Belföld

2011.05.18. 12:29

Iszapömlés - Elsüllyedt egy kotróhajó a kolontári halastóban

Elsüllyedt a kolontári halastóban az a kotróhajó, amelyet a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa során elöntött, 27 ezer négyzetméteres vízfelületű magántó kitisztítására vittek kedden a helyszínre. A hajót szerdán a partra vontatták, hamarosan megkezdi a munkát.

Napló

A halastóba a vörösiszap-katasztrófa során becslések szerint negyvenezer köbméter iszap került, amit idén tavasszal kezdtek el mentesíteni. Először leengedték a felszínéről a vizet, amit közömbösítés után a Torna-patakba engedtek. A munka sokáig húzódott, mivel a természetes vizek folyamatosan feltöltötték a medret. A leengedett víz mennyiségét százezer köbméterre becsülik.

A munka a napokban a még erős pH-jú vörösiszap kikotrásával folytatódna, amihez egy speciális kotróhajót vittek a helyszínre. Ez azonban műszaki okok miatt elsüllyedt, tudtuk meg Szabó Csaba miniszteri megbízottól. Információink szerint a hajóba víz szivárgott, és elsüllyedt. Szabó Csaba szerdán délután arról számolt be, hogy a hajót partra vontatták és sikerült beindítani a motorokat is, így valószínűleg hamarosan megkezdi a tó tisztítását. A tóból kikotort vörösiszapot úgynevezett szikkasztómedencében ülepítik majd.

Forrás és fotók itt, a Napló honlapján!

Dossziénk az iszapkatasztrófáról ide kattintva!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!