Sport

2015.01.08. 16:55

Csehországban él és rúgja a gólokat az exvidis Róth Ferenc

Plzen - Magyarországon két korszakban is futballozott a Vidiben, aranyérmet nyert a ZTE-vel, Újpesten is rúgta a labdát, majd Pápáról igazolt a cseh Slovácko csapatához. Megfordult a Viktoria Plzen alakulatában és első osztályú meccset utoljára a Bohemians 1905 mezében játszott. A most 36 éves Róth Ferenc megtalálta számítását Csehországban.

Ferencz Balázs

A Videoton saját nevelésű csatára 1998-ban debütált az NB I-ben, majd az idény végi kiesés után változatos pályát futott be. 2005-ben külföldön próbált szerencsét, Csehországban és Németországban is légióskodott, s a civil életét is a cseheknél kezdte Róth Ferenc. A Vidi korábbi csatára Plzen-ben él, de a focitól nem szakadt el.

- Amerikai logisztikai cégnél dolgozom, rendezem a kamionokat, jobbra-balra küldöm őket Európában - meséli ebédszünetben a Fehérvárról induló labdarúgó. - Még most is focizom, harmadosztályban a Divize A-ban játszom, már két éve az SK Senco Doubravka játékosa vagyok. Jól áll a csapat, a hatodikak vagyunk a tabellán. Három rutinosabb játékos van a csapatban, zömében 18-21 éves fiatalok alkotják a keretet, én vagyok a legöregebb.

- Jönnek a gólok?

- Jönnek szerencsére, az előző idényben 24-et rúgtam, most a félszezonban 12 gólnál járok. Jól megy a játék. Este hat órakor kezdődnek az edzések, így a munka után nyugodtan lehet sportolni.

- Nem tud elszakadni a focitól.

- Nem, ezt csinálom amióta az eszemet tudom. Ameddig a lábaim bírják, addig játszani fogok, mert a foci nélkül nem megy az élet. Edzőként gyerekekkel is foglalkozom, de nem vonz ez a pálya.

- Mire a legbüszkébb?

- Egyértelműen a Zalaegerszeggel szerzett bajnoki címre. A Magyarországon töltött idő alatt sok mérkőzést játszhattam. 215 NB I-es találkozón rúgtam 33 gólt, ami nem olyan rossz eredmény.

Róth Ferenc (j) feleségével Annával, és két kislányukkal Plzenben él, dolgozik, és futballozik Fotó: Róth Ferenc családi archivuma

- Gondol még a Videotonra?

- Fehérváron nevelkedtem, sokat köszönhetek a Videotonnak. Amikor visszatértem Fehérvárra Zalaegerszegről Viniczai Tibor volt az elnök, akkor egy nagyon jó időszakot tölthettem a csapatnál. Aztán jöttek sajnos a problémák, nem igazán volt jó a környezet, állandó tartozások, pénzhiány jellemezte a klub körüli helyzetet. Mostanában minden összefoglalót megnézek, követem az eredményeket. Nagyon jól mennek a srácok, remélem, hogy kitart a lendület a bajnokság végéig. Képben vagyok a magyar focival.

- Miben más a cseh és a magyar foci?

- Itt gyorsabb a futball, és erőszakosabbak a játékosok. A magyar focisták technikásabbak, de a csehek gyorsabbak és keményebbek. Csehországban sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az erőnléti edzésekre, mint a technikai képességek fejlesztésére.

- Melyik csapatnak szurkol?

- Természetesen a Plzen-nek, ahol játszottam, de közel áll a szívemhez a Bohemians is. Van néhány olyan barátom, akik most a Plzen-t erősítik, ráadásul a cseh válogatottban is szerepeltek, például David Limbersky, vagy Milan Petrzela, akikkel a mai napig összejárunk. A Bohemians szurkolói fantasztikusak voltak, hiába játszottunk a másodosztályban, minden hazai mérkőzésünkön 8000-en szurkoltak, de idegenbe is két-, háromezer drukker kísért el minket. Remek hangulatot teremtettek.

- Gondolom a remek sörök miatt maradt Csehországban...

- Főleg a Plzen-ben készített sörök miatt - nevet a tréfán a most is versenysúlyában lévő Róth Feri. - Megismertem a jelenlegi feleségemet, és már két szép kislányunk is született. Adela három, Kristyna öt éves. De négyhavonta hazalátogatok, az első házasságomból született fiam, Róth Erik már 16 éves, Csákváron focizik, őt is megnézem időnként, de inkább ő jön hozzánk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!