A feltámadás ünnepe

2018.04.03. 11:30

Megyeszerte voltak szakrális megemlékezések húsvétkor

Bár lapunkban több Fejér megyei település húsvéti eseményeivel foglalkozunk, ám a szakrális központja e jeles ünnepnek a megyeszékhelyen volt.

Nagy Zoltán Péter

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A keresztény egyházak szombaton és vasárnap ünnepelték Jézus Krisztus feltámadását, hogy az Ige beteljesedett, s hogy a Messiás visszajött a holtak közül, mert a halált legyőzte. Az istentiszteletek és alkalmak között a legnagyobb érdeklődést a katolikus szentmise adta a Szent István Székesegyházban, amit Spányi Antal megyés püspök tartott. A keresztény kultúra kétezer éve szervezte maga köré azt a gazdag ünnepet, amit húsvét biztosított akkor, amikor a tanítványok rádöbbentek, hogy igen, lehetséges visszajönni a halálból, létezik örök élet.

A fénynek szimbolikus jelentése van, hiszen Jézus legyőzte a legsötétebb uralkodót, a halált, s feltámadásával elhozta az embernek az örök fényt
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A feltámadás valamennyiünk ajándéka

Az egyházvezető homíliájában kiemelte: – Nem az számít, ki milyen volt korábban, hanem az a fontos, hogy ki milyen most és milyenné válik! Tőle, Jézustól kapunk erőt a fájdalmak elviseléséhez, hogy eljuthassunk az Atya országába – üzente a katolikus híveknek Spányi Antal megyés püspök. A szentmisén elmondta a híveknek, hogy a feltámadás valamennyiünk ajándéka.

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Ezt az ajándékot nem magunknak kaptuk, hanem azért, hogy menjünk el az egész világra és tegyünk tanúságot róla. A világ nem érti meg ezt a tanúságtételt, azonban mindig akadnak, akik hallatán megváltoztatják életüket, és Isten felé fordulnak. Így van nekünk ma is a katolikus egyház és hitvilágunk, mely Isten felé segít minket, és melynek gazdag hagyományát őrizzük – mondta a főpásztor.

A húsvét már a zsidók korai szertartásában is a tavasz köszöntését jelentette, ami annyit tett, hogy eljött a fény, világosság költözött az emberek közé. A keresztény egyházban ennek a fénynek még nagyobb jelentősége volt és van. A passió során megkínzott, szenvedésektől küzdő Megváltót gyilkosai keresztfára feszítették, és halálát okozva kinyitották előtte a poklok kapuit. Bár Jézus tudta, ismerte sorsát, a szenvedés mégis szenvedés volt számára, a kín beleköltözött testébe, és a szörnyű halál nem kímélte az Istenfiát.

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Érthető, hogy ezután a keresztény egyházak leoltják a villanyt templomaikban, és csak feltámadás napján hozzák be, méghozzá gyertyákkal a fényt. Az új egyházi év így kezdődik már több mint kétezer esztendeje, s így volt ez vasárnap is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!