Belföld

2011.02.21. 16:03

A Márai-programot is érinti a költségvetési zárolás

FMH - Arányosan érinti a kormányzati zárolás a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szakkollégiumainak költségvetését és miniszteri keretét, így az idén induló Márai-programot is - mondta el az MTI-nek hétfőn az NKA Bizottságának elnöke.

MTI

Jankovics Marcell tájékoztatása szerint a szakkollégiumok idei kereteit és a miniszteri keretet egyenlő mértékben, megközelítőleg 12 százalékkal csökkentik. A szakkollégiumok többnyire maguk dönthetnek arról, hogy saját alprogramjaikon belül hogyan érvényesítik az elvonást, néhány esetben azonban a bizottság is tett ezzel kapcsolatos javaslatot - árulta el az NKA vezetője.
Mint hozzátette, a zárolás 12 százalékos arányban érinti a könyvkultúra népszerűsítését célzó, eredetileg évi 1 milliárd forinttal tervezett Márai-programot is. Néhány alprogram elindítására egyáltalán nem jutott pénz: így "fel kellett áldozni" az 50 millió forintból tervezett, a külföldön rekedt magyar műkincsek hazahozatalára szolgáló Ithaka-programot és az alap 27 milliós tartalékát is - fogalmazott.
"A kormányhatározat alapján, amennyiben a zárolt összegek nem kerülnek felhasználásra, azokat az NKA jövő januárban visszakapja" - emlékeztetett Jankovics Marcell.
Az NKA elnöke megjegyezte: tervezett idei költségvetésük összesen 8,69 milliárd forint (ebből zárolták az 1 milliárdot), ha azonban az ötöslottó játékadójából a tervezettnél nagyobb összeg folyna be az államkasszába, az az alap költségvetését is növelné, hiszen az NKA bevételét az ötöslottó játékadójának 90 százaléka adja.
A kormány február 12-én hozott döntést egy 250 milliárd forintos stabilitási tartalék létrehozásáról, ennek érdekében a kultúráért is felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) költségvetéséből 39 milliárd, az NKA keretéből 1 milliárd forintot zároltak.
A NEFMI tájékoztatása szerint még nem született döntés arról, hogy a zárolások milyen mértékben érintik a tárcához tartozó területeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!