Székesfehérvár

2009.07.22. 02:29

Lezuhant a kisrepülő, ketten megsérültek

Úrhida - A repülőgép darabokban. A törzs úgy-ahogy egyben maradt, de a motor és néhány leszakadt rész méterekre hever. Földhöz csapódott a gép.

Szabó Zoltán

A falu szélén, a határban, a földön dolgozók nem nagyon örülnek a tülekedésnek. Mondják, álljak máshová, mindjárt jön a kombájn. Ennél szűkszavúbbak, amikor a balesetről kérdezem őket. A helyszín nincs messze a mezőgazdasági reptértől. A tűzoltók, rendőrök körbekerítették. Középen ott a gép, illetve darabjai: a törzs viszonylag egyben, a motor néhány méterre, kiszakadva hever, mellette leszakadt részek. Még éppen látom, hogy a mentőhelikopter felszáll, majd eltűnik: a súlyosan sérült pilótát vitte el. Egy rendőr éppen az utassal-tanulóvezetővel beszél, a fiatalnak nem nevezhető férfi könnyebb sérüléssel megúszta, de a mellkasát megüthette, ezért a mentősök várják. Annyit elmond, hogy az oktatóval iskolakörre szálltak fel, amikor a motor hirtelen elromlott. Még hozzátette, ő szerencsésebb volt, zuhanás közben ki tudta támasztani a testét. A rendőrség megállapítása szerint a motoros, ultrakönnyű, oktatógéppel - Taylor Craft típusú - az úrhidai repülőtérnél oktatórepülést hajtottak végre. A pilóta és az oktatásban részt vevő férfi a fel- és leszállást gyakorolta volna, amikor felszállás közben észrevették, hogy kihagy a motor. Az azonnali leszállás mellett döntöttek, s amikor ráfordultak a kifutópályára, a gépet nagy erővel megdobta egy légörvény. A földhöz csapódtak. Utasával ellentétben a pilóta azonban beszorult, a tűzoltók szabadították ki.

- Először azt hittük, hogy a két nagyobb mezőgazdasági repülőgép valamelyike zuhant le - idézi fel a történteket Benke Dávid szolgálatparancsnok - Úgy másfél-két órával ezelőtt tarlótűz miatt voltunk Úrhidán, akkor láttam a két gépet. Kettes fokozattal, három kocsival és egy vízszállítóval készültünk. Útközben szóltak, hogy csak egy kisebb, könnyű gép zuhant le. Ideérkezve láttuk, hogy a motor kiszakadt, méterekre van a roncstól. A pilóta az ülésben ragadt, lábai a pedálok és a botkormány közé szorultak. Kivágtuk a pedálokat, az oldalsó ajtót, a szárnymerevítőt. Kiemeltük a pilótát, akit a mentőhelikopter nyílt lábszártöréssel, bokatöréssel vitt a kórházba. Lehet, hogy belső sérülései is vannak.

A tűzoltók végeztek, a rendőrségi helyszínelés következett. Mindenkit kitessékeltek a lezárt területről, és megkezdték a vizsgálatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!