Az éremgyűjtők kincses napján lezárult a Királysor

Székesfehérvár - Országos találkozót szervezett a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Fejér Megyei Alba Regia szervezete múlt vasárnap a megyei művelődési központban, és kibocsátotta negyedszázados munkáját lezáró királyérmet is.

Kővári Gabriella

A MÉE Alba Regia Szervezete által 1987 óta folyamatosan kibocsátott Királysor éremsorozat a múlt hét végén, a 26. Éremgyűjtő Találkozón vált teljessé. Idén a Habsburg-uralkodókat bemutató sor tizedik, a teljes kollekció harmincötödik, egyben utolsó tagjával I. Józsefről és testvéréről, III. Károlyról emlékeztek meg a numizmaták.
- Az éremkiadást igyekszünk valami érdekességgel fűszerezni, nem csak lemásoljuk a korabeli érmeket, hanem kerestünk fehérvári kapcsolatot is. A mostani veret hátterében például a felsővárosi Szent Flórián szobor látható, utalva a kuruckorra, amikor is I. József Rákóczival östönködött, háborúskodott. Rákóczi egyik pénzének kicsinyített mását is megörökíti az érem - árulta el Szabó Antal, a fehérvári egyesület elnöke.  A kiállításon láthatók az éremtervek, a gipszminták és verőtövek is. Az egyetlen példányban készült bronztányérokat  méltó helyen szeretné az egyesület elhelyezni, hogy  városunk díszévé váljanak.
A tárlaton kevesek által ismert és gyűjtött témák is megjelennek: ezúttal tűzoltók numizmatikai emlékei és kutyabárcák láthatók.
Az éremcserére és vásárra az ország minden pontjáról több százan érkeztek gyűjteményüket gyarapítani, eladni, csereberélni. A börzén nem csak érmek találhattak új gazdára, de féltve őrzött kincsekből is lehetett válogatni: üveg- és porcelán dísztárgyak, római pénzek, Ferenc József egykrajcárosai, régi dokumentumok, munkakönyvek, adójegyek kínálták magukat.

 


 A fehérvári Kovács Ferenc valódi ritkaságok birtokosa, gyűjteményének minden  tárgya egy-egy kis darabka történelem. 
- Ez itt egykoronás 1920-ból, ez egy1936-ban vert tízpengős, az a papírszelet a vöröshadsereg parancsnokságának ötpengőse. Ez meg itt egymilliárd milpengő Kossuth arcképével az 1946-os inflációs korszakból, amikor is naponta nyomott címletekkel fizették ki reggel a dolgozókat, mert a munkanap végén a pénz már értékét vesztette - magyarázta. Különösen büszke a Puskás-éremre, amelyhez nagyon nehéz hozzájutni, ugyanis a világhírű futballista spanyol rajongói felvásárolták mindet.
A tizenkilencedik századi megfakult képeslapokhoz, első világháborús katonaképekhez családi emlékek fűzik. A régi református imakönyveket, a jubileumi misék alkalmából kiadott szentképeket is  rokonsága hagyományozta rá. Megakad az ember tekintete  a magyar feltalálók emlékére kiadott és a zenei témájú éremsorozaton is. 
  Van, akit az tesz boldoggá, hogy a világ összes államának minden pénzéből birtokol egy-egy darabot. 
- Még az Antarktiszról is van pénzem, csak a Holdról nincs - mondta nevetve a szegedi Gergely Lajos, akit  már óvodás korában elkapott az azóta is töretlen  gyűjtőszenvedély. A legrégebbi pénze egy időszámítás előtti kelta érme, azonban  nem feltétlenül egy ősi darab jelenti a ritkaságot, állította. Példaként említette, hogy tavaly megjelent az arany ötszázezer forintos! Mindössze ötszáz példány készült belőle. Az induló ára nyolcszázötvenezer volt ma másfél-kétmillió forint között lehet szert tenni a hatvanegynéhány grammos pénzre. Kollekciója másik éke az 1992-ben Szegeden vert bronz és ezüst tízforintos.
Sok-sok féltve őrzött "ereklyét"  is bemutattak a tulajdonosok: rádióműsorvevői engedélyt 1948-ból, a szabadságharcban kipróbált szablyát, középkori kardokat, első világháborús hadszíntéri műtétekhez használt felcserkészletet, éremrendeket, kitüntetéseket, karszalagokat. Ez egy életre szóló kedvtelés, vallotta be Gergely Lajos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!