Frissen Fejérből

2021.09.10. 07:15

Levegőben és földön egyaránt nagyszerű látványosságokat ígér az idei repülőnap

Vasárnap 14 órakor érkezik a Gripen a repülőtér fölé.

Tihanyi Tamás

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Varga Viktor modellező bemutatójával kezdődik a repülőnap szeptember 12-én, vasárnap 9 óra 20 perckor, majd a Magyar Honvédség és a házigazda Albatrosz Repülő Egyesület ejtőernyősei ugranak ki a légierő Mi 17-es helikopteréből. A hivatalos megnyitó és a koszorúzás 10 órától veszi kezdetét, amit az Oldtimer Alapítvány Po 2-es, Rács Tamás Hungaro Copter és Dolhai Krisztián Altus bemutatója követ. Az egykori helikopteres ezred tagjait 11 órára várják egy megemlékezésre a kisebbik hangárba, 13 óra 30 perckor pedig a Nemere projekt állásáról tájékoztatják az érdeklődőket a nagyobbik hangárban.

A nap minden bizonnyal legjobban várt repülése 14 órakor kezdődik, a Gripen egy alacsony magasságú műrepüléssel nyűgözi majd le a nagyérdeműt. Azután újabb ejtőernyős ugrások következnek, amit a légierő új helikopterének, a H145M típusú forgószárnyasnak a helyváltoztatásos bemutatója követ a programban. A Magyar Honvédség Zlin 242L kiképzőgépe várhatóan 14 óra 40-kor kezdi meg műrepülését.

Tavaly az egész országban csak Börgöndön rendeztek repülőnapot
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezután a Goldtimer Alapítvány Delfinje, majd Józsa Dávid vitorlázó műrepülése tart számot a figyelemre, csakúgy, mint Dányádi Miklós Kamov, majd Imreh Lajos Mi 2-es bemutatója. A repülőprogramok sorát a börgöndi pilóták régi barátja, Veres Zoltán műrepülése zárja majd körülbelül 16 órakor.

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A színpad 12 és 14 óra között népesül be különböző produkciókkal, a földi programok sorában pedig egyebek mellett több történelmi korszak hagyományőrzői, toborzók, veterán autók, repülőgép szimulátorok, drónok, kézifegyverek is szerepelnek. Lesz vidámpark és gasztroudvar is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!