Iskolába mennek a bölcsisek?

Székesfehérvár - A kevésbé kihasznált általános iskolák egyes épületrészeiben is elférhetnének bölcsődék, óvodák. A szakiroda megvizsgálta, hol és milyen módokon lehetne a férőhelyeket bővíteni.

Házi Péter

A városi önkormányzat  a férőhelyhiány enyhítésére tett már lépést: éppen a napokban adták át a 124 milliós költséggel felújított, bővített Kisteleki úti bölcsődét, ahol ezentúl közel harminccal több kisgyermekre tudnak vigyázni. Folyamatban van a Tóvárosi, VIII-as számú bölcsőde felújítása is, ahol statikai problémák miatt kellett elkezdeni a rekonstrukciót, ám ez éppúgy nem hoz férőhelybővítést, mint a Speciális Bölcsőde már elkészült felújítása.
Éppen ezért a polgármesteri hivatal szakirodája számba vette a már meglévő épületek bővítési lehetőségeit. Az említett tóvárosi bölcsőde és óvoda például több, mint 400 négyzetméterrel lehetne bővíthető, ha összevonnák a két intézmény területét. Ezzel ötven új férőhelyet lehetne létrehozni. A Szedreskertben működő VII-es számú bölcsődéhez elvileg több, mint száz négyzetmétert lehetne hozzáépíteni, ám mivel az épület a telek közepén van, a gyakorlatban mégsincs lehetőség a bővítésre, azzal ugyanis túl keskeny játszóhely alakulna ki.
Hasonló a helyzet az Ybl Miklós utcai Százszorszép bölcsi esetében is, itt sem lehet bővíteni. Amennyiben az épület egyik részében a kilencvenes évek óta működő gyermekorvosi rendelőt valahová elköltöztetnék, két új csoportszobát lehetne kialakítani, ahol 28 újabb kisgyerek férne el. A Kígyó utcai, III-as számú bölcsőde esetében viszont semmilyen lehetőség nincs a terjeszkedésre.


Ami az óvodákat illeti: a Felsővárosi Óvoda esetében már most is meghaladja az épület mérete a beépítési lehetőséget, így itt ugyancsak nullával egyenlő a bővülés lehetősége. Ideális telekmérete van viszont a Nefelejcs utcai ovinak, ahol a négyezer négyzetméteres telken több, mint ötszáz négyzetméteres hozzáépítést lehetne megoldani, így a jelenlegi 75-80 ovis helyett közel másfélszáz gyermek férne itt el. Az Ybl utcai óvodánál is kedvezőek a lehetőségek, itt két csoportszobával, 50-60 férőhellyel lehetne javítani az ellátottságot. A Fiskális úti óvoda bővítésére pedig akkor lenne lehetőség, ha a mellette lévő épületet lebontanák.

A képviselő-testület által szerdán tárgyalandó tájékoztató érdekes alternatívaként javasolja néhány általános iskola megvizsgálását, miszerint azok egy részében is el lehetne helyezni bölcsődét vagy ovit. Ilyen intézmény az István Király, a Kossuth Lajos, a Vasvári Pál, a Tolnai utcai és a Vízivárosi Általános Iskola. Ennek mikéntje persze még nagyban függ a készülő köznevelési törvénytől, attól, hogy működtetheti-e visszaszerződés útján továbbra is a város ezeket az intézményeket, vagy sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!