Megtörtént a csoda, a második születés - 19 éve él új szívvel Koncz Antal

FMH - Az a bizonyos négy tizenkilences... Tizenkilencedikén született újjá az új szívvel, tizenkilencedikén született az egyik fia, tizenkilences szám alatt lakik a Sarló utcában, és ma tizenkilenc éve, hogy megoperálták. Azaz megtörtént a csoda.

Tihanyi Tamás

Egy ember 1964-ben csimpánz szívét kapta, a beteg csak 90 percig élt. Aztán a nagy áttörést  Christian Barnard professzor érte el 1967-ben Dél-Afrikában: azt nevezhetjük az első sikeres szívátültetésnek, a donor már természetesen egy másik ember volt. Az első újszíves 18 nap után meghalt, de aztán egy másik Barnard betegei közül 23 évet élhetett.   Világszerte szenzációként kezelték orvosi körökben ezeket az eseteket, aztán egyre több helyen leállították az ilyen programokat, amíg nem sikerült megfelelő  választ  találni a legfontosabb kérdésekre. 
Altorjay András kardiológus ezt egyszer így magyarázta el nekem: - Nem a műtét technikája a nehéz, hanem a kilökődés megakadályozása. Be kell csapni a szervezet védekezőrendszerét, s a betegségekkel szembeni alapvető immunitást lehet csak megőrizni. A legfontosabb, hogy a beteg tudja percenként újrakezdeni az életét: ha erre képes, nyert ügye van. A bizonytalanságot nem azok bírják jobban, akik fizikailag erősebbek, hanem azok, akik lelkileg épek. Koncz Antal szerencsére ilyen alkatú ember.

 



Már  egyre jobb gyógyszereket találnak ki, amelyeknek nem nagyon durvák a mellékhatásai: mert ezeket Koncz Antal szervezete is megszenvedte rendesen. (Tizennégyféle  gyógyszert szed minden nap.)  Aztán egyre jobbak a mesterséges szívek is.  De ne rohanjunk annyira előre...
Szabó Zoltán végezte  az első  szívátültetést hazánkban,  két héttel Koncz Antal műtétje előtt. Az első vidéki műtét 2005-ben volt Szegeden, 2007-ben gyerek kapott új szívet, 2008-ban helyeztek be először műszívet. A statisztikák szerint a túlélés esélye  az első esztendőben   90, három és öt év között 75-80, tíz éven túl pedig 65 százalékos. Évente hazánkban 260-300  vese, 40 máj, 10-12 hasnyálmirigy  és 20-25 szívátültetést hajtanak végre. Ez utóbbi adat jobb, mint a korábbi évi 10-15, de persze, hogy sokkal többre lenne szükség, hiszen nálunk  a szívbetegségek száma rettenetesen magas,  de kevés a pénz,  és kevés a  donor. (Sokmillió forintba kerül egyedül csak maga az utókezelés is.)  Belgiumban 75, Ausztriában 62, Csehországban 59 ilyen cserét csinálnak egy évben.        
Van, aki tudja, ki volt az, akinek a szíve a mellkasában dobog. Van, aki kinyomozta, mert az orvosok maguktól nem mondhatják meg.  Ahogyan Altorjay doktor mondta,   Koncz Antal szerencsés, mert nem lelkizi túl magát, képes  örülni minden apróságnak - mostanában  például annak is, hogy olyan az idő, mintha már  tavaszodna.
- Nem is nagyon gondolok rá. Annak idején azzal nyugtattam magam, hogy nem volt nős, és nem maradtak utána árvák - mondja, és mentateát iszunk. -  Annyit tudok, agyvérzésben halt meg a  Budakeszibe való, 34 éves  kertész. Sosem felejtem, amikor ott álltam a klinikán a lift előtt, és  jött  Bodor professzor,  hozta a táskában a szívet és szólt, kövessem, irány a műtő. Persze köpni-nyelni  nem tudtam hirtelen.
Nem szabad elhanyagolnia magát, azonnal orvoshoz kell fordulnia, ha valami nincs rendben. S hogy ez mennyire fontos,  és nem csak felesleges óvintézkedés, azt a véletlen is bizonyítja. Mert erről beszél, amikor megszólal a telefon. Hallom, temetésről van szó. Miután leteszi, megjegyzi: egy újszíves barátja halt meg.
- A gyerekeim annyira vigyáznak rám, amennyire csak lehet,  a feleségemről nem is beszélve. Mindent megtesznek értem, ami egyáltalán elképzelhető - folytatja, majd a képet nézzük, amin a családját látjuk a műtét után valamivel a klinika kertjében.  Hiába, két évtized eltelt, a  két fiú azóta felnőtt ember lett. Elárulja, az unokákat már várja nagyon.

 


 
Ma már több, mint százan vannak itthon az élő újszívesek,  de  sajnos sok baráttól kellett idő előtt elbúcsúznia. Volt, aki a gyógyszereket nem szedte rendesen, volt, akinek kevesebbet hagyott   a sors.
- Azért annyian vagyunk és szorulunk kezelésre egyszerre, hogy gondot okoz az elhelyezésünk.  Lépni kellene ebben az ügyben is, de hát mindenki tudja, mennyi gond van az egészségügyben. Próbálok  túlságosan nem belebonyolódni a problémákba.
A  második születésnap fénye nem kopott meg az idővel, ráadásul majdnem egybeesik az  Antal-nappal. Az operáció  után dolgozott, ma már többet kell pihennie. A négy hasi műtét miatt visszafogta az aktív  sportot is, de azért úszik és kerékpározik. És  aggódik a barátaiért.
Senki se legyen abban biztos, hogy ővele ilyen nem eshet meg. Bárkivel  történhet bármi, bárhol, bármikor. 
Nagyjából tíz éve egyszer így fejeztem be a róla írt cikket: "Megállapodtunk egy hatalmas tál körömpörkölt elpusztításában. Van ennél fontosabb?" Nos, tegnap ismét szóba került egy újabb adag körömpörkölt. Bizony   azóta sem sok olyat tudok, ami ennél igazából fontosabb.    

Megfázásból súlyos szövődmény

- 1955: az első születés Vértesbogláron.

- 1985: fát vág havas esőben, aztán a megfázásból visszamaradt szövődmény ráhúzódik a szívizomra.

- 1985-89-ig: minden évben rosszabbodik az állapota.

 - 1989: leszázalékolják, először kerül a Városmajori Ér- és Szívsebészeti Klinikára.

 1991: eldől, szívátültetésre van szüksége, anélkül fél, legfeljebb egy éve van hátra.

 - 1991, év vége: van donor, de a szív túl kicsi, a műtétet az utolsó pillanatban lefújják.

 - 1992. január 3-án megtörténik az első szívátültetés Magyarországon. Schwarcz Sándor ma is él.

 - 1992. január 19-én, 19 éve Koncz Antalt megoperálják. Azóta ez a dátum a második születésnapja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!