA A Pátkai Joó Madarak Hagyományőrző Baráti Civil Társaság a második aratóünnepet július 18-án, szombaton rendezi meg a Jakab portán és a művelődési ház udvarán. Találkozás 10 órakor a Vak Bottyán tér belső útján. A programokból: hagyományos aratás, kévekötés és cséplés bemutatása, lóval nyomtatás. Az arató bandát gazduram fogadja, átadják a búzakoszorút. A gulyásfőző verseny 14 órától veszi kezdetét (hozott anyagból, jelentkezés Csík Sándornál: 06-70-946-9224). Műsoros délután 16 órától, eredményhirdetés 18 órakor. Bővebb információ Varga Géza önkormányzati képviselőtől kérhető: 06-20-323-3142.

Piros körtúra

CSÁKVÁR A Csákvári Természetjáró Egyesület a piros körtúrát július 18-án, szombaton rendezi meg a Bakonyban. Gyülekező 6 óra 50-kor Csákváron, a Szabadság téri buszmegállóban. Útvonal: Csákvárról autókkal Isztimérre, majd 7 órakor onnan indul a 23 kilométeres túra. Túravezető: Füzes Csaba (06-30-709-2095).

Termelői vásár

MARTONVÁSÁR „Vedd a helyit, védd a helyit!” Hosszú idő után újra termelői vásárt rendeznek július 18-án, szombaton délelőtt Martonvásáron, a BBK Központ udvarán. A vásáron a megszokott, jó minőségű élelmiszerekkel és kézműves termékekkel várják a vásárlókat. A kínálatban friss tőkehúsok, füstölt és nyers készáruk, sajtok, mézek, gyümölcslevek, fűszernövények, palánták, zöldségek, gyümölcsök, kerámia-, fa- és textiltárgyak szerepelnek. Az árusítás előzetes bejelentkezés alapján történhet. Jelentkezni a (06-22) 569-128-as és a 06-20-417-0424-es telefonszámokon vagy a [email protected] e-mail-címen lehet. Bolhapiac nem lesz.

Művészkorzó

SZÉKESFEHÉRVÁR Folytatódik a Művészkorzó július 18-án, szombaton. A belvárosi programkavalkádon ezúttal balettel, kórusmuzsikával, kardforgatók bemutatójával, népzenével és klasszikus zenével szórakoztatják a közönséget. A Városház téren 16 órától Könyves Kálmán és Álmos herceg, a Vörösmarty Színház előtt pedig I. Géza és Salamon király óriásbábjaival találkozhat és fotózkodhat a közönség. 17 órától a Székesfehérvári Balett Színház Bohócok című etűdje, majd a MusiColore énekegyüttes, valamint a Tilinkó zenekar műsora következik a téren. 18 órától a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje harcművészeti bemutatóját láthatják az érdeklődők a Városház tértől indulva, a Fő utcán át az Országzászló térig, majd a Zichy ligetig. 19 órától Mozart: A-dúr klarinétötöse zárja a programokat az Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusainak előadásában. A Zichy ligeti Zenepavilonban Selmeczi Gábor, Burján Gabriella, Kárász András, Kiss Katalin és Dávid József játszik a közönségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!