Szeles szárnyalás a repülőnapon - képgalériával!

A kényszerű körülmények ismét nehéz helyzet elé állították a rendezőket, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan idén sem a korábban megszokott - a börgöndi repülőtérhez kapcsolódó - légtérben, hanem a megyeszékhely határában lévő Nagysándor József laktanya sportcentruma felett hajtották végre bemutatóikat a pilóták és az ejtőernyősök.

Tihanyi Tamás

A kényszerű körülmények ismét nehéz helyzet elé állították a rendezőket, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan idén sem a korábban megszokott - a börgöndi repülőtérhez kapcsolódó - légtérben, hanem a megyeszékhely határában lévő Nagysándor József laktanya sportcentruma felett hajtották végre bemutatóikat a pilóták és az ejtőernyősök. (Az Albatrosz Repülő Egyesület üzemeltetői szerződését a börgöndi repülőtér fejlesztésére-építésére való hivatkozással mondta fel a székesfehérvári önkormányzat.) Ez a helyzet repülésszakmai szempontból azt jelentette, hogy elsősorban csak forgószárnyas légijárművek - azaz helikopterek - leszállására volt lehetőség a területen. Sétarepülésre egész nap lehetett jelentkezni, s szinte állandóan levegőben volt a Bell-206-os, a világ talán legnagyobb példányszámban gyártott helikoptere, és kisebb, tereptarkára festett, dongószerű társa. 

Gulyás György tavaly lett vitorlázórepülő világbajnok

Volt bőven látványosság földön és levegőben. Jó szokása szerint szájtátó és sapkája után kapó közönség mellett megérkezett a légierő Mi-24-es harci helikoptere, majd bemutatót hajtottak végre az erős szélben a helikopterek, a sárkányrepülők és az ultrakönnyűek, ugrottak az ejtőernyősök, s táncolt a levegőben Székesfehérvár régi vendége - és bizony sokak kedvence -, Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok.

A nosztalgiára hajlamosak sem csalódhattak: második világháborús amerikai terepjárók, a királyi honvédség által használt egykori tüzérségi és kézifegyverek, s a nyolcvanas éveket idéző, néphadseregbeli haditechnikai eszközök között tévedhetett el a tizennegyedik repülőnap vendége, miközben a Po-2-es old timer repült a fejek felett. 

Warvasovszky Tihamér, Fehérvár polgármestere is ellátogatott a repülőnapra, kisunokája is élvezte a bemutatót

Elhozta gépét egy földi bemutatóra Gulyás György, aki tavaly lett vitorlázórepülő világbajnok. A jó gyomrúak kipróbálhatták az extrém hintát és a szélcsatornát, a szimulátorok szerelmesei pedig egy igazi vitorlázógép fülkéjében ülve repülhettek a technika és a fantázia szárnyán.

A látogatók között volt Warvasovszky Tihamér polgármester is (aki unokájával érkezett a megnyitóra), s kérdésünkre elismerte: az Albatrosz Repülő Egyesületnek köszönhető, hogy a börgöndi repülőtér nem vált az enyészet áldozatává. Tevékenységüket ismeri és elismeri, s biztosra mondta, egy új sportrepülőtér kialakításával a közeljövőben ismét bázisra, otthonra találnak - erre a város hagyományai is kötelezik a döntéshozókat. 

Képgaléria a repülőnapról itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!