Segítség a csatornához

Székesfehérvár - Közel kétezer fehérvárinak kell hozzájárulnia a kezdődő szennyvízcsatorna építéshez. Aki nem tudja a rá eső részt kifizetni, mostantól segítséget kérhet a várostól.

Házi Péter

Minden előzetes várakozás ellenére mégsem indít Fehérváron egyetemi képzést a  Pannon Egyetem, így a beígért 1,2 milliárdos új épületet sem építi meg a Budai úton  derült ki a közgyűlésen, ahol Gál Péter, a vagyongazdálkodási bizottság elnöke szóvá is tette,  a városnak ezt nem szabad hagynia, s el kell érni, hogy az egytem  segítse a fehérvári felsőoktatást, például évente utaljon át bizonyos összeget a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány számára.

Döntés született arról, hogy a hamarosan induló szennyvízcsatornázás esetében a rászorulók jövedelmükkel arányosan segítséget kaphatnak az önrész kifizetéséhez. A rendőrség elmúlt évéről szóló beszámoló kapcsán sok képviselői észrevétel érkezett  a rendőrkapitányt helytessítő Kovács Zsolt alezredeshez: Kovács Péter Barnabás a táskából árusító belvárosi illetőkre hívta fel a figyelmet, Farkas László a palotavárosi bank előtt egyre szaporodó kéregetők elleni intézkedést sürgette, Brájer Éva az elöntött Székely utcai betörésekre panaszkodott, Szigli István pedig arra hívta fel a rendőrség figyelmét, hogy a feketehegyi zártkertek terményeinek betakarítását mostanában  nem a tulajdonosok végezhetik el. Bezzegi Pál  azt nehezményezte, hogy habár a Kadocsa úton 7,5 tonnás súlykorlátozás érvényes, a kamionok ezt nem veszik figyelembe. A rendőrség illetékese elmondta, hamarosan kezdődő nyári  akciójukban ellenőrzik a belvárost, ifjúsági őrjáratokat  is bevetnek majd. Warvasovszky Tihamér polgármester  megköszönte a rendőrség munkáját, s hozzátette, tisztában vannak a rendőrség létszámgondjaival.
Az előterjesztések között szerepelt a Hosszúsétatéri vlalamint a Farkasvermi úti idősotthon felújításának témája, ám az ezzel kapcsolatos döntést Szigli István javaslata ellenére elhalasztották. Cser-Palkovics András ezzel kapcsolatban kiemelte:  Senki nem vitatja azt, hogy szükség van ezen intézmények  fejlesztésére, de fontos, hogy ezt szakmai koncepció alapján történjen, ismerve az esetleges pályázati lehetőségeket is.

Közgyűlést értékeltek

- Régi adósságát törleszti Fehérvár azzal, hogy együttműködési megállapodást köt a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságával  emelte ki Cser-Palkovics András  (Fidesz) a közgyűlést értékelve.

Márton Zoltán (MSZP) a szennyvízcsatornatámogatás fontosságát hangsúlyozta.

Gál Péter (Jobbik) szerint a költségvetés megalapozottságát mutatja, hogy a remények szerint folyószámlahitel nélkül  képes végiggazdálkodni az évet a város.

Farkas László a liberális frakció nevében üdvözölte a döntést, hogy  addig nem vág bele a város a szociális otthonok felújításába, amíg ennek mikéntjét nem dolgozzák ki. 

Juhász László (Válasz) örömét fejezte ki, hogy a civilek pályázati önrész alapját ötmillióval megnövelték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!