Belföld

2009.09.30. 14:44

Génkezelt lenmag terméket találtak hazánkba is - zárolták az árut

A kanadai eredetű génkezelt lenmag termékből egy 1.500 kilogrammos szállítmány érkezett Hollandiából Magyarországra, a raktáron lévő mennyiséget zárolták - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) szerdán az MTI-vel.

feol.hu

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH), mint illetékes hatóság kivizsgálta az eseményt, és zárolta a terméket - tudatta a MÉHIB.

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy az Európai Unióban egyelőre nem engedélyezett génkezelt lenmagot is tartalmazó termékek érkeztek több uniós tagállamba Kanadából. A MÉBIH közleményében utal arra, hogy az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) keresztül értesült arról, hogy - holland közvetítéssel -, amerikai és kanadai eredetű, az EU-ban nem engedélyezett, emberi fogyasztásra szánt, genetikailag módosított lenmag (FP 967) került kereskedelmi forgalomba Németországban. A szakemberek a megvizsgált - úgynevezett mintázott - lenmagban a német hatóság tájékoztatása szerint 0,05-0,1 százalék mennyiségben mutattak ki genetikailag módosított lenmagot. A termékből több európai országba, köztük Magyarországra is szállítottak.

A MÉBIH tájékoztatása szerint a MgSZH a zárolás mellett elrendelte a cégeknek már kiszállított mennyiség visszahívását is, és megtiltotta a forgalomba hozatalát. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal a magyar vizsgálat eredményéről tájékoztatta az Európai Bizottságot - tartalmazza a közlemény.

Bognár Lajos, az MgSZH elnökhelyettese az MTI-nek elmondta, hogy az élelmiszerbiztonsági ellenőrök 462 kilogramm terméket zároltak. A fennmaradó hányad kikerült a raktárból, és jelenleg még pontosan nem tudható, hogy hová. A terméklista összeállításán, és a termékek felkutatásán a szakemberek még dolgoznak. Az MgSZH elnökhelyettese hozzátette: a génmódosított szervezetek hatásmechanizmusa ugyan jelenleg még nem ismert, azonban azonban a szóban forgó termékeknél az egészségre gyakorolt esetleges elsődleges hatás csak csekély veszélyességű lehet.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!