Építményadó: magánszemélynek is vallani kell, ha a családi vállalkozás székhelye a lakása

Székesfehérvár - A városban márciustól bevezetett építményadónál az adó alanya a tulajdonos, a bejelentést akkor is tenni kell, ha az adó mértéke nulla (0) forint - hívja fel a figyelmet a kamara.

Klecska Ernő

Székesfehérváron 2011. március 1-től hatályba lép egy új helyi adófajta: az építményadó.  Az adót az építmények után vetik ki, és a fehérvári közgyűlés által elfogadott helyi rendelet szerint minden olyan építményre vonatkozik, amely üzleti célt szolgál. Ezáltal nemcsak a vállalkozók és vállalkozások esnek a rendelet hatálya alá, hanem  azok a magánszemélyek is, akik tulajdonukban levő építményt üzleti célra használják - azaz   adóalanyok azok a természetes személyek is, akik a saját tulajdonú lakásépítményüknél gazdasági társaság (cég) számára székhely-használatot engedélyeznek - figyelmeztet a  Sipos Éva  a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára és Lévai Nóra ügyvéd, a gazdasági önkormányzat jogi képviselője által jegyzett tájékoztató.
A bevallási- és az építményadó fizetési kötelezettség nem azonos - hívják fel a figyelmet a hölgyek. A 100 négyzetméter alatt is van bevallási kötelezettség, noha ez esetben nulla forint építményadó határozatot állít ki a Polgármesteri Hivatal Adóirodája, 100 négyzetméter felett pedig - önbevalláson alapulóan - az építmény használati célja fogja meghatározni az adó évi mértékét.
  Vegyes használati cél  esetén az adóalany joga és lehetősége, hogy egy helyrajzi szám alatt nyilvántartott építményen belül  különböző használati módjaihoz tartozó területeket   méretek és használati célok szerint vallja be. A példa kedvéért: egy 1400 négyzetméteres üzleti célú építményben 400 négyzetméter raktárterület, 150 négyzetméter kereskedelmi tér, 650 négyzetméter termelő üzemi terület (termelési célú építmény) és a termelési célt szolgáló 200 négyzetméteres irodai helyiség bejelentése eltérő adósávokat, és adómértéket jelent; különböző adatlapokon teljesítendő majd a bevallás.
 Az adó mértéke az építmény használati céljától és térmértékétől függ, s ez akár egy helyrajzi-számon (hrsz) belül lehet eltérő - húzta alá Lévai Nóra.
Az adóalanynak a bevallást egy alkalommal kell megtennie, csupán módosulás esetén van helye újabb bevallásnak, azaz ha pl. az építmény használati célja változik meg; ezt azonban a következő naptári év első napjától lehet figyelembe venni

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!