Minden beteget el kell látni!

FMH - Abban az esetben is el kell látnia az orvosnak a beteget, ha a jogviszony-ellenőrzés során érvénytelen jogviszonyt, azaz "piros lámpát" jelez a rendszer. A kérdés egy tb-kártyával nem rendelkező, s emiatt hazaküldött lány kapcsán merült fel.

feol.hu

Az Egészségügyi Minisztérium közölte a szabályt hétfőn az MTI-vel, miután a Magyar Nemzet arról írt aznapi számában, hogy egy körzeti orvos ellátás és gyógyszer nélkül hazaküldött egy egyetemista lányt, mert az ellenőrző rendszer szerint érvénytelen volt a tb-kártyája.
A lány így csak egy nappal később kaphatta meg a gyógyuláshoz szükséges antibiotikumot, miután a VIII. kerületi körzeti orvosnak bemutatta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által kiállított igazolást - írta a Magyar Nemzet. A lap szerint az állam eredetileg a "potyautasokat" akarta kiszűrni, de egy félreérthető jogszabály-módosítás miatt a valódi hallgatóknál is érvénytelen biztosítási jogviszonyt jelezhet a rendszer, ami kisebb káoszt idéz elő.
A minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ellátási kötelezettséget kormányrendelet rögzíti. Az ellátás mellett az egészségügyi szolgáltató köteles - jelen esetben a háziorvos - felhívni az érintett figyelmét jogviszonyának rendezésére és a jogosultság hiányának jogkövetkezményeire. A tárca erre tekintettel felkérte az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt és az Egészségbiztosítási Felügyeletet az ügy kivizsgálására.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!