Nem tetszik a szemétszállítási díjszabás a lakóknak

Gárdony - A Velencei-tó környékén szinte állandó téma a hulladékszállításért fizetendő díjszabás. A lakók azt is felvetik, miért nem kapnak több matricát a zöldhulladék-szállításra.

Kovalcsik Katalin

A környezet rendje, tisztasága minden  település,  annak állandó vagy ideiglenes lakói számára fontos kérdés. A szemétszállítási díjszabás viszont nem tartozik a mindenki által elfogadott kategóriába.


A Velencei-tavi Hulladékgazdálkodási Kft. a tó vonzáskörzetében  majd' húszezer ingatlannál végzi a  szolgáltatást - mondta  Kovács Attila ügyvezető.  - Az ingatlanok közel kétharmada  üdülő, a használatuk is ennek megfelelő, alkalomszerű, e szerint kell  a szállítási rendet  kialakítani.  A közszolgáltatónak az igénybevételtől függetlenül  jelentős állandó költségei vannak  személyi feltételek, gépkocsik, karbantartás, adminisztráció , e szerint határozza meg a díjat is.
Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a szolgáltatási területen a  zöldhulladék, a lakosok keveslik a megszokott matricát.
- Az üzemanyagárak folyamatosan emelkednek  - folytatta az ügyvezető. - A komposztálható anyagokat  Adonyba illetve Polgárdiba  kellett szállítanunk. Az önkormányzatoknak készített  idei díjkalkulációban mindezeket a tényezőket figyelembe véve arra törekedtünk, hogy a lakosság minél magasabb szintű  szolgáltatást kapjon a legszükségesebb díjmódosítás mellett. Gárdony területén  38 matrica helyett 35-öt küldtünk ki, az őszi és tavaszi gyűjtőpontos zöldszállítást megszüntettük. Arra ösztönözzük a lakosokat, hogy építsenek  házi komposztálót.
A szolgáltatási területen a szelektív hulladékgyűjtést is szorgalmazzák. Szeretnék elérni, hogy a kommunális hulladékba hasznosítható anyag  ne kerüljön. Ennek elérésével ugyanis  csökkenhet a szállítási költség. A közterületek rendje is állandó felvetés. A cég a városban és Velencén a legutóbbi időben 250 köztéri gyűjtőt helyezett el, de ezeket nem mindig használják rendeltetésszerűen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!