Kis falu nagy sikere

Vereb - A község különdíjat kapott a Magyarországi Falumegújítási Díj idei pályázatán. Amit elértek, elsősorban maguknak köszönhetik. Arrafelé azt mondják, nem állnak meg félúton.

Tihanyi Tamás

A  Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 300 ezer forintos díját  igen erős mezőnyben nyerte el  a közép-dunántúli régióból Vereb.  Az idei  pályázat  célja az volt, hogy a kiírók felkutassák, díjazzák és ezzel reflektorfénybe állítsák azokat a települési közösségeket, amelyek  a mottó szerint  kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat. 
  A község a Velencei-tó térségének alig 831 lakosú, gazdag történelmi múlttal, egyre több idegenforgalmi látnivalóval rendelkező települése. A helyi hagyományok, a táji értékek és kulturális kincsek megmentésével, valamint ma már országosan ismert kezdeményezéseivel  hívta fel magára a figyelmet.  Az érkezett, összesen 22 pályázat regionális szintű bírálatát az állami főépítészek elnökletével, a regionális fejlesztési ügynökségek, a Leader Helyi Akciócsoportok, és a Magyar Urbanisztikai Társaság falutagozatának képviselőiből alakult zsűri végezte el.    A  kiírásban megadott szempontok szerint pontozták a pályaműveket, konszenzussal meghatározták a régiók első és második helyezettjeit, egyben továbbjutóit az országos szintű bírálatra. (A közép-dunántúli régióban  első helyezett a Komárom-Esztergom megyei  Bakonyszombathely, második a Veszprém megyei Megyer lett.)
A különdíjas Vereb polgármestere, Kurcz Mária kérdésünkre azt mondta, talán  nem is jöhetett volna jobbkor a rangos  elismerés.
 - A lelkemnek nagyon jót tett a hír - összegezte véleményét örömmel a hangjában. -  Ebben az eredményben benne van minden közalkalmazott, köztisztviselő tizenöt éves munkája, és minden, amiről lemondtak a falu érdekében.  Igyekszünk tudatos fejlődési pályán tartani  a települést  a pályázati pénzek felhasználásával, ennek hátterében hitelek nélkül, jól gazdálkodunk.  Ismét látszik, a vidéki emberek is értelmesek és okosak, akik képesek és tudnak dolgozni. Esetünkben hosszú távú fejlesztési programról van szó, amelynek érdekében nagyon sok alapítványi és társadalmi munka történt, és történik majd a jövőben. Nekünk ezt  jelenti az önkormányzatiság.
Kurcz Mária azt mondta: még vannak terveik az elkövetkező 15-20 esztendőre is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!