Trükközés a blokkal - ne dőljön be neki!

FMH - Nyugtával dicsérd a napot - tartja a mondás. Ám aki nem viszi magával vásárlás után a blokkot, annak egészen új megvilágításba kerül a mondat...

S. Töttő Rita

 

Internetes körlevélben terjed az új átverős módszer, amelybe ha beleszalad valaki, s nem tudja, miként cselekedjen, akár pórul is járhat... A történet a kövekező: a minap állítólag egy fehérvári áruházban tolta ki a kocsit egy vásárló, s hirtelen elé ugrott egy férfi, mondván, ezeket az árukat ő vásárolta, ezért adja vissza neki a kocsit, a tartalmával együtt. Mondandóját megerősítette a kezében tartott blokkal, amely a csomagban rejlő termékekről szólt. A vásárló persze nem vesztette el lélekjelenlétét, s megmondta: bizony a trükk nem fog beválni, mert bankkártyával fizetett, s így bizonyítani tudja a vásárlást. A trükkös átverőművész gyorsan el is somfordált a helyszínről - szól az internetes történet.

Meglehetősen új módszerről lehet szó, hiszen eleddig sem a rendőrség, sem a fogyasztóvédők, de még az általunk megkérdezett áruházak sem hallottak hasonló történetről. Remélhetőleg azonban nem is nagyon fognak...
- Nem hallottam ilyen furcsa  esetről - nyilatkozta lapunknak R. Szabó Ágnes, aki szerint túl kockázatos is lenne ez a fajta trükközés, hiszen sokféleképp bizonyítani lehet, ki a vásárló. 
- Az áruháztérben lévő kamerák például mindenképp sokat segítenek egy ilyen esetben, de nyilván a pénztáros is, mint tanú, megmondja, ki vásárolt nála korábban - tette hozzá a szóvivő.  
- Még csak hasonlóról sem hallottam - mondta Schneider Isvánné is, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Fejér megyei megbízott igazgatója, s hozzáteszi: ez a történet ad még egy érvet, hogy miért őrizzük meg a vásárlás tényét igazoló számlát, nyugtát.

 Ha mégsem vigyázna a vevő a számlájára, nyugtájára, akkor is lehet tudni, hogy a nagyáruházak mindegyike be van kamerázva. A biztonsági szolgálat rögzíti, rendőrségi eljárásra biztosan kiadják a szükséges felvételeket  - mondta. Mindemellett - emelte ki  a fogyasztóvédő - a pénztárgép fekete doboza, amely a számla másodpéldányát tartalmazza, őrzi az összeget és a megvásárolt tételek számát, értékét. Ez további bizonyíték lehet a vásárlásról.
Ezt támasztja alá a Tesco áruházlánc  nyilatkozata is, amelynek kommunikációs osztályán  a történetet hallván elárulták: áruházaikban a pénztárak működését belső kamerák figyelik. Minden trükkös eset felvételen rögzül, így, az elektronikus figyelőrendszer miatt igen nehéz lenne lopással megvádolni egy tisztességes vásárlót.
 - Amennyiben a Tesco üzletben bárki ilyen problémával  találkozna, az adott áruház biztonsági szolgálata azonnal vissza tudná nézni a felvételen a fizetést, így nem fordulhatna elő, hogy ilyen trükkel megkárosítsák a vásárlót. A legfontosabb, hogy bármi hasonló történik egy vásárlóval, mindig azonnal jelezze a legközelebbi biztonsági őrnek, aki jogosult intézkedni az ügyben - nyilatkozta Pálfalvi Márta, a vállalati kapcsolatok vezetője.
Soha ne dőljünk be hasonló trükköknek, akkor se, ha nincs nálunk a blokk! Szóljunk a biztonsági szolgálatnak és a rendőrségnek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!