Belföld

2009.09.02. 09:16

A közoktatás legyen befektetés! - fogalmazott a PSZ elnök

FMH - Szemléletváltásra van szükség a közoktatás finanszírozásában - hangoztatta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

feol.hu

Ez a terület "ne csak a költségvetésnek egy kiadási tétele legyen, hanem tekintsenek úgy rá, mint egy befektetésre, mégpedig a jövőbe való befektetésre, ami minden bizonnyal meg fog térülni" - mondta az érdekképviseleti vezető, aki azt panaszolta, éppúgy rossz a pedagógusok anyagi helyzete, mint munkakörülményeik.     Sok helyütt kevesebb pénz jut a dologi kiadásokra, a munkatársak saját zsebükből szerzik be a szemléltetőeszközöket, a tanórán kívüli foglalkozások, szakkörök, felzárkóztatók eszközigényét; "nem tudom, meddig lehet még a pedagógusok gyerekszeretetére és lelkiismeretére apellálni" - mondta a PSZ elnöke.     Hozzátette: az önkormányzatokra 2010-ben fordítani kívánt pénzek csökkentése sok helyütt bizonytalanná teszi, veszélyezteti az oktatási intézmények működését. 
"Csak azokat a tervezeteket egyeztetik a szakszervezetekkel, amiket a kormány már jóváhagyott" - említett újabb kifogást a PSZ elnöke, hozzátéve: így nagyon kicsi az esélye, hogy módosító javaslataik meghallgatásra találnak.     Szólt arról is: "rendkívül rossz az üzenete" annak, hogy miközben rendszeresen az oktatási színvonal emelésének igényét hallani, a jövő évi költségvetéssel felfüggesztenék a pedagógusok továbbképzési támogatását; Galló Istvánné hozzátette: ha ez megtörténik, akkor erre az időszakra a továbbképzési kötelezettséget is fel kellene függeszteni.     Pozitívumként említette, hogy azt az iskolai erőszak erőszak megfékezését célzó törvényjavaslatot, amely szerint "renitens magatartása" miatt az oktatási intézménnyel jogviszonyban nem állókat - például szülőket - akár 150 ezer forintos bírsággal lehetne sújtani. Más kérdés, hogy ez mekkora elrettentő erőt jelent.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!