Belföld

2010.04.21. 12:41

A többség a kétharmad mellett áll - Nézőpont-felmérés

FMH - A szavazók negyede jobb híján voksolt arra, akire az első fordulóban, az összes megkérdezett 72 százaléka pedig elégedett a választás első fordulójának eredményével - derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből, amely szerint a válaszadók 57 százalék úgy véli, a Fidesz-kétharmad "inkább jobb lenne" az országnak.

MTI

Az intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készült választáskutatásából, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez, kiderül: 27 százalék "inkább rossznak" tartaná, ha a Fidesz alkotmányozó többségre tenne szert, 16 százalék pedig nem tudja megítélni vagy nem válaszolt.
Ezzel rekordot ért el a Fidesz kétharmados többségének támogatottsága, így a szocialisták Orbán Viktor "túlhatalmát" megakadályozni szándékozó kampánya nem sok sikerrel kecsegtet - áll a Nézőpont elemzésében.
A felmérés szerint a Fidesz-szavazók 95 százaléka elégedett az április 11-i eredményekkel, amíg a szocialista szimpatizánsok háromnegyede elégedetlen. A jobbikosok 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy örül az eredménynek, 43 százalékuk viszont csalódott. Érdekesség, hogy az LMP táborának mindössze 39 százaléka mondta magát elégedettnek, 47 százalék viszont elégedetlen a voksolás eredményével.
Mivel a választóknak feltett kérdés nem kizárólag kedvelt pártjuk szereplésének megítélésére vonatkozott, hanem az első forduló értékelésére, így valószínűsíthető, hogy a Jobbik szimpatizánsainak körében a túl magas elvárások vezettek csalódottsághoz, az LMP-szavazók közel fele viszont az összeredmény, elsősorban a Jobbik viszonylag jó szereplése miatt lehet elégedetlen - olvasható az elemzésben.
A Nézőpont Intézet kutatása rámutat, hogy az első fordulóban szavazó megkérdezettek negyede bevallása szerint csak jobb híján választotta azt a pártot, amelyre voksolt. Ez az arány az LMP táborában a legmagasabb, 55 százalékos. Az MSZP szimpatizánsainak 29, a Jobbik támogatóinak 21, a Fidesz szavazóinak 15 százaléka voksolt "jobb híján".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!