Génmódosított vetőmag - szigorúbb büntethetőséget akarnak

A vidékfejlesztési miniszter rendelete szerint minden, az Európai Unióból származó kukorica, rizs, szója, repce és len vetőmagtételnek rendelkeznie kell az Európai Unió tagországában akkreditált laboratórium által kiállított, GMO-mentességet igazoló laboratóriumi mérési jegyzőkönyvvel, ennek hiányában a vetőmag nem hozható forgalomba. A rendelet a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

MTI

Géntechnológiával módosított (GMO) vetőmagot vagy szaporítóanyagot a Magyar Köztársaság területén tilos forgalomba hozni, vagy köztermesztésbe bocsátani.
A GMO-mentességért magyarországi előállítású vetőmag esetén az előállítója, más esetben az első magyarországi forgalomba hozója felel.
A szennyezett vetőmagot birtokosa haladéktalanul köteles elkülöníteni, amint tudomást szerzett a szennyezésről. A szennyezett vetőmagból termett növényt zárolni kell, és nem takarítható be.
A zárolt vetőmagot, illetve a szennyezett vetőmagból termett növényi kultúrát a tulajdonosnak, illetve a földhasználónak kell megsemmisítenie úgy, hogy a szennyezés ne terjedhessen tovább. Ha a megsemmisítés elmarad, elvégezteti a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, a kötelezett költségére.

A Fejér megyei megsemmisítésről ide kattintva olvashat!

300 mintából 10 volt szennyezett

A magyar szakhatóság az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is szigorúan fellép a génmódosított (GMO) vetőmagokkal szemben - mondta Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és az agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
A hatékony fellépés lehetőségét a kormány tovább szélesíti azzal, hogy kezdeményezi a Büntető Törvénykönyv módosítását a génszennyezett vetőmagokat forgalmazók szigorú büntethetősége érdekében - tette hozzá..
A helyettes államtitkár aláhúzta: Magyarország számára fontos nemzetstratégiai érték a GMO-mentesség fenntartása. Ez az egyik alapja ugyanis a hosszú távon fenntartható növénytermesztésnek, valamint a magyar GMO-mentes termékeket kereső bel- és külföldi piacok megtartásának. 
Emlékeztetett: a Magyarországon elvetett vetőmagokat forgalmazó cégek gyakran olyan országokban állítják elő termékeiket, ahol egyes GMO-fajták engedélyezettek a köztermesztésben. Ezért fordulhat elő, hogy a Magyarországra bekerülő vetőmagok esetleg kis mértékű GMO-szennyezést tartalmaznak. 
Felhívta a figyelmet, hogy elsőrendű nemzeti érdek Magyarország GMO-mentességének megtartása. Ezért e tekintetben Magyarország a zéró toleranciát érvényesíti. Ezért a génmódosított vetőmagtételek forgalomba hozatala jogszabálysértő. 
Így a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) valamint a megyei kormányhivatalok szakhatósági szervezete az ide vonatkozó jogszabályok alapján rendelik el a GMO-szennyezett vetőmagtételek megsemmisítését. Mivel a GMO-szennyezett vetőmagból kikelő növények további GMO-szennyezés forrásai lehetnek, ezért az összes azonos növényi kultúrához tartozó növényt is meg kell semmisíteni. 
Bognár Lajos felhívta a figyelmet: a kormány határozott célja, hogy az érintettekkel - például termelőkkel, forgalmazókkal - együttműködve a lehető legkisebb veszteséggel oldja meg a GMO vetőmagok által okozott helyzetből származó gondokat. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vizsgálja, hogy miként enyhíthető a lehető leggyorsabban az e vetőmagok használata által keletkezett kár. 
Az MTI kérdésére az államtitkár ezt az elsődleges kárt több száz millió forintra becsülte, hozzátéve, hogy járulékos kárról nem tud. 
A károk megtérítéséért - a harmadik országból származó vetőmagok esetében - az elsődleges forgalmazó, míg a belföldi vetőmagok esetén a vetőmag előállítója felelős, ő köteles a kár megtérítéséről gondoskodni. 
A helyettes államtitkár közölte, hogy várhatóan további mintegy 2.500 hektár lehet érintett a GMO szennyezésben. Hozzátette: a szakhatóságokhoz eddig 470 minta érkezett, amelyből 300-at feldolgoztak. Tíz minta volt pozitív, kettő vizsgálata pedig még tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!