Belföld

2011.04.19. 12:15

A késedelmes nevelőszülői juttatások veszélyeztetik a gyermekek védelmét

Szabó Máté ombudsman szerint veszélyezteti a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát, hogy a nevelőszülők a forráselvonások miatt késve, illetve részletekben kapják meg a nekik járó juttatásokat - írja az országgyűlési biztos hivatala az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

MTI

A közlemény szerint az állampolgári jogok biztosa egy nevelőszülő, valamint Pest megye gyermekjogi képviselőinek panasza nyomán  a megyei önkormányzat elnökétől kért tájékoztatást, ugyanis a Pest megyei nevelőszülők az elmúlt év négy hónapjában a juttatásokat késedelmesen, és két részletben kapták meg. 
A szöveg szerint előfordult, hogy, az utógondozói ellátásban részesülő, de nem gyermekintézményben, vagy nevelőszülőnél élő fiatal felnőttek, uzsorakölcsönre kényszerültek, vagy az intézmény dolgozóitól kaptak anyagi segítséget. Több nappali tagozaton tanuló azért nem tudott eljutni az oktatási intézménybe, mert nem volt pénze bérlet vásárlására. A nevelőszülői tanácsadók és utógondozók sem kapták meg időben az útiköltség-térítésüket, így a látogatás és a személyes segítő szaktanácsadás is elmaradt.
A közlemény kiemeli, hogy az ombudsman Szűcs Lajostól, a Pest megyei önkormányzat elnökétől kérdéseire azt a választ kapta, hogy a késedelmes folyósítást a forráselvonás magyarázza. Az ombudsmani hivatal információi szerint a jelenség nem csak Pest megyében tapasztalható. Az országgyűlési biztos ezért felkérte a nemzeti erőforrás minisztert az országos gyakorlat felülvizsgálatára, amit a minisztérium 43 nevelőszülői hálózatban el is végzett.
Ennek alapján tíz megye 27 nevelőszülői hálózatában a juttatásokat a jogszabálynak megfelelően kapták meg. Nem jelentős mértékű eltérés négy megyei önkormányzati és három egyházi fenntartású nevelőszülői hálózatban fordult elő. Hét hálózat esetében viszont jelentős késést, a jogszabályban meghatározott hét napon túli folyósítást tárt fel a vizsgálat.
A biztos megállapította, hogy a juttatások jogszabályi előírásoktól eltérő folyósítása szemben áll a jogbiztonsághoz való jog követelményével, egyúttal a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek gondoskodáshoz és védelemhez való jogát is közvetlenül veszélyezteti. 
A közleményben azt írják, hogy Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az ombudsmannak elismerte, a normatív állami hozzájárulások egyre kisebb arányban fedezik a gyermekek és fiatal felnőttek ellátásának valós költségeit. Hozzáteszik, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben azonban a normatív támogatás növelésére – bár azt a szaktárca szakmai szempontból indokoltnak tartja – nincs lehetőség. A minisztérium viszont ezt kezdeményezni akarja a 2012. évi költségvetés tervezésekor.
A biztos támogatja azt a javaslatot, hogy emeljék meg a gyermekvédelmi szakellátásban részesülő gyermekek, valamint az utógondozott fiatal felnőttek ellátásához kapcsolódó normatív állami hozzájárulást.
A közlemény végén kitérnek arra is, hogy miután az illetékes szociális és gyámhivatalok, valamint a minisztérium is megtette a szükséges intézkedéseket a jogsértő gyakorlat megszüntetése érdekében, az ombudsman ajánlást nem tett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!