Sport

2015.01.20. 16:55

Szakolczi Hunor birkózó a szumó sport 2014-es legjobbja

Székesfehérvár – A szumó sportági szövetség által a 2014-es esztendő legjobb sportolójának választott székesfehérvári Szakolczi Hunorról olvashatnak.

Silye Sándor

Sokan csak annyit tudnak a szumóról, hogy két nagyra nőtt, súlyos ember áll egymással szemben, és igyekszik elmozdítani a másikat. A szumó japán eredetű küzdősport. Kevés közös vonása van a hagyományos birkózással, eredete és a használt technikák alapján talán a cselgáncshoz és az aikidóhoz áll legközelebb. A küzdelmek során két rikisi csap össze egy kör alakú küzdőtéren. A japánok harcművészetnek és nemzeti sportjuknak tekintik, és úgy tartják, hogy a szamurájok hagyományai a szumóban élnek tovább. Nem meglepő, hogy mind a mai napig nagyon sok szertartás és rituálé kapcsolódik hozzá.

Hunor a H. Szondi birkózója, a kiegészítő szumó Eb-győztese. Fotó: Molnár Artúr

Szakolczi Hunor, a Honvéd Szondi SE kiváló birkózója, többszörös magyar bajnok, de van strandbirkózó-vb ezüstérme is. A szumóban azért lett az Év versenyzője, mert újoncként mindjárt magyar bajnok és Európa-bajnok lett.

– Nemrég kezdtem el ezt a sportágat gyakorolni. A szumóban is birkózni igyekszem, nem azt csinálom, mint a többség, hogy nekirontok a másiknak, és megpróbálom elmozdítani s kitolni a szőnyegről, hanem birkózófogást hajtok végre rajta.

– Az nem szabálytalan?

– Nem, mert az a lényeg, hogy dobást hajtsak végre rajta – bármilyet, mert ha a szőnyeghez ér, abban a pillanatban véget ér a mérkőzés.

– Tehetséges, eredményes birkózóként miért váltott másik sportágra?

– Nem váltottam, csak kipróbáltam ezt is. Mivel megnyertem a magyar bajnokságot, lehetőséget kaptam, hogy megmutassam magam a kontinensen, és egyből Európa- bajnok lettem.

– Kipróbálta a szumót, sikeres volt, megszerette. Miért jó ez a sport?

– Mert szükség van a technikai felkészültségre, és ésszel kell tenni a dolgunkat, mert aki egyszer ront, annak vége, kikapott. Ez a legnagyobb különbség a birkózás és a szumó között, hogy a birkózásban, ha rontok, van 3 percem kijavítani a hibát, itt meg ha bármely testrészem leér a szőnyegre, vesztettem.

– A régi szumósok eleinte nem mosolyogták meg?

– Már hogyne tették volna, hiszen a verseny előtti rituálén csak lestem őket, és utánoztam a gyakorlatokat. Nem vettek komolyan egészen ama pillanatig, amikor gratulálniuk kellett nekem...

– Jöhet a világbajnokság?

– Igen, és győzni akarok! Japánok? Nem baj, jöjjenek csak, önmagamat adom, és remélem, ez elég lesz.

A birkózó mestere, Rácz Lajos büszke a tanítványára, mert a birkózást elfogadtatja a szumóban is. Annak meg külön örült, hogy a náluk korábban tanult mozdulatok sikerre vezették Hunort.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!