Belföld

2010.04.09. 14:28

MalacTour: összezsúfolt sertések miatt indult eljárás

FMH - A rendőrök több alkalommal is összezsúfolt sertésekkel teli kisteherautókat állítottak meg az ellenőrzésekkor, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az esetekben állatkínzás miatt indult eljárás.

MTI

A rendőrök csak "MalacTournak" nevezik azokat a közúti szállítmányokat, amelyek ellenőrzésekor azt regisztrálják: a teherautók platóján összezsúfolva szállítják a sertéseket. Az elmúlt napokban több alkalommal is előfordult ilyen, minden esetben állatkínzás miatt indított eljárást a rendőrség - közölte Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.
Részletekről szólva elmondta: a magyar-szlovák határ térségében közúti ellenőrzéskor egy jármű rakterében 83 disznót zsúfoltak össze, az állatok szűkösen, levegőtlenül, takarmány és folyadék nélkül voltak szinte egymásra halmozva. A francia-magyar állampolgárságú sofőrt és utasát előállították. Ugyancsak a rendőrségen találta magát az a román sofőr, akinek kamionjában minősíthetetlen körülmények között találtak 99 malacot. A felelőségre vonást nem ússza meg az sem, akinek autójában 63 sertést zsúfoltak össze.
A járművek külföldi sofőrjei állatorvosi igazolással nem rendelkeztek, sőt még azt sem tudták igazolni, hogy hol vásárolták a sertéseket. 
A gyanúsítottakkal szemben a rendőrség állatkínzás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárásokat, amelyeket gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítással tervez befejezni - tette hozzá Dobi Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!