Belföld

2010.11.16. 10:55

Szűkül az Alkotmánybíróság hatásköre

Csak egyes alapjogok sérelme esetén semmisítheti meg az Alkotmánybíróság (Ab) a költségvetésről, az adókról, illetékekről és járulékokról szóló törvényeket ezután - így döntött az Országgyűlés kétharmados többsége kedden.

MTI

A parlament a kormánypárti képviselők támogatásával fogadta el név szerinti szavazással - az MTI számításai szerint 261 igen szavazattal - az alkotmány módosítását, amely a kihirdetését követő napon lép hatályba.
A fideszes Lázár János, Balsai István és a kereszténydemokrata Vejkey Imre indítványa alapján az Ab a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak akkor vizsgálhatja felül és semmisítheti meg, ha azok az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sértik.
A módosítás egyúttal lehetővé teszi, hogy a közszférában dolgozókra a jogviszonyuk megszűnésével összefüggésben kivetett 98 százalékos különadót öt évre visszamenőleg kelljen megfizetni.

 LMP: a kormány figyelmeztető lövést adott le

Az Országgyűlés egy olyan törvénycsomagot fogad el, amelyik alapvetően rendezi át az alkotmányos berendezkedést - reagált az Alkotmánybíróság hatáskörét érintő törvényjavaslatra keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezetője. Szerinte a kormány ezzel "figyelmeztető lövést adott le".


Schiffer András, aki mögött a sajtótájékoztatón felsorakozott a teljes LMP-frakció, azt mondta, hogy a jövőben az Alkotmánybíróság nem lesz képes olyan határozatokat meghozni, amelyeket az elmúlt húsz évben megtett, úgy, hogy azokkal sok esetben elnyerte a Fidesz tetszését is.
Riasztónak nevezte, hogy a kormányoldali reakciókból az derül ki, "tulajdonképpen egy figyelmeztető lövést adott le az Orbán-kormány". Ezt úgy magyarázta, hogy amint egy másik alkotmányos intézmény akadályozni akarja a kabinet politikáját, "tudja azt, hogy mire számítson".

MSZP: az Ab-t érintő javaslat a magán-nyugdíjpénztári pénzek eltulajdonításáról szól

Az MSZP szerint az Alkotmánybíróságot (Ab) érintő törvényjavaslat nem szól másról, mint hogy az állam hogyan tudja a magánnyugdíjpénztárakban lévő pénzeket "eltulajdonítani" - mondta keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján Bárándy Gergely.

A szocialista képviselő hozzátette, ha az állam ezeket a pénzeket visszafizeti, akkor "nem állami lopást, hanem intézményesített állami sikkasztást valósít meg".
 Úgy fogalmazott, hogy a Fidesz frakcióvezetője által benyújtott, az Alkotmánybíróságot érintő törvényjavaslatok jogalkalmazási technikáit a XX. század néhány "demokratikusnak nem nevezhető rezsimje" már alkalmazta.
Mint mondta, ezek arról szólnak, hogy benyújtanak egy javaslatot, amelyet óriási társadalmi felháborodottság övez, majd ezután, a társadalmi szervezetek képviselőivel folytatott egyeztetéseket követően, némi engedményeket tesznek.
Kijelentette, ezzel az a probléma, hogy "egy aljas csapda", mert a kormány két lépést tesz előre és egyet vissza, így több lépcsőben éri el célját. Megjegyezte, hogy ez a visszalépés is csak látszatvisszalépés, mert az Alkotmánybíróság, a pénzügyi tárgyú törvényeket az emberi méltósághoz, az élethez, a vallásszabadsághoz, az állampolgársághoz és a lelkiismereti szabadsághoz fűződő jogok miatt bírálhatja felül. Hangsúlyozta, hogy a pénzügyi tárgyú törvényjavaslat viszont elsősorban nem ezeket, hanem a tulajdonhoz való jogot sérti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!