Belföld

2012.04.05. 16:24

A ''mamahotel'' előnyei

Budapest - A fiatal magyar felnőttek többsége a szüleivel él, illetve támogatásukra szorul, és az önállóak is intenzíven tartják családjukkal a kapcsolatot - állapította meg az Ipsos közvélemény-kutatásában.

MTI

Az elmúlt három hónapban készített, 15 és 25 év közöttieket reprezentáló, 500 fiatal személyes megkérdezésén alapuló felmérés szerint a magyarországi egzisztenciális önállósodás lehetőségeiről sokat elmond, hogy a 19 és 25 év közöttiek 76 százaléka a szüleivel él; a függetlenedés  40 százalékos arányukkal - leginkább a diplomás huszonéveseknek sikerült.


 
A fiatal felnőttek kétharmada nyilatkozott úgy, hogy a család idősebb tagjai támogatják; a fiatal diplomások 80 százalékának van arra szüksége, hogy kiadásaikat részben a család fedezze. A huszonévesek közül is csak nagyon kevesen, mindössze 5 százaléknyian vannak olyan helyzetben, hogy ők nyújtanak pénzügyi támaszt a szülőknek - olvasható a felmérésben.
 
A munkaerőpiacra korábban belépők közül a szakmunkás végzettségűek és az érettségizettek az átlagnak megfelelő, kétharmados arányban kérik szüleik anyagi támogatását, míg az alapfokú végzettségűeknél ez a mérték alacsonyabb, 59 százalékos. A falvakban élők között kisebb a segítségre szorulók aránya (57 százalékos) mint városon, és relatíve magas az önálló egzisztenciát építőké (37 százalék). Talán mert ott kevesebb pénzből megoldható mindez.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!